Foto: 

Pixabay

Les maneres de viure el Sant Jordi 2020 des de casa

Propostes per seguir en contacte amb la festa del llibre tot i el confinament
Surtdecasa
,
16/04/2020
Llibres
S'apropa Sant Jordi i tenint en compte l'excepcionalitat d'aquest 23 d'abril, necessitem una guia per saber què podem fer per gaudir de la diada del llibre amb aquestes noves regles de confinament. Tant les llibreries com les editorials i els escriptors han començat a engegar iniciatives per poder apropar la lectura a la gent. Us presentem algunes de les propostes que no només us permetran gaudir d'una bona lectura sinó també participar en la festa comunitària, això sí, digitalment.

1. Engalanar la façana amb roses
Certs comerços o edificis emblemàtics s'engalanaran amb roses. A Barcelona s'ha fet una crida perquè les cases particulars posin roses vermelles als balcons per donar a conèixer aquesta tradició catalana arreu del món. Barcelona s'ha proposat que el pròxim 23 d'abril tots els balcons s'omplin de roses vermelles. La idea va sortir de Casa Batlló, l'històric edifici de Gaudí que ja fa anys que celebra Sant Jordi amb centenars de roses vermelles a la façana.

  • imatge de control 1per1

2. Llegir poemes des dels balcons
El Gremi de Llibreters ha llançat ja la seva proposta: que tothom surti a les finestres, als terrats, als patis o als balcons de casa a llegir en veu alta. El gremi proposa fer el 23 d'abril a les dotze del migdia i a les sis de la tarda i que ha titulat #llibresalaire. Els llibreters demanen que, després d'aquestes lectures, s'acabi amb un aplaudiment i qui ho vulgui amb el crit del nom d'una llibreria per promoure aquesta tasca que ha quedat aturada els dies de confinament.

3. Apropar-se a les editorials independents
Editorials com Alrevés, Fonoll, L’Altra, Raig Verd, Les Hores, Edicions de 1984 o Males Herbes asseguren que aquest any, més que mai, necessiten la compra de llibres. Així, conviden a visitar les diferents plataformes possibles per comprar llibres, des de les grans botigues online, llibreries independents preocupades pel risc sanitari o plataformes col·lectives com Libelista o Llibreries Obertes, i fins parades virtuals de Sant Jordi. La idea és comprar-los ja a la teva llibreria i anar-los a buscar quan torni a obrir. El 100% de l’import de la teva compra anirà directament a la llibreria escollida. En aquest cas, la compra responsable i l'aposta per les iniciatives que no compten amb un recolzament econòmic de grans empreses pot ser una bona manera de contribuir a mantenir la diversitat del sector.

4. Bescanvi amb il·lustracions personalitzades
Les llibreries estan intentant oferir regals que puguin significar un valor afegit a la compra d'un llibre. És el cas de la llibreria A Peu de Pàgina de Sarrià o de la llibreria  Obaga de Gràcia. En el cas de la llibreria Pebre Negre, del Clot, ofereix també targetes-regal personalitzades. També t'aconsellem que coneguis algunes de les llibreries alternatives de la ciutat de Barcelona, que treballen sempre amb valors cívics, perquè puguis contribuir a la seva continuïtat.


Llibreria Ona I Foto: Llibreria Ona

5. Un tour privat per una llibreria
També hi ha casos que el confinament ha agafat establiments just en el moment de preparar-se per obrir al públic. És el cas del segon establiment d'Ona Llibres al carrer Pau Claris de Barcelona. Aquí, amb la compra d'un llibre a través de Llibreries Obertes ofereixen un pòster de disseny i l'original idea d'un passeig per la llibreria, un tour que tindrà lloc de manera presencial quan es pugui tornar a obrir l'establiment. 

6. Trobades virtuals amb escriptors
Aquest Sant Jordi, moltes llibreries han programat trobades virtuals amb els escriptors. Segueix la teva llibreria de capçalera per les xarxes socials i atenció als directes que puguin anunciar per plataformes com Instagram o Facebook.

7. Adopta una llibreria
Set editorials independents s'han sumat a la campanya 'Adopta una llibreria' engegada per Comanegra el divendres passat. Les editorials Adesiara, Fragmenta, Fonoll, Sidillà, Apostroph, Obscura i Trípode, juntament amb Comanegra, oferiran la possibilitat de comprar llibres online i de donar el 30% de la compra a la llibreria que els consumidors triïn. Les editorials vehicularan la venda a través de les seves pàgines web i permetran als compradors escollir si volen rebre els llibres al cap de 3 o 4 dies laborables o quan acabi el confinament. Amb aquesta iniciativa es busca pal·liar, en la mesura del possible, la situació precària del món editorial en plena crisi pel coronavirus. 

8. Marató d'entrades a Viquipèdia
A partir del dilluns 13 d’abril, la Viquipèdia en català ha donat el tret de sortida a un repte de deu dies per crear nous articles sobre literatura catalana. Per fer-ho, els viquipedistes s’han de guiar a través d’una llista de biografies, obres i personatges que figuren al Diccionari de la Literatura Catalana, però que encara no tenen article a l’enciclopèdia lliure i col·laborativa. D'aquesta manera, el dia del llibre també contribuirà a potenciar la presència del català a la xarxa.

 

A

També et pot interessar