Llibreria

Foto: 

Cedida
Imatge de la llibreria La Raposa

Les 10 llibreries alternatives que has de conèixer a Barcelona

La majoria són espais cooperatius que aposten per tornar a teixir complicitats des de la proximitat
Anna Vilamú Bosch
,
30/04/2019
Llibres
Comprar-nos o comprar-li a algú un llibre és un gest d'afecte. I tant si l’encertem més o menys, d’una bona lectura sempre n'aprenem alguna cosa; per això l'elecció de quin llibre comprar i d'on comprar-lo és important. No només perquè algú ens pugui aconsellar des de l'amor per la literatura, sinó també perquè a poc a poc definim el món que volem a partir d'aquests petits gestos de consum. És per això que des de Surtdecasa Barcelona hem intentat fer una selecció d'algunes de les llibreries que, des del nostre criteri, amb la seva tasca posen el seu granet de sorra per construir futur.

1. La Caníbal
La Caníbal és una llibreria del barri de Gràcia; una cooperativa de treball associat sense ànim de lucre que vol contribuir a la transformació radical, és a dir, a caminar cap a un horitzó anticapitalista, (trans)feminista i descolonitzat. Des de la Caníbal, els llibres són entesos com a eina de transformació de la realitat, motiu per generar encontres i intercanviar coneixements sobre les formes de governança, els cossos, els afectes... És per això que l'espai de la llibreria no només l'entenen com aparador de llibres sinó també com a espai de debat per parlar d'allò que ens afecta. A la cuina de la llibreria s'hi fan moltes trobades i presentacions, com per exemple, la del col·lectiu Les Inútils.
Més informació

2. La Carbonera
La Carbonera és també un projecte cooperatiu on les sòcies entenen el treball de la llibreria de forma compartida i cooperant: apostant per l'economia social i solidària. Amb aquesta base, l'objectiu és convertir-se en la llibreria del Poble-Sec, amb la voluntat de construir des del barri i pel barri una comunitat lectora. Aposten per la varietat i pel reciclatge. "En tenim molts de nous, però també en tenim de segona mà, els que podem, els que ens regalen i els que recuperem, perquè creiem que tots tenim dret a una segona oportunitat, llibres inclosos", diuen. A més ofereixen tallers i activitats que ajuden a entendre la lectura com una activitat que és possible realitzar-la en comunitat, ja sigui a través de clubs de lectura, recitals, conta-contes...
Més informació

3. Sendak
Sendak és una llibreria cooperativa que entén els llibres com una font de diversió, plaer i coneixement tant per les persones més grans com per, és clar, les més joves. És per això que aposten per apropar el gust per la lectura als infants i als joves acompanyant-los en la creació de la seva biblioteca personal, creant-los un univers a mida. És per això que, a més de llibres, a la botiga també s'hi troben joguines creatives i s'hi organitzen activitats culturals per a tota la família.
Més informació

 

Mar Carrera a l'Espai Contrabandos
4. Espai Contrabandos
Espai Contrabandos és una llibreria del barri del Raval impulsada i gestionada des de la cooperativa Pol·len edicions. És un projecte obert que acull una cinquantena d'editorials independents amb la finalitat de visibilitzar i promoure l'edició independent que, sota el paraigua del pensament crític, genera llibres que són eines per l'activisme cultural. També aposten per organitzar presentacions de llibres, debats, seminaris i altres activitats per a l'agitació social; a més d'espais de lectura i reflexió col·lectiva, contacontes i sopars literaris. Una de les sòcies és la Mar, a qui fa temps, li fèiem aquesta entrevista.
Més informació

5. La Ciutat Invisible
La Ciutat Invisible és una cooperativa autogestionada que, a més d'organitzar rutes urbanes, aposta per la recerca social, impartir formació, i també disposa d'una botiga al barri de Sants poblada majoritàriament de llibres. Des que va aixecar la persiana l'any 2005, la seva voluntat ha estat defensar i difondre els valors i les pràctiques de l'autogestió, i és per aquest motiu que la literatura i el pensament, o la roba i els seus missatges, els resulten eines imprescindibles per fer-ho; ja sigui des de la narrativa i la poesia fins a la teoria crítica, els estudis de gènere, l'assaig polític, la memòria obrera, la crítica a l'imperialisme i al neocolonialisme, l'ecologia i un ampli etcètera. Perquè com diu una de les samarretes de les quals disposen: "La impremta és una guerrilla de 26 milicianes de plom amb què es pot transformar el món".
Més informació

6. Barra / Llibre
Barra / Llibre és un projecte dels membres de l'associació La Mordida Literaria. Com a llibreria va obrir les seves portes el juny de 2015 al barri de Sants de Barcelona i, a més de ser el punt de trobada per l'associació, tenen una acurada selecció de llibre de tota mena i ofereixen diversos esdeveniments com presentacions, vermuts literaris o clubs de lectura.
Més informació


La Ciutat Invisible
7. Associació Llibres Lliures
L'associació Llibres Lliures neix al barri de la Verneda i la Pau l'agost de 2013 amb la intenció de promoure la cultura sense que la qüestió econòmica sigui un impediment. Per això creen un espai on recullen llibres i on qui vulgui hi pot anar a tafanejar i endur-se'n sense cost. "Abans de sortir de la llibreria, però, els hi posem un segell que diu "Aquest llibre és lliure, ni es compra ni es ven", el que vol dir que ni nosaltres ni tu ni cap altra persona pot fer negoci amb ell, ha sortit del circuit de venda i és lliure". A més, també organitzen i dinamitzen activitats com recitals poètics, presentacions de llibres, tallers, o espais de lectura.
Més informació

8. Llibreria Aldarull
La base on es fonamenta la llibreria i editorial Aldarull és la militància cultural. Constituïda com a cooperativa, després de nou anys d'existència, segueix participant del teixit associatiu del barri de Gràcia de Barcelona des de la passió per la literatura. Des dels seus orígens, el projecte té com a objectiu difondre i facilitar l'accés a la literatura llibertària.
Més informació

9. Llibreria Pròleg
Fundada per un grup de dones amb la intenció de promoure la literatura feminista i oferir un espai d'encontre, Pròleg va obrir les seves portes el 1991. Durant tots aquests anys, s'ha convertit en un punt de referència nacional i internacional del moviment feminista, adaptant-se i transformant-se segons els canvis que la política de dones ha viscut. Un espai de trobada i de relació que, com a petita empresa, ha sobreviscut i s'ha mantingut independent, davant les dificultats i les ferotges competències.
Més informació

10. La Raposa del Poble Sec
La Raposa és una iniciativa que sorgeix de la inquietud de tres veïnes de Poble Sec quan s'adonen de la necessitat d'espais públics on poder-nos trobar i on sentir-nos còmodes. Totes tres havien prèviament impulsat, desenvolupat i participat activament en projectes feministes del barri i de la ciutat de Barcelona: artístics, culturals i de restauració. Així que La Raposa s'erigeix com un espai on hi tinguin cabuda totes les persones, de totes les edats i amb les seves diversitats; un espai on reflexionar de manera transversal sobre altres models de consum, de participació i de vida, fent èmfasi en la dimensió de gènere i animalista.
Més informació

 

A

També et pot interessar