Jump to navigation
El petit poble gal·lès de Hay-on-Wye va esdevenir el primer booktown del món el 1961, quan van començar a omplir establiments en desús amb llibreries, aplegant-ne una trentena en una població d'uns 2000 habitants. Un model que s'ha anat replicant en diverses localitats d'arreu d'Europa, Àsia o Austràlia, reactivant econòmicament i socialment petites poblacions a través del llibre i la cultura.
Aquí a la vora tenim l'exemple de Montolieu, prop de Carcassone, i algunes accions puntuals de la Xarxa de Viles del Llibre en pobles com Bellprat, Cervera, Montblanc o L'Escala, però ara Calonge fa un pas més i aspira a convertir-se en la primera booktown estable de Catalunya.
El nucli antic de Calonge | Foto: Ajuntament de Calonge En el marc de la iniciativa 'Calonge, poble de llibres', fa una crida a emprenedors perquè instal·lin llibreries a la població. Per fer-ho, els ofereix importants subvencions i beneficis fiscals, i posa a la seva disposició 7 locals singulars del nucli històric de Calonge en règim de lloguer assequible on ubicar-hi les llibreries.
Els principals incentius són ajudes de fins a 10.000 € per subvencionar tot l'equipament necessari per a l'inici de l'activitat, ajuts de fins a 6.000 € per a la contractació de personal, subvencions del 50% per a la rehabilitació dels immobles on hi hagi les llibreries i una bonificació del 90% en la taxa de llicència d’activitats.
Web Ajuntament de Calonge i Sant Antoni Web International Book Towns