Centro Maldà

Foto: 

Cedida

Nadia Tolsà: "Creiem important que la ruralitat continuï lluitant per la cultura i per la igualtat de gènere"

Maldà obre les portes de la Biblioteca de la Dona Escriptora
Judit Monclús
,
25/02/2020
Llibres
El bar Centro és el punt de reunió cultural de Maldà, a l’Urgell. A més de servir-hi cafès, també exerceix de restaurant, de sala de concerts i de galeria d’art. Des de finals del passat mes de gener incorpora un nou projecte: la Biblioteca de la Dona Escriptora de Maldà. L’espai dóna visibilitat a les dones escriptores i obre les portes a la seva obra, de vegades encara massa desconeguda i poc reivindicada.

Una biblioteca composta només per llibres escrits per dones. Aquesta va ser la proposta que va sorgir d’una conversa entre Nadia Tolsà, del bar Centro de Maldà, i membres de l’Associació Maldanejant mentre donaven forma a la idea d’aprofitar una zona del mateix bar i transformar-la en biblioteca. “Volíem anar una mica més enllà i fer un homenatge a les dones escriptores, reivindicant una mica aquest espai que creiem que correspon a la dona escriptora i que moltes vegades s’ha vist com ocultat en la història de la literatura perquè a la dona sempre se l’ha posada en un segon pla”, explica Tolsà. La iniciativa va tenir resposta i s’ha materialitzat en poc temps. “Vam fer una primera crida a través de les xarxes socials per veure qui volia donar llibres de dones autores per a la nostra biblioteca i hem rebut molts llibres de particulars, però també de biblioteques com les d’Arbeca, de Belianes i de Lleida”, apunta Tolsà. L’ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida també els van enviar exemplars. A nivell particular, n’han rebut de gent d’arreu de Catalunya i fins i tot les mateixes dones escriptores o les seves filles han anat enviant llibres, com és el cas de Rosa Geli Anglada, que els ha fet arribar des de l’Armentera un paquet amb títols publicats per la seva mare, Maria Àngels Anglada.

Tot i que la biblioteca es va inaugurar oficialment el 27 de gener i va comptar amb la presència de les escriptores Marta Alòs, Montse Sanjuan, Teresa Ibars i Miriam Culleré, la feina per posar-la a punt encara no ha acabat. Rebre més de 300 exemplars per conformar-la en poc temps ha fet que les tasques de catalogació, de classificació i d’arxiu encara no s’hagin completat i que un grup de voluntàries s’encarreguin ara de dur-les a terme.

  • imatge de control 1per1

 


“Ja hem fet alguns préstecs a gent del poble i del voltant a qui li va fer gràcia saber que poden trobar dones autores a la nostra biblioteca. De fet, el que es comenta molt entre la gent que ve és que quan un comença a buscar en la seva llibreria particular, se n’adona que no tenia tants llibres de dones com pensava. El 95% són d’homes escriptors. Per això nosaltres volem posar en valor la dona creadora i escriptora i ho farem, a més, amb un seguit d’esdeveniments al voltant d’aquest fet”, avança Tolsà. El servei de biblioteca és un sistema autogestionat. Ara mateix, qui vulgui agafar un llibre només cal que ho faci anotant el seu nom, el del llibre, un número de telèfon i la data en què l’agafa en un full que es troba a la seva disposició.

“Estem molt contentes. Hi ha hagut una resposta molt massiva de gent que va cedir llibres i de gent que va venir a la inauguració. Les setmanes següents també ha anat venint més gent interessada en el tema”, apunta Tolsà, satisfeta per la resposta que està rebent el projecte de Maldà. “Des del bar Centro ens definim feministes i apostem per la lluita per la igualtat de gènere. La biblioteca respon totalment a aquesta reivindicació”, afegeix. A més, afirma que pel fet de ser un poble petit –Maldà té poc més de 200 habitants– no tenen perquè deixar de dur a terme iniciatives com aquesta. “Els pobles petits no deixem de fer coses perquè creiem important que la ruralitat continuï lluitant per la cultura i per la igualtat de gènere”, assenyala Tolsà, que assegura que, en proporció, el percentatge de gent que acudeix a la Biblioteca de la Dona Escriptora i respon a iniciatives com aquesta és similar al que ho fa en municipis més grans, com ara seria el cas de Lleida.

Més informació: 

Facebook Centro Maldà

A

També et pot interessar