Shoeg

Foto: 

Cedida
El videoartista Shoeg

Les línies més transgressores del festival Tyrika

Tindrà lloc entre els dies 19 i 22 de setembre al peu de les oliveres mil·lenàries d’Alcanar
Surtdecasa
,
10/09/2024
Arts
El festival Les Nits de Tyrika, que tindrà lloc entre els dies 19 i 22 de setembre al peu de les oliveres mil·lenàries d’Alcanar, ha posat en marxa el compte enrere per obrir portes i mostrar la creació de noves propostes artístiques trencadores i inèdites inspirades en una de les cultures més antigues de la població d’Alcanar, la ibera. Són propostes on la cultura ancestral d’Alcanar, el seu paisatge i el seu patrimoni material i immaterial han passat pel sedàs de la creativitat d’artistes contemporanis i d’avantguarda, de disciplines tan diverses com les arts sonores, plàstiques visuals, poètiques, escèniques, electròniques i digitals; que s’han format per a l’ocasió en la cultura protohistòrica d’Alcanar. Us hem destacat allò que no us podeu perdre.

1. Artistes experimentals d'Astúries a Andalusia
L'impulsor de la iniciativa, Àlex Espuny, ha destacat artistes com INCRA. "Es tracta d'un duet amb una obra multimèdia que treballen la mineria i la forja a Astúries des de l'Edat del Ferro a ara". També l'aposta per Isabel do Diego alter ego de l'artista andalús Juan Diego Calzada, que presentarà, a la tarda, el seu concert de folklore brutalista 'A carne viva' que connectarà amb els ancestres. El rock visceral, el folklore i l’electrònica dels catalans Remei de ca la fresca, un dels grups emergents. Ypnosi, i el seu postpunk o psychofunk o el post punk-italo disco dels belgues Ada Oda. A la part més experimental vinculada amb el context hi haurà l'espectacle de Shoeg (Carlos Martorell) i els germans Joan Bagés i Genís Bagés. "En total, més de 57 artistes que sumen 23 espectacles" ha dit Espuny. Dijous, en l’acte inaugural del festival, que estrenarà el nou escenari de l’Auditori, actuaran junts el grup musical Gambardella i el poeta Martí Sales que realitzaran l’únic Work in progress del projecte 'Tot paisatge és una mentida', una combinació amb l’entorn d’electrojazz, poesia i arts visuals.

2. Obres inèdites vinculades a la cultura iber
"Enguany les puntes de fletxa, l'autòctona l i la fenícia, seran les protagonistes" ha destacat Espuny. "Diferents artistes com són pintors, dissenyadors, fotògrafs o poetes visuals s'inspiren en aquests objectes i aquests ancestres per reinterpretar-los" ha explicat. De fet, el cartell mostra "una cuirassa de coure que ens remet a uns plats de punxadiscs, a unes ones de so o a uns llenguatges impossibles com el braile o el morse" assegura Espuny. L'agitador i fotògraf també s'ha mostrat satisfet d'estrenar col·laboració amb el Centre d'Art Lo Pati, un acord que es preveu que tindrà continuitat i que consistirà en convidar un videoartista, en aquest cas Shoeg (Carlos Martorell), perquè presenti una obra audiovisual per a l'ocasió.

 

Gambardella i Martí Sales presentaran 'Tot paisatge és una mentida' | Foto: Cedida
3. Més coneixements sobre la Tyrika Sagrada
"La part més sacramental de Tyrika també serà present juntament amb els investigadors que explicaran les últimes troballes relacionades amb el jaciment iber" ha dit Espuny. Concretament, s’hi han programat dues conferències: una sobre els ibers, i una altra sobre les novetats de la campanya d’excavació del jaciment arqueològic de Sant Jaume de la població canareva. També s’hi ha programat dues visites teatralitzades al Jaciment de la Moleta del Remei, dissabte i diumenge al matí; així com tres tallers sobre foc, artefactes sonors i ceràmica, respectivament. Una bona manera d'apropar-se a la cultura dels ibers a través de diferents activitats participatives.

4. Tyrika i la Moleta del Remei
Segons el poeta i astrònom Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seues riqueses i per ser un port d'arribada de productes d'arreu de la Mediterrània. Per això, el regidor de Cultura canareu, Xavier Barrera, ha fet una crida a gaudir-ne de l'indret patrimonial i de l'esdeveniment artístic i cultural que és Tyrika: "Cada any que passa el parc arqueològic de la Moleta del Remei, juntament amb el jaciment de Sant Jaume Mas d'en Serrà aporten grans novetats al patrimoni arqueològic de Catalunya. I per a homenatjar tota la tasca que s'ha fet, que es fa i que es farà, i per apropar al conjunt de la ciutadania el nostre patrimoni, convidem tothom a gaudir tots junts d'aquesta gran festa, on es fusiona música, art i arqueologia".

Més informació: 

A

També et pot interessar