Castell

Foto: 

Surtdecasa
El Castell de Calafell

Calafell preserva la història viva del municipi

S’estrenen diversos documentals que capturen les experiències dels seus habitants
Marc Guitart
,
28/05/2014
Entorn

Recuperar la memòria històrica s’ha convertit en un dels objectius del municipi de Calafell, que ha dedicat els seus esforços a realitzar un projecte de memòria oral emmarcat dins el Pla de Barris. El resultat ha estat l’elaboració de dos documentals que recullen les vivències dels mateixos habitants de la població, i en els quals es recuperen aspectes del Calafell de principis, mitjans i finals del segle XX.

“Com en qualsevol lloc, la història viva d’un poble va desapareixent a mesura que desapareix la gent que va viure una època determinada”, explica la regidora de Cultura de l’ajuntament, Sandra Suárez, “per això hem volgut salvaguardar a nivell històric els testimonis que han viscut des de la meitat del segle XX fins ara”. Una comissió integrada per gent dels diferents nuclis de Calafell va ser la encarregada de fer la tria dels habitants que haurien de donar el seu testimoni.

  • imatge de control 1per1

Posteriorment, la productora de vídeo Sabem.com es va encarregar de rodar els dos documentals. El primer, titulat ‘Calafell. L’evolució d’un poble. Vivències i records’ recull un total de 40 entrevistes a gent destacada del poble, que expliquen aspectes de Calafell dividits en quatre blocs, la Guerra Civil, la immigració, les festes i tradicions, i l’evolució del poble.

El vídeo, de 65 minuts de durada, s’estrena el divendres 21 de febrer al Teatre Auditori Joan Colet, a les vuit de la tarda. A més dels testimonis dels habitants de Calafell explicant els seus records sobre la guerra o el boom turístic dels anys 60, el documental es complementa amb fotografies i vídeos que van fins als anys 50 i 60 del segle passat. Documents molt valuosos que, en alguns casos, s’han aconseguit exclusivament per l’elaboració d’aquest projecte.

El segon documental es titula ‘Calafell. Els primers immigrants’, i es centra en l’aportació dels nouvinguts, especialment aquells que van arribar d’Andalusia a la segona meitat del segle XX. La presentació es farà el 28 de febrer al Celler de Cal Bolavà, lligant-ho amb la celebració del Dia d’Andalusia. El consistori preveu fer en el futur dos enregistraments més del mateix estil, un per parlar només de la Guerra Civil i l’altre per tractar el tema de les festes i tradicions.

21.000 anys d’evolució

El que ja es pot visionar a la nova museïtzació del Castell és el documental elaborat per Nanouk Films sobre l’evolució de la història de Calafell, des del paleolític fins a l’actualitat. Un film que es va presentar amb gran èxit el passat 7 de febrer al Teatre Joan Colet i que compta amb la participació com a actors d’un centenar de veïns del municipi. Al documental queda retratada l’evolució del municipi a través dels processos productius de les diferents èpoques de la humanitat.

A

També et pot interessar