Foto: 

cedida

Torredembarra, capital indiana

El nucli antic de Torredembarra acull la Fira dels Indians els dies 17 i 18 de setembre
Sílvia Sagalà
,
15/09/2016
Fires i festes
Al segle XIX molts catalans van decidir anar a provar sort a Amèrica amb l'esperança de convertir-se en nou-rics a les colònies espanyoles. Coneguts com a indians, aquests intrèpids salpaven a ultramar buscant fortuna i quan ho aconseguien tornaven per invertir els guanys a casa. Tot i compartir un mateix somni, no tots encaraven el viatge en les mateixes condicions. Pels que venien de "casa bona" la croada era tota una aventura però, pels d'origen humil, suposava una vàlvula d'escapament, una manera de deixar enrere la misèria. La tornada tampoc era igual per a tothom, els més encertats acabaven amb les butxaques plenes i vestits com a senyors, però els que no tenien tanta sort ho feien amb la cua entre les cames.
El passat indià de Torredembarra
Torredembarra és un dels municipis costaners des d'on van partir més persones a la recerca de noves oportunitats, de fet, tal com destaca orgullós el regidor de Turisme, Jordi Solé, és "l'únic indret del Camp de Tarragona que conserva patrimoni indià". Els torrencs poden presumir de tenir, fins i tot, l'indià català més famós, Joan Güell, pare del gran mecenes de l'arquitecte Antoni Gaudí. "Fa uns anys vam decidir que havíem de visibilitzar aquest bocí de la nostra història i per això vam decidir impulsar la Fira d'Indians", detalla el regidor.
 
Durant les primeres edicions, la fira es limitava, pràcticament, a un mercat però l'any passat van decidir fer un pas més endavant i accentuar el vessant més cultural. Enguany això s'ha volgut consolidar; d'aquí per exemple, que hi hagi dues visites guiades que ens permetran conèixer més en detall la realitat d'aquella època. La primera té relació amb el pintor Ramon Casas, ja que la seva família torrenca havia estat relacionada amb el món mariner i d'aquí que esdevinguessin pròspers indians dedicats al comerç. Indians van ser l'avi de l'artista, el seu tiet i el seu pare. Precisament la Generalitat ha declarat l'any 2016 com a Any Ramon Casas coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement, l'Ajuntament de Torredembarra ha col·laborat en la seva difusió amb la voluntat de remarcar els seus lligams amb la vila organitzant diverses activitats. La que ara ens proposen és una conferència titulada 'Ramon Casas i el món indià', que anirà a càrrec de l'exconseller torrenc Josep Bargalló, i una visita guiada que ens portarà a llocs com la seva casa natal.
 
A Torredembarra destaquen altres grans fortunes assolides per indians, que van deixar la seva petja en edificis que es diferencien per les seves façanes d'estil colonial, amb entrades de portals i sostres alts, i frondosos jardins a la part del darrere. Per això l'altra visita guiada de la Fira ens permetrà conèixer tot aquest patrimoni. En destaca, sobretot, l'antic carrer Nou, actualment conegut com Antoni Roig, on es concentren les cases més significatives, l'Hospital de la Caritat Pere Badia, el Patronat i l'Escola Antoni Roig o els panteons del cementiri. Una exposició al Pati del Castell, titulada 'Torredembarra en l'època dels Indians', acabarà d'ajudar-nos a fer-nos una idea de com era la vida quotidiana d'un indià després de tornar enriquit d'Amèrica. Solé explica que a la mostra "hi ha documentació que no ha vist mai la llum, mobiliari, vestits i objectes de l'època cedits per l'arqueòleg Albert Vila-seca Canals".
 
Productes d'ultramar a la fira
La fira no deixa enrere el seu mercat, que enguany serà més reeixit que mai, "tindrem 50 parades, 10 més que ara fa un any", emfatitza el regidor. Són parades, majoritariament del territori, que tenen productes artesans que faran les delícies de grans i petits. A banda, hi haurà demostracions d'elaboració de puros de xocolata, espais d'experimentació i jocs per la canalla, balls de salsa, tallers de mojitos o havaneres.
 
Un dels trets identificatius dels indians era el seu vestuari típicament americà, sempre molt elegant i d'aire senyorívol, que els diferenciava de la resta de la població. Era de colors clars, sovint blanc, per això tots aquells que decidiu anar a la fira vestits de blanc sereu obsequiats amb barret indià que podreu recollir a la carpa de la Regidoria de Turisme que hi haurà a la plaça del Castell. No sereu els únics que anireu d'aquest color, perquè durant el cap de setmana hi haurà vuit dames indianes vestides d'època passejant per la fira.
 
Per tant, ara ja no teniu excusa per conèixer tots els detalls de la presència dels indians al nostre territori; deixeu-vos emportar, i sentiu-vos tots uns senyors per uns dies.
 

Més informació: 

Fira d'Indians
Dies 17 i 18 de setembre
Torredembarra

A

També et pot interessar