Encesa del campanar

Foto: 

Víctor Merencio
El Vendrell és considerada la Capital del Foc

5 bones raons per viure la capitalitat cultural del Vendrell

El Vendrell serà la Capital de la Cultura Catalana durant l’any 2020 i hem trobat molt bones raons per gaudir-ne intensament
Goretti Martínez
,
03/12/2019
Entorn
El Vendrell ha estat històricament un lloc de pas i punt de trobada de cultures, intercanvis comercials i difusió d’idees. La vila baixpenedesenca ha donat al món grans creadors com Pau Casals o Àngel Guimerà i ha consolidat amb el pas del temps una xarxa d’entitats que aporten el seu activisme cultural a la idiosincràsia de la ciutat. El seu patrimoni gastronòmic i museístic és també digne de conèixer i no se’ns acut millor manera que fer-ho en el marc d’una celebració que posarà El Vendrell en la primera línia de la cultura catalana. El Vendrell serà Capital de la Cultura Catalana aquest 2020 i us donem 5 bones raons per viure aquesta capitalitat intensament.


Imatge de la Xatonada Popular del Vendrell | FOTO: Cedida

1.Gastronomia
El Vendrell té avui dia una posició privilegiada entre les persones amants del vi, el cava i els vinagres. Cellers i cooperatives ofereixen vins tranquils i escumosos que transmeten la personalitat de les vinyes i el raïm on van ser originats. Uns productes que acompanyen a la perfecció la gastronomia local. Una bona data per comprovar-ho és la Xatonada Popular, unes de les festes gastronòmiques més concorregudes del Penedès. El xató, la coca enramada, els deliciosos bufats o el més recentment incorporat pastís de garrofa són Vendrell al cent per cent.
 


L'obra 'Refugiats', de la ceramista Roser Oter, 2n premi a la IX Biennal de Ceràmica del Vendrell

2. Arts i espectacles
La innovació artística destaca al Vendrell amb la Biennal de Ceràmica, un dels certàmens ineludibles entre tots els de ceràmica contemporània que se celebren al país, així com amb l’extensa programació del Temporada, la guia de referència dels espectacles culturals del Vendrell, amb una oferta cultural conjunta i uns continguts atractius que engloben propostes de teatre, música, dansa, teatre musical, multimèdia..., i que són accessibles a tots els col·lectius gràcies al programa Apropa Cultura, al qual hi estan adherits.
 

 


Monument a Pau Casals a la plaça Nova | FOTO: Àngela Llop

3. Personatges il·lustres
El Vendrell és una població hereva de tradicions antigues i de llegats humans i artístics de valor universal, els quals donen prestigi a una terra oberta que acull, durant tot l'any, però sobretot a l'estiu, un gran nombre de visitants que hi van a fer turisme i a gaudir de l'oferta cultural de la vila. El violoncel·lista Pau Casals i la Vil·la Museu Pau Casals, la seva casa nadiua, l'auditori que duu el seu nom i l'orgue barroc de l'església; l'escultor Apel·les Fenosa i la Casa del Portal del Pardo, seu de la seva Fundació; el dramaturg i poeta Àngel Guimerà i la seva Casa Museu; i el notari Antoni Deu, col·leccionista que ha llegat un brillant museu d'obres d'art. Tots aquests espais ens permeten aprofundir en la vida i obra d’aquests il·lustres nascuts al Vendrell o molt vinculats a la vila.
 

 


El Caramot | FOTO: Víctor Merencio

4. Activisme cultural
Al Vendrell conviuen entitats històriques com La Lira Vendrellenca o la colla castellera Nens del Vendrell amb d’altres de creació més recent com L’Embarcada. El Vendrell compta amb un total de nou colles de foc, dues de les quals tenen secció infantil i una és centenària, com el Ball de Diables. La Cercavila de Foc és una de les més importants de Catalunya. Tot plegat fa que el Vendrell s'hagi guanyat, per mèrits propis, l'etiqueta de la Capital del Foc. Amb tot plegat, El Vendrell ha generat un teixit associatiu extens que li aporta una personalitat impregnada d’activisme cultural en totes i cadascuna de les seves celebracions. La Festa Major i la Fira de Santa Teresa en són molt bons exemples.
 

 


Barraca de pedra seca entre vinyes | FOTO: Àngela Llop

5. Patrimoni natural
Les platges són un dels principals atractius del patrimoni natural del Vendrell. Situades a 3,5 km de la vila, les platges dels barris marítims de Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs constitueixen una de les principals atraccions del municipi. La costa, d’uns set quilòmetres de longitud, és baixa, rectilínia i formada per platges de sorra fina. A la tranquil·litat, la transparència i la bona temperatura del mar, s’hi ha d’afegir l’alt percentatge de iode que contenen les aigües d’aquest racó de la Costa Daurada, cosa que les fa especialment saludables. A banda de les platges, al Vendrell podem gaudir del paisatge vitivinícola penedesenc, descobrir la reserva marina de la Masia Blanca o la zona humida de Les Madrigueres.
 

 

A

També et pot interessar