Foto: 

Àngela Llop
Un tast al celler Albet i Noya

Especialitzar-se en enoturisme

L'Escola d'Enoturisme de Catalunya estrena el Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia, Informació i Assistències turístiques, que inclou, per primer cop, la vessant enoturística
Goretti Martínez
,
18/05/2018
Activa't
L'Escola d'Enoturisme de Catalunya, amb seu a Vilafranca del Penedès, estrena una formació especialitzada en el sector turístic: el Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia, informació i assistències turístiques, amb la particularitat que és l'únic a Catalunya que inclou el vessant enoturístic. Aquest cicle es començarà a impartir el proper curs 2018-2019 a l'edifici de l'Enològica, molt proper a les estacions de tren i de bus. Aquest nou CFGS incorpora els mateixos continguts que els altres cicles de promoció i guiatge turístic però, a més, inclou dos mòduls especialitzats en enoturisme: el de sommelier i el de coneixedor del vi i el cava de les DO a Catalunya. 
"Hem crescut, hi ha zones o projectes que han desenvolupat més recorregut que d'altres, però tenim per davant molt de camp per créixer"

L'Escola d'Enoturisme de Catalunya celebra demà, coincidint amb les Fires de Maig, una jornada de portes obertes per a explicar aquesta novetat i la resta de formacions que es poden cursar al centre. Però abans hem volgut parlar amb la seva directora, Ester Garcia, sobre el nou cicle, l'escola i les perspectives de l'enoturisme.

- Què té de particular el Cicle Formatiu de Grau Superior de Guia Enoturístic que ofereix l'Escola d'Enoturisme de Catalunya?
El Cicle Formatiu de Guia, informació i assistències turístiques, especialitzat en enoturisme, et permetrà formar-te i inserir-te professionalment en dos sectors molt interrelacionats i en expansió: el turisme i l’enoturisme. Es fa en modalitat DUAL, fet que permet realitzar 1.000 hores de pràctiques remunerades al centre de treball. Aquesta metodologia té un més d’un 70% d’inserció en finalitzar les formacions. El cicle es desenvolupa en cursos lectius i inclou dos mòduls per a l’especialització en enoturisme: el de sommelier, que es podrà convalidar en altres formacions de Formació Professional que el continguin en el seu currículum, i el mòdul de coneixedor del vi i el cava de les DO a Catalunya -exclusiu d’aquesta formació-, que et permetrà conèixer l’evolució de la viticultura al nostre país, saber diferenciar les Denominacions d’Origen (D.O) a Catalunya i la seva influència al territori, estar al dia de l’actualitat vinícola catalana, tant pel que fa a R+D com a noves propostes, reconèixer les característiques dels vins i caves catalans a partir del seu tast... entre molts altres aspectes. A més, els alumnes podran optar al títol de Coneixedor del vi català que expedeixen les patronals del sector vitivinícola de Catalunya, ja que els continguts estan inclosos en el programa del cicle per garantir el seu assoliment.

- Amb quin perfil de professorat compta l'escola?
A l’Institut d’FP d’Enoturisme de Catalunya comptem amb un equip docent de primer nivell per a impartir el Cicle Formatiu de Grau Superior en Guia, informació i assistències turístiques. Entre els nostres professors podeu trobar experts en turisme, enoturisme i del món vitivinícola, per apropar els continguts i l’actualitat de l’experiència professional del sector als alumnes. En Lluís Tolosa, per exemple, és sociòleg, escriptor i editor. Ha publicat una dotzena de llibres de vins, amb els quals ha guanyat una desena de premis nacionals i internacionals i ha elaborat les guies d’Enoturisme més importants de Catalunya i Espanya. El César Cánovas és sommelier, qualificat com el millor sommelier d’Espanya 2006 i un dels 10 millors del món. Després de molts anys al restaurant familiar Racó d’en Cesc, i de liderar l’equip de sommeliers de Monvínic va decidir transmetre els seus coneixements a partir de la docència al CETT. És col·laborador com a expert de l’Escola d’Enoturisme des de 2016. La Begoña Fernández és professora de turisme i viatges a CETT - UB, fundadora de GoandBe - Creative Holidays i docent Escola d’Enoturisme de Catalunya des del 2016. També hi tenim l’Èric Enguita, gerent d’Artcava, una empresa penedesenca dedicada a la gestió de l'enoturisme del Celler Can Batlle. Francesc Xavier Mingorance és Llicenciat en Història de l'Art especialitzat en Museologia i Museografia i és professor associat d'Art Antic i Medieval al Departament Humanitats de la UPF; exerceix de Professor de Turisme Cultural i Patrimoni a la Universitat de Barcelona. Finalment, la Carme Ruiz té un Màster en Educació i TIC en especialitat investigadora; diplomada en Turisme i Gestió Hotelera, fa de professora de les assignatures del Grau en Turisme i ofereix la seva docència en anglès.


Un grup d'excursionistes a Cal Via (Torrelles de Foix) | FOTO: Àngela Llop

- Com s'articula la part teòrica del cicle amb la part més pràctica?
El cicle consta de dos cursos lectius. El primer d’ells es fa a l’aula amb una formació teòric i teòrico-pràctica. La metodologia per apropar-se als continguts amb activitats d’aprenentatge vivencials fa els processos formatius enriquidors tot partint dels continguts i experiències prèvies dels alumnes. El segon curs es desenvolupa majoritàriament al Centre de Treball amb 1.000 hores de pràctiques remunerades. Aquest fet comporta l’adquisició dels aprenentatges d’una manera 100% pràctica i a partir del que es demana en el món empresarial, incorporant així l’experiència laboral al currículum formatiu dels alumnes.

- A banda del CFGS, quina formación ofereix l'Escola?
L’Escola d’Enoturisme desenvolupa la seva formació en tres línies. A banda de la Formació Professional, realitzem Formació Ocupacional des de l’Acord Marc amb el SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya) per a persones que es trobin a l’atur, sobretot els Certificats de Professionalitat de Promoció i Informació turística de 710 hores i de Sommelier 740 hores. A quest darrer curs, a més, té el reconeixement de l’Associació Catalana de Sommeliers. La tercera línia és la de la Formació Contínua adreçada a professionals que ja estan treballant en el sector i que estan interessats a millorar les seves competències en un àmbit específic. Com que el de l'enoturisme és un sector tan canviant, programem formacions de curta durada d'acord amb les necessitats i demandes de les empreses. Amb aquest tipus de formació pretenem obrir finestres noves de coneixement per tal de repensar les coses i impulsar canvis que permetin guanyar en valor de servei sigui en el negoci o en el lloc de treball. Per a desenvolupar-la comptem amb professionals i experts molt rellevants com David Seijas, exsommelier del restaurant El Bulli, Alícia Estrada, especialista en comercialització del vi i en enoturisme i turisme MICE, Manel Colmenero, CEO de l'agència Ocio Vital, Josep Lluís Gómez, sommelier del restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda, o Lluís Tolosa, creador de la majoria de guies sobre Enoturisme del nostre país i altres zones vitivinicoles al món. Abans, per fer formació amb aquests experts només ho podies fer a Barcelona. Un objectiu de l’Escola és també portar els grans professionals al territori. Aquest programa el fem amb el suport de la Generalitat, amb el Consorci de la Formació Contínua de Catalunya i això ens permet oferir formació 100% subvencionada a les empreses i els autònoms.

- En quin moment creus que es troba l'enoturisme al Penedès i a Catalunya? Hi ha camp per recórrer?
Crec que es troba en un moment "adolescent". Hem crescut, hi ha zones o projectes que han desenvolupat més recorregut que d'altres, però tenim per davant molt de camp per créixer i potenciar que esdevingui un camí de desenvolupament local per a tots els territoris amb influència de les DO que hi ha a Catalunya. Això representa una gran part del país, ja que tenim 12 DO’s.

A

També et pot interessar