Foto: 

Goretti Martínez
Una obra de Sílvia Isach

El que és útil i el que és inútil

Artistes vinculats al Mediona-Riudebitlles presenten els seus treballs al 5è Glop d'Art al voltant del lema 'La utilitat de l'inútil'
Goretti Martínez
,
07/11/2017
Arts
El col·lectiu d'artistes Riudebitlles Territori d'Art, en col·laboració amb l'Ajuntament del municipi altpenedesenc i la complicitat d'altres artistes de la vall del Mediona-Riudebitlles, han organitzat la cinquena edició del Glop d'Art. La iniciativa, amb la qual es pretén impulsar i potenciar l’art contemporani, permet veure un conjunt d'obres de tota mena que els artistes han creat amb un tema comú. En aquest cas, la utilitat de l'inútil ha estat el punt de partida. I les reflexions al voltant d'aquestes cinc paraules sembla que són il·limitades.

El molí de Cal Xerta, recentment recuperat al barri vell del municipi, és l'espai on trenta-tres artistes de Sant Pere de Riudebitlles, Mediona, Sant Quintí, Torrelavit, Sant Sadurní d'Anoia o La Llacuna han exposat les seves obres, en diversos formats i tècniques. El concepte 'La utilitat de l'inútil' ha generat un bon grapat de peces: pintures, fotografies, gravats, collages, instal·lacions de vídeo, etc. així com reflexions il·limitades. El divendres 3 de novembre es va fer la inauguració del 5è Glop d'Art després d'haver-la posposat per la situació política i social. Aquell dia també hi havia motius per posposar però l'organització, el col·lectiu d'artistes Riudebitlles Territori d'Art, va decidir seguir endavant i recordar que la cultura, tot i ser "inútil", és una fantàstica eina per reflexionar i tenir esperit crític davant de tot el que ens passa per davant dels nassos.

El molí de Cal Xerta té diferents espais i pisos, així que els qui vam assistir a la inauguració -que érem una bona colla-, ens vam anar movent embadalits per l'interior de l'edifici. Parlant amb una de les artistes participants, ens explicava que havien repartit el programa per les cases, a mode de catàleg del Mediamarket, i molta gent l'havia llençat directament a la brossa. En el fons es pot interpretar que la primera acció del Glop d'Art complia plenament amb el lema de la cinquena edició.


El programa del 5è Glop d'Art

A l'interior, l'artista, galerista i mestre litògraf Carles Monegal parafraseja Oscar Wilde en un text que hi ha penjat a una de les sales: "All art is quite useless". Segur que és inútil?, es pregunta Monegal. I parla de les dictadures a les quals es veu sotmès l'art: les polítiques, les socials, les dels propis artistes, les del funcionariat, les de les subvencions... Parla de les galeries que tanquen, els artistes que amb prou feines sobreviuen, els que només viuen dels diners públics, l'envelliment del teixit col·leccionista, la zero independència de l'art... I conclou que "estem recollint els fruits d'anys de no invertir en educació d'humanitats" perquè, clar, és inútil. La frase final de l'escrit defineix l'essència d'aquest Glop d'Art: l'art ha de ser "absolutament inútil i independent de tot" perquè "només així esdevé imprescindible".


Algunes de les peces del Glop d'Art

Entre els treballs el muntatge amb les lletres de la paraula "útil" de la Maria Martínez, el collage de la foto principal d'aquest article de la SÍlvia Isach o l'esfereïdor invent del Fèlix Vinyals, un aparell per carregar-te manifestants incòmodes (ens el va vendre ell en persona, com al Teletienda).


El Fèlix Vinyals venent un aparell per carregar-se ciutadans no domesticats

Els 33 artistes participants enguany al Glop d'Art són Abdellah Ahaddaf, Aura Gumà, Carol Cora, DancingDays (Mia Esteve, Ingrid Domingo, Einat Tal, Marta Alarcón i Mireia Sala), David Long, Yanina Simon, David Ribas,  Elenamusa,  Marc Vilaseca,  Marga Casas, Maria Martínez, Miquel Sabaté, Salvador Rafecas, Silvia Isach, Susana Domínguez, Teresa Pla, Mercè González, Fèlix Vinyals, Iraida Llucià, Josep Pérez González, Mª. Rosa Romeu, Tona Romeu, Marçal Font, mf Barcelona, Cecília González, Sergi Forés, Josep Feixas, Joan Gispert i Mario Valverde.


Les DancingDays

Si teniu ganes de fer un Glop d'Art i descobrir la utilitat de la cultura, es poden concertar visites fins aquest diumenge a les Escoles Velles de Sant Pere de Riudebitlles (escolesvelles@gmail.com). La "oferta" també arribarà a Sant Joan de Mediona els dies 24, 25 i 26 de novembre.

A

També et pot interessar