David Canto / Pantalla.cat
,
30/09/2016
Arts

Sitges, l'última frontera del fantàstic

Aquesta petita guia del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya us ajudarà a navegar per allà on no ha anat mai ningú
Festival de Sitges 2016

Foto: 

CEDIDA
Malgrat estar en missió permanent d'explorar nous móns, la nau estel·lar de Surtdecasa Penedès s'atura cada any durant deu dies al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Aquesta petita guia ajudarà tots els tripulants a no passar per alt el més important del Festival de Sitges.
"Mig segle després 'Star Trek' segueix viva al cinema, a la televisió i al cor dels 'trekkies'"

50 anys de vols estel·lars. Un any abans que arrenqués la primera edició del Festival de Sitges, als Estats Units s'estrenava una sèrie de ciència-ficció que marcaria un abans i un després. Mig segle després 'Star Trek' segueix viva al cinema, a la televisió i al cor dels trekkies, que de ben segur que s'aproparan a Sitges a veure-hi la pel·lícula 'For the love of Spock', sobre el vulcanià més famós i l'actor que li va donar vida durant molts anys, Leonard Nimoy, o participar a la desfilada Star Trek Walk. En els nostres viatges, per cert, últimament hem trobat que la salutació vulcaniana s'ha estès molt, arreu:

Llarga vida i prosperitat al Festival de Sitges!

Bruixes, passarel·les i monstres. Si sou més de terror que de ciència-ficció, tranquils, que no us faltaran propostes. Una de les més esperades és 'Blair witch' d'Adam Wingard, que retorna al terror de 'The Blair witch project', que es va poder veure a Sitges el 1999. Un altre dels directors habituals del festival, Nicolas Winding Refn, presentarà la coproducció europea 'The neon demon', un thriller amb Elle Fanning introduint-se en el món de la moda. El cinema japonès també serà molt present al festival, amb propostes com 'Shin Godzilla', pel·lícula que recupera l'icònic monstre després del seu pas per Hollywood. I parlant de monstres, com sempre, el festival atraurà tot de zombis que desfilaran a la Zombie walk.

Punt d'atracció d'estrelles. Sitges no només atrau els zombis i trekkies. El festival compta sempre amb noms propis que desfilen per la seva catifa vermella, vinguts de diferents punts de l'univers. Aquest any brillen amb llum pròpia les estrelles Max Von Sydow, Christopher Walken, Paul Schrader, Walter Koenig, Barbara Crampton, Bruce Campbell, Ruggero Deodato i Terele Pávez, que hi reculliran premis, i altres que hi presentaran els seus treballs, com Rob Zombie i Sheri Moon, Dominic Monaghan, Dolph Lundgren, o l'esmentat Nicolas Winding Refn.

Cinema de tot l'univers conegut, i del més proper: Els visitants més veterans de la galàxia recordaran la impactant 'À l’intérieur', que es va veure a Sitges el 2007. Aquest any la pel·lícula inaugural és la producció catalana 'Inside', una nova versió de la mateixa història, escrita per Jaume Balagueró i Manu Díez i dirigida per Miguel Ángel Vivas, que ja va ser a Sitges amb 'Secuestrados'. A la secció oficial també competiran les catalanes 'Pet', de Carles Torrens, i 'Proyecto Lázaro', de Mateo Gil. A Noves Visions destaca 'La propera pell' d'Isaki Lacuesta, i entre els passis especials hi haurà 'Un monstre em ve a veure' del barceloní J.A. Bayona, reservat per a escoles.

Altres realitats, altres pantalles. Si la teletransportació o la propulsió per curvatura ja no us sorprenen, potser podeu acostar-vos a la sala de Samsung Sitges Cocoon, que promet impactants i terrorífiques experiències immersives gràcies a ulleres de realitat virtual. I si voleu més de distància amb la pantalla, també podeu optar per la programació televisiva fantàstica, amb novetats com les 'Historias improbables' que adapten narracions curtes del mestre del gènere Neil Gaiman.

Sitges, plató fantàstic. D'entre els amics del Festival de Sitges un dels més entranyables i dels que més vegades l'ha visitat és sens dubte Takashi Miike. Aquest any no se'l veurà durant aquests deu dies però sí serà a Sitges ben aviat perquè hi rodarà la seva nova pel·lícula 'JoJo 's Bizarre Adventure: Diamond Is Unbreakable', adaptació del manga d'Araki Hirohiko. A banda del Japó i de Sitges, a Catalunya el rodatge també tindrà lloc a Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Barcelona i Sant Pol de Mar. L'estrena al Japó està prevista per l'estiu de l'any que ve, així que esperem que Miike visiti de nou el festival per presentar-la!

Més informació: 

49è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya - Sitges Film Festival
Del 7 al 16 d'octubre - Sitges
Fitxa d'agenda Surtdecasa
Web del Festival de Sitges

També et pot interessar