Damajoanes que bateguen

25/09/2018

Les damajoanes són enormes bombones de vidre de to verdós on antigament s’hi feien licors. Una col·lecció d’aquestes bombones es troba exposada a les Caves Giró i Giró de Sant Sadurní d’Anoia. Concretament, n’hi ha vuitanta que formen una paret vertical gràcies a una estructura de ferro que les sosté. Aquest mur de damajoanes es pot contemplar des de l'exterior del recinte. La gran novetat que les Caves Giró i Giró incorporen en aquesta XXXVII edició de la Setmana del Cava consisteix en el fet que les bombones prenen vida a través del projecte artístic electrònic del vilafranquí Fèlix Vinyals.

Es tracta d’un projecte d’il·luminació en moviment que porta per títol 'El despertar de les damajoanes' i que permet que cadascuna de les bombones s’encengui i s’apagui a voluntat de l’artista per formar patrons de llum. A partir d'ara, els visitants de les caves i els vianants que les contemplin des de l'exterior podran gaudir del moviment que la llum dibuixa a les damajoanes i de les formes que es van produint en el conjunt del mur, com si cadascuna de les bombones gegants fos un gran píxel d’una pantalla. Alguns patrons funcionen amb la interacció del públic perquè, com és característic en les instal·lacions de Vinyals, tothom pugui participar de l’obra tot jugant a il·luminar els magnífics objectes de vidre.

Fèlix Vinyals
L'artista i enginyer vilafranquí és el creador de l’anomenat “art biotrònic”, una disciplina que conjuga les seves habilitats d’enginyer electrònic i biomèdic i que consisteix en l’expressió artística amb les eines de la bioenginyeria i l’electrònica. Vinyals ja és ben conegut al Penedès i a Barcelona per les seves anteriors instal·lacions, algunes de les quals han estat exposades a la capital catalana, a Vilafranca i a Sant Pere de Riudebitlles. Entre aquestes, hi ha 'A cor obert', un conjunt de bombetes que bateguen al ritme dels cors dels participants de la instal·lació, 'Orwell 3000', un marcapassos que connectat a internet que denuncia la capacitat de control dels règims totalitaris gràcies a la tecnologia IOT (Internet of Things), o la darrera i espectacular 'Murs electrònics', una pantalla gegant de píxels que produeixen curtcircuits quan s’il·luminen.

Més informació

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.