,
25/09/2018
Audiovisual

Damajoanes que bateguen

Les damajoanes són enormes bombones de vidre de to verdós on antigament s’hi feien licors. Una col·lecció d’aquestes bombones es troba exposada a les Caves Giró i Giró de Sant Sadurní d’Anoia. Concretament, n’hi ha vuitanta que formen una paret vertical gràcies a una estructura de ferro que les sosté. Aquest mur de damajoanes es pot contemplar des de l'exterior del recinte. La gran novetat que les Caves Giró i Giró incorporen en aquesta XXXVII edició de la Setmana del Cava consisteix en el fet que les bombones prenen vida a través del projecte artístic electrònic del vilafranquí Fèlix Vinyals.

Es tracta d’un projecte d’il·luminació en moviment que porta per títol 'El despertar de les damajoanes' i que permet que cadascuna de les bombones s’encengui i s’apagui a voluntat de l’artista per formar patrons de llum. A partir d'ara, els visitants de les caves i els vianants que les contemplin des de l'exterior podran gaudir del moviment que la llum dibuixa a les damajoanes i de les formes que es van produint en el conjunt del mur, com si cadascuna de les bombones gegants fos un gran píxel d’una pantalla. Alguns patrons funcionen amb la interacció del públic perquè, com és característic en les instal·lacions de Vinyals, tothom pugui participar de l’obra tot jugant a il·luminar els magnífics objectes de vidre.

Fèlix Vinyals
L'artista i enginyer vilafranquí és el creador de l’anomenat “art biotrònic”, una disciplina que conjuga les seves habilitats d’enginyer electrònic i biomèdic i que consisteix en l’expressió artística amb les eines de la bioenginyeria i l’electrònica. Vinyals ja és ben conegut al Penedès i a Barcelona per les seves anteriors instal·lacions, algunes de les quals han estat exposades a la capital catalana, a Vilafranca i a Sant Pere de Riudebitlles. Entre aquestes, hi ha 'A cor obert', un conjunt de bombetes que bateguen al ritme dels cors dels participants de la instal·lació, 'Orwell 3000', un marcapassos que connectat a internet que denuncia la capacitat de control dels règims totalitaris gràcies a la tecnologia IOT (Internet of Things), o la darrera i espectacular 'Murs electrònics', una pantalla gegant de píxels que produeixen curtcircuits quan s’il·luminen.

Més informació

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Benvinguts al racó de curiositats audioviduals del Penedès! En aquest espai pretenem penjar totes aquelles peces audiovisuals relacionades amb la cultura penedesenca que ens semblin dignes de compartir. Videoclips de grups, documentals, anuncis, notícies curioses i molt més!

17/03/2020
La poeta vilafranquina Anna Gual recitarà els seus llibres a través del seu compte d'Instagram.
03/02/2020
El Vendrell va celebrar el passat 25 de gener, l'acte 'Som Capital', que inaugurava la capitalitat cultural catalana que exercirà durant aquest 2020.
26/11/2019
El "quartet de corda encabit en un duet" de les Escarteen Sisters tanca aquest divendres, a les 21h, al SAT! Sant Andreu Teatre de Barcelona la gira del seu primer disc.
21/11/2019
La canalla dels Castellers de Vilafranca han versionat la cançó 'Milionària' de la cantant Rosalía, en un vídeo que van presentar a la resta de castellers durant el tradicional Sopar de la Colla de final de temporada a Cal Figarot.
11/11/2019
El passat 15 de setembre es va preestrenar al Kubrick Cinema de Vilafranca del Penedès la pel·lícula documental 'Societat anònima'.
18/06/2019
El videoclip del tema 'Redeem' del músic irlandès JD Kelleher, creat pel vendrellenc Edgar Toldrà i l'arbocenc Julià Albornà, ha estat premiat com a millor videoclip en el Brighton Rocks International ​Film Festival al Regne Unit.
13/02/2019
El grup de Vilanova i la Geltrú, Pares, ha publicat el seu segon treball, 'Ja no ho volem tot' (Música Global, 2019), del qual han presentat el videoclip de la cançó homònima.