Vistes des de La Falconera

Foto: 

Surtdecasa
Vistes sobre el port i el mar des de La Falconera

5 excursions per espolsar-se el fred

Ens agrada caminar, descobrir i contemplar el paisatge que tenim al voltant, encara que faci fred
Goretti Martínez
,
26/11/2018
Entorn
De tant en tant us proposem algunes excursions que hem fet, que ens han explicat o que hem llegit en guies de rutes i que ens han semblat interessants. Avui us expliquem cinc excursions per diversos paisatges de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Que el fred no us faci quedar-vos a casa.

La Talaia del Montmell


Sant Miquel del Montmell | FOTO: Àngela Llop

L’ascensió al cim més alt de la serra del Montmell, la Talaia, permet gaudir d’un magnífic mirador de la comarca del Baix Penedès. Podeu sortir des de la Juncosa del Montmell. Allà, als afores, cap al nord, sota la serra del Montmell, hi ha una àrea de pícnic on es pot estacionar el vehicle i iniciar l'excursió a peu. Des de l'entrada de l'àrea d'esbarjo podeu agafar la pista central, seguir cap a l'esquerra i continuar muntanya amunt fins a arribar a l'església Nova, mig en ruïnes, situada a la banda esquerra de la pista. Pista amunt, a 100 metres de l'església, i a uns 10 min de l'aparcament, cal agafar un sender que s'enfila a mà dreta. Els punts d'interès més destacats de l’excursió són la Juncosa del Montmell, la serra del Montmell, l'església Nova, l'ermita de Sant Miquel del Montmell, el castell del Montmell, la creu de la serra i la Talaia.

La Falconera i el nucli del Garraf


La platja de les casetes del Garraf fa uns dies | FOTO: GM

Per aquí tenim debilitat pel bonic nucli del Garraf i la seva platgeta de cases de pescadors. Però, records d’infantesa a banda, és del tot recomanable descobrir el poble i els seus entorns, sobretot si el dia acompanya i el cel és clar, per embadalir-se una estona mirant el mar i imaginant-nos navegant en un dels velers que esquitxen de blanc el blau immens del Mediterrani. Garraf és un petit nucli que forma part del terme municipal de Sitges, ja molt a prop de Castelldefels. Hi ha un petit port construït a principis del segle XX “per transportar la pedra de la pedrera de la Falconera a l’escullera de Barcelona” (‘El Garraf a peu: 15 itineraris’, de Joan Tutusaus Martí - Cossetània Edicions). Podem pujar a La Falconera tot sortint del poble en direcció oest per un pas sota la via del tren. Hi ha una pista per a camions que s’acaba transformant en camí i que ens permet arribar fins al capdemunt. Molta atenció a la caiguda, cal mirar bé on posem els peus. La paret de La Falconera sobre el mar és molt apreciada pels aficionats a l’escalada. Torneu després al poble per fer un vermut entre casetes blanques i raigs de sol d’hivern. Serà una matinal perfecta.

El Castellot i els seus voltants


El Castellot, abans de la restauració | FOTO: Àngela Llop

Dissabte passat, en el marc de les Festes de Sant Sadurní de Castellví, es va fer la inauguració oficial de la restauració de la torre del Castellot. Amb aquesta 1ª fase de les obres del Castellot, s’ha retornat a la torre al seu estat i alçària original i s’ha habilitat a la part de dalt un mirador des d’on es pot apreciar una de les millors vistes panoràmiques del Penedès. Les obres de restauració d’aquesta 1ª fase es van iniciar el passat mes d’abril i han conclòs a mitjans d’octubre i s’han pogut realitzar gràcies a una subvenció dels Fons FEDER de la Unió Europea dins el projecte Penedès 360º. Per això ens sembla molt bona idea proposar-vos una pujada a aquest punt del territori altpenedesenc tan privilegiat. A banda dels valors històrics que representen el Castellot i l’església de Sant Miquel, l’espai natural que acull aquestes construccions (la riera de Marmellar, els fondos, les pinedes, la cinglera que cau sobre la riera, la fauna...) és digne d’admirar amb deteniment.

El Mas de Pontons, s’hi vagi per on s’hi vagi


El Mas de Pontons | FOTO: Àngela Llop

El Mas de Pontons és un edifici de grans dimensions, situat sota la serra d'Ancosa, al costat d'una petita plana de conreu, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. La seva imatge quan hi arribes caminant és veritablement espectacular. Es troba situat prop del límit nord-oriental del terme i representa un exemplar magnífic de mas fortificat dels segles XVII-XVIII. Sobre el portal hi ha un matacà de totxo. A la part superior de cada una de les quatre arestes de la casa hi ha una garita sobresortida i en diferents punts dels murs presenta epitlleres, algunes d'elles en forma de forat de pany, destinades a peces d'artilleria. Es creu, i així figura al catàleg de Patrimoni de la Generalitat, que aquest mas va ser edificat sobre les restes del Castell Vell de Pontons, esmentat documentalment des de les darreries del segle X (996-999). Hi ha diverses rutes que us permetran veure el mas: la ruta de les ermites de Pontons, la ruta per la Serra d’Ancosa de Pontons al Puig del Castellar o el camí del Samsó des de Torrelles de Foix, per exemple.

Olesa de Bonesvalls, el Pont de l’Arcada, els avencs i la serra d’Ordal


Detall de l'Hospital de Cervelló d'Olesa de Bonesvalls | FOTO: Àngela Llop

Una bona manera de descobrir Olesa de Bonesvalls i el paisatge del Massís del Garraf - Ordal és l’excursió que ens proposen Joan Domènech, Gabriel Espuñes i Fèlix Masachs a ‘L’Alt Penedès per camins i dreceres. 16 excursions a peu’ (Edicions i Propostes Culturals Andana, 2014). Allà ens proposen anar d’Olesa de Bonesvalls al Pont de l’Arcada (“...una meravella natural produïda per l’erosió de l’aigua de la pluja sobre la roca calcària”) i els avencs per retornar per la serra d’Ordal en un itinerari d’uns 15 quilòmetres, unes quatre hores, i de baixa dificultat. Podeu començar l’excursió al barri de l’Hospital d’Olesa. Hi ha referències de l’Hospital de Cervelló de l’any 1262, quan apareix citat en el testament de Guillem de Cervelló. Val la pena fer un tomb per aquest nucli situat al cor del Massís del Garraf, en una plana voltada per muntanyes verdes. A més, el recorregut després us durà per fondos i barrancs, coves i avencs. Els autors de la guia ens diuen que “de fet, aquesta és la regió càrstica més important de Catalunya, hi ha censats més de 400 avencs” (p.151). De fet, Olesa és considerat el bressol de l’espeleologia a Catalunya. El retorn per la part alta de la serra d’Ordal us oferirà vistes precioses sobre la plana penedesenca i les serres del seu voltant.

A

També et pot interessar