Foto: 

Maria Rosa Ferré
Mirador de la Bardera

Cinc rutes entre vinyes i vora el mar

Rutes molt atractives per gaudir del paisatge penedesenc
Surtdecasa Penedès
,
15/01/2018
Entorn
Ens hem calçat les botes d’anar a caminar per fer un recull de rutes que poden ser molt atractives. La geometria dels camps, la presència de les masies i les barraques de pedra seca, el mar i les onades contra les roques. Són molts els elements del paisatge penedesenc que ens criden l’atenció. Així que us proposem que ens acompanyeu en aquestes rutes. Com sempre, us recomanem que consulteu bé l’itinerari i la previsió meteorològica abans de sortir de casa i que afronteu la caminada ben preparats.

1. Ruta al Castell (Subirats)
Subirats proposa als visitants una sèrie d’itineraris - per fer a peu, bicicleta o a cavall- a través dels quals podrem conèixer les varietats de raïm, les seves fases vegetatives, els treballs de vinya i en general totes les fases de producció del cava. Aquests itineraris no només ens apropen al món de la vinya, sinó que també són una bona excusa per conèixer més sobre la història, la cultura i l’arquitectura del municipi. Us proposem, en aquest cas, una ruta circular que té com a protagonista el Castell de Subirats. Sortiu des de l’estació de tren Lavern – Subirats en direcció a Can Maristany. El recorregut circular transcorre per camps de presseguers, vinya, diverses masies, marges i barraques de pedra seca i un forn de calç. En arribar al Mirador de la Bardera, continueu direcció als Casots i agafeu el camí del Castell de Subirats. Per tornar, gireu pel camí de Can Llopart de la Costa (la torreta de Can Llopart queda a la dreta). Aneu tot seguit en direcció a Can Rossell i, després, cap a Sant Pau d’Ordal pel coll de Conxes Portes.
> Més informació

2. Camí del Pont (Sant Cugat Sesgarrigues)
Sant Cugat Sesgarrigues és un petit poble situat a la depressió del Penedès Central, de manera que una de les característiques del municipi és que és un paisatge fonamentalment pla, que només s’aixeca al sud amb la muntanya de la font del Cuscó. Un entramat de rieres i torrents drenen i creuen el municipi i es converteixen en elements estructuradors del paisatge. Amb aquesta “matèria primera”, l’any 2006, l’Ajuntament va impulsar un projecte d’adequació del camí que discorre entorn del Torrent del Pont. Aquí s’hi poden observar diferents espècies vegetals i animals, ja que és un espai on s’afavoreixen els processos ecològics. Fent un passeig pel camí, podrem observar des d’àlbers, figueres, heures i ginestes fins a dragons, abellerols, salamandres o eriçons, entre moltes altres espècies. Ideal per fer amb canalla.
> Més informació

  • imatge de control 1per1

3. Del Vendrell a Les Madrigueres
La via verda que uneix el Vendrell amb les platges ofereix als vilatans una forma de mobilitat alternativa per accedir als barris marítims del municipi. Amb la possibilitat de desplaçar-se tant a peu com en bicicleta, es pot gaudir del recorregut per la via verda en contacte directe amb la natura. La longitud total de la via verda del Vendrell a les platges és de 3.2 km. Té el seu punt d'origen a l'inici de la carretera de Sant Salvador i el seu punt final a l'Avinguda Parlament de Catalunya, al barri de Sant Salvador. Des del Vendrell, i passant per una zona força humanitzada de carrers, carreteres i urbanitzacions, podem arribar per exemple a la platja de les Madrigueres. Aquesta és una zona costanera protegida que manté un ecosistema dunar ben conservat, on crien nombroses espècies d'ocells com el corriol. Gran part del trajecte discorre per un sender de petit recorregut senyalitzat amb marques blanques i grogues (el PR C-12).
> Més informació

4. De Vilanova i la Geltrú a Cubelles
Som especialment fans de les rutes que voregen la costa, ja us n’haureu adonat. Aquest cop us proposem anar de Vilanova i la Geltrú a Cubelles i després tornar en tren desfent el camí. És qüestió de seguir el passeig marítim i després el GR-92. Pel camí, el jaciment ibèric de Darró, la bonica platja de la República, les onades trencant contra les pedres, la platja Llarga de Vilanova i la Geltrú, amb la seva vegetació dunar protegida i l’arribada a Cubelles. Allà, abans d’anar a buscar el tren, podeu arribar-vos fins a la desembocadura del riu Foix. La recuperació dels espais humits de la desembocadura del riu Foix ha convertit aquesta zona en una de les de major atractiu de Cubelles. El riu Foix –que des de la construcció del pantà del Foix està sec la major part de l’any- és un altre dels elements emblemàtics de la població. A la desembocadura del Foix, a més de poder passar un dia enmig de la natura, es pot observar el comportament de les aus autòctones d’aquesta zona o gaudir de les àrees de pícnic. Molt interessant per anar-hi amb canalla. Però, atenció, que no es poden alimentar les aus!
> Més informació

5. De Ribes al Montgròs
Diuen que el Puig del Montgròs és d'aquelles muntanyes que de lluny passa desapercebuda però que a les distàncies curtes hi surt guanyant. El cim permet gaudir d'algunes de les millors vistes de tot el Garraf i també permet fer-se la idea dels contrastos d'una comarca que malgrat haver patit històricament molts incendis i atacs urbanístics, segueix sent capaç de sorprendre amb alguns racons per emmarcar. Només fa 358 metres d'alçada, però el Montgròs és el cim que permet abraçar una visió més àmplia de la costa del Garraf i, a la vegada, la plana del Penedès fins a Montserrat. En dies clars i amb bona visibilitat, al nord es poden veure les primeres muntanyes del Prepirineu i girant la vista cap al nord-est s'arriba a veure la serralada del Montseny. Però a banda de les vistes a l'horitzó, aquesta muntanya i els seus voltants també tenen una diversitat molt interessant. Les masies centenàries, els camps de cultiu, les vinyes, més boscos del que sembla, una ascensió per un terreny quasi pelat d'arbres i molt eixut per la vessant sud, una obaga que és com la nit i el dia respecte el solell... són arguments més que suficients per dedicar un matí a aquesta excursió. Hi podeu anar des de Sant Pere de Ribes i després fer el vermut a algun del bars de la plaça Marcer o del carrer Major.
> Més informació

A

També et pot interessar