Olèrdola

Foto: 

Cedida
Església romànica del Sant Sepulcre

Les rutes per conèixer el patrimoni d'Olèrdola

La ruta del Sant Sepulcre i la ruta de Viladellops t'endinsen en la vida quotidiana d'antigues civilitzacions
Surtdecasa
,
30/10/2024
Entorn
Olèrdola és un municipi petit però que gràcies a la seva situació estratègica dins de la plana penedesenca i la defensa natural que ofereixen els seus penya-segats, ha fet que, sobretot la zona rocosa del turó de Sant Miquel i el seu entorn més proper hagin estat ocupats des de la prehistòria passant per civilitzacions tant destacades com ibers, romans, cristians, etc. Per aquest motiu Olèrdola té, molt encertadament, el sobrenom de 'bressol del Penedès'. Hi podem trobar vestigis de moltíssimes èpoques històriques; des de les pintures rupestres, com les que podem veure als abrics de les coves de Can Castellví, Can Ximet i Segarulls, mil·liaris romans, necròpolis amb tombes antropomorfes, muralles, torres medievals, esglésies i capelles, masies fins a barraques de pedra seca, forns de calç, molins fariners, cellers, etc. El patrimoni té una importància enorme al municipi i per això l'Ajuntament organitza activitats que busquen posar-lo en valor i en fomentin el descobriment i la visita de tots aquests espais d’interès, més enllà del fantàstic Conjunt Monumental d'Olèrdola, una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Cal dir que totes les activitats són gratuïtes i ofereixen una panoràmica de la mescla de cultures que defineixen el municipi. Us destaquem les dues activitats que encara podeu realitzar aquest any.

Ruta del Sant Sepulcre
Aquesta visita guiada ens permetrà conèixer l’Església romànica del Sant Sepulcre, l’única església de planta circular del Penedès i considerada Bé Cultural d’Interès Nacional. Va albergar una seu d’un priorat de canonges militars de l’Orde del Sant Sepulcre fins el S.XV i destaca per les pintures murals romàniques del S.XI descobertes el 1954. Són excepcionals per diversos motius; la gran majoria de pintures romàniques descobertes daten del S. XII i XIII i aquestes son anteriors, i per això d’un traç més rural i primitiu, i perquè en el context del Penedès, hi ha molt poques esglésies amb pintura romànica. La seva interpretació és dubtosa, però semblen recollir la temàtica del judici final i un possible Sant Sopar. Aquesta visita que té com a objectiu posar en valor l’originalitat de l’arquitectura i els murals que conté ens permetrà conèixer l’inici de la història medieval del Penedès fins a la història del marquès d’Olèrdola i alcalde de Barcelona, Francesc de Paula Rius i Taulet.
Dia: 1 de desembre.
Hora i lloc de trobada: 3 sessions de màxim 20 persones (10h, 11h i 12h) al barri del Sepulcre, Sant Miquel d'Olèrdola.
Inscripció prèvia: turisme@olerdola.cat.

 

Viladellops | Foto: Cedida
Ruta Viladellops
Aquesta visita guiada ens permetrà conèixer el patrimoni immoble històric de Viladallops, un alou medieval amb una església i torre de defensa que s’ha convertit en un poble. Visitarem l’Església romànica de Sant Joan de l’Orde de Malta, la torre de Viladellops i la història de la família Desvalls, una nissaga de la noblesa catalana documentada des de l’època medieval i amb un paper rellevant per la Història de Catalunya. El Museu de la família Desvalls conté més de 4500 pergamins que acrediten i també es visita el celler de Viladellops, de la seva propietat que data del S.XIX.
Dia: 17 de novembre.
Hora i lloc de trobada: 11h a l'església de Viladellops.
Inscripció prèvia: turisme@olerdola.cat.

 

Sant Pere Molanta | Foto: Cedida
Malgrat que per aquest any només quedin pendents les dues esmentades anteriorment, l'any vinent aquest cicle es manté -amb les dates a confirmar encara-. Enguany, durant la primavera, també han tingut lloc les següents visites: La visita guiada pel poble de Moja amb el seu patrimoni arquitectònic al voltant del vi; la ruta de senderisme guiada per la Muntanya d’Olèrdola permet que els visitants coneguin la identitat del municipi; la visita guiada al Conjunt Monumental d'Olèrdola, centrada especialment en la petjada que la civilització romana i, per últim, al setembre, la vista al poble de Sant Pere Molanta i el seu entorn.

Més informació: 

A

També et pot interessar