Jump to navigation
1. Castellet, el poble més romàntic del Penedès, i el Parc del Foix Arribar-hi, sobretot si es ve per Vilanova, ja és tot un regal sigui l’hora que sigui. El pantà i, de fons, el perfil del poble medieval de Castellet, amb el seu castell i els carrers que s’enfilen. Passejar entre les pedres i els carrerons agafats de la mà, per seure després en algun banc i guaitar el pantà de Foix i el parc natural que l’envolta. Un castell que es va fer per defensar la Marca Hispànica, un castell on es guardaven aliments i armes pels soldats que lluitaven contra Al-Ándalus. I si la calor no apreta i us ve de gust caminar, d’allà surten camins per descobrir el pantà i el seu entorn; una de les poques zones humides del Penedès amb gran varietat d’ambients ecològics.
2. Perdre’s pels carrerons de La GeltrúUn barri tranquil, autèntic i carismàtic de Vilanova i la Geltrú. Amb el seu castell i l’esglèsia de Santa Maria, és ideal per passejar-hi tot badant en qualsevol cantonada o davant d’alguna portalada. Una bona proposta és asseure’s en algun dels bars i restaurants que hi ha a les seves places tot gaudint d’un bon sopar i, perquè no, acabar la nit fent una copa a la plaça dels Lledoners. Aquesta plaça és, precisament, un dels indrets més bonics del barri de la Geltrú. Abans hi havia una de les portes d’entrada a la vila antiga: el portal d’en Balla, d’on partia el camí de Sant Cristòfol que duia al paratge del mateix nom a la costa.
3. Vinyes, oliveres, garrofers i miradors Al Penedès som de pagès i qui no “ha portat” algú a la vinya? Potser no hi ha tanta literatura ni cinema com a la Toscana, però les rengleres de ceps, les barraques o els marges de pedra seca, si parlessin, us explicarien més d’una història d’amor. Però no només les vinyes, de fet, sobretot al Baix Penedès, hi ha camps de garrofers preciosos, que fan molta ombra i que són ideals per un bon pícnic romàntic. Això sí, tingueu en compte que la majoria d’aquests camps són de propietat privada i, per tant, sigueu curosos. Una bona opció també en aquesta línia és gaudir d’algun dels cinc miradors Miravinya que hi ha al Penedès, unes atalaies per descobrir i conèixer més del nostre territori; o enfilar-vos al preciós poble de Sant Vicenç de Calders, un fantàstic mirador a les vinyes, oliveres i al mar.
4. Un refugi al cor de Vilafranca, el Claustre de Sant Francesc Vilafranca té un petit tresor que de segur que sorprendrà a més d’un. És el claustre de Sant Francesc, d’estil renaixentista amb dues plantes de galeries cobertes amb arcs de mig punt i columnes toscanes. De fet és la única part que s’ha conservat de l’esglèsia de l’antic convent dels franciscans, un edifici gòtic de finals del segle XIII amb un gran valor arquitectònic, artístic i històric. Un espai màgic, el claustre, on deixar passar el temps i gaudir de la bona companyia. A més, amb una mica de sort, potser hi ha alguna exposició, recital o concert, ja que és un dels espais on l’Ajuntament i les associacions de Vilafranca hi programen activitats culturals. Entre setmana està obert totes les tardes (17h a 20h) i el cap de setmana, pel matí (11h a 14h).
5. Els jardins de la Vil·la Casals Al passeig de Sant Salvador sembla que el temps s’aturi quan travesses per una petita passera i entres als jardins de la Vil·la Casals. La casa d’estiueig de Pau Casals compta amb un espai exterior meravellós i tranquil, amb galeries que donen al mar i escultures precioses. Un indret d’allò més agradable per mantenir una llarga conversa mentre cau la tarda i acabar-la vora el mar, o fins i tot amb un bany refrescant. Això sí, si teniu ganes de passar més hores amb qui estimeu, no dubteu a planificar la tarda amb més marge i entrar a la casa per descobrir la figura del més gran violoncel·lista de tots els temps.