Foto: 

Ignasi Blanca
Racons especials per redescobrir al Penedès

10 encants de pobles petits del Penedès

Us recomanem deu racons màgics per redescobrir al costat de casa
Gemma Urgell
,
20/07/2017
Entorn
Diuen que al ‘pot petit hi ha la bona confitura’. I en qüestió de patrimoni i encant, al Penedès tenim exemples que confirmen aquesta nostrada frase feta. No ens cal anar gaire lluny per badar davant d’un paisatge, per descobrir una llegenda, per perdre’s per carrerons o per tancar els ulls i imaginar-se un passat majestuós. És que a l’Alt, Baix Penedès i Garraf tenim llocs de postal!

1. Aiguaviva (El Montmell), el recès del Penedès
És un dels nuclis històrics del Montmell, situat a un extrem del Baix Penedès i que marca frontera amb l’Alt Camp. Com indica el seu nom, hi ha aigua i està viva: la font Major i la font de Lleó omplen la gran bassa que antigament permetia el funcionament del molí de cereals que hi havia hagut des de l’edat mitjana. El punt dominant del poble és la Casa Gran, una casa pairal que data del segle XVI i XVII. Diuen que la seva propietària, una marquesa exiliada de França, va fer construir altres cases al voltant pels pagesos que treballaven les seves vinyes. Ara, moltes d’aquestes són cases d’estiueig.
> Més informació

2. L’aigua i Torrelavit
L’aigua va ser un veritable motor transformador pels municipis del nord de l’Alt Penedès i tota la riba del Riudebitlles, amb una gran indústria paperera. Torrelavit mira al riu i darrerament ha engegat diferents propostes que posen en valor el paper de l’aigua al nostre territori. Passejar pel Camí del Riu i veure com s’està recuperant el paisatge de ribera, descobrir el paper de l’aigua en la indústria paperera al Centre d’Interpretació de l’Aigua, berenar al costat del safareig reconstruït als peus del pont de Can Mussons, dissenyat al taller Eiffel o visitar l’església romànica de Sant Marçal són algunes de les propostes.
> Més informació

  • imatge de control 1per1

 

FOTO: Ignasi Blanca per Enoturisme Penedès
3. Geologia i biodiversitat al parc dels Talls a Vilobí del Penedès
Des de l’època romana fins a finals del segle XX, al turó de Vilobí, es van explotar unes pedreres de guix. El nom del parc fa referència als fronts d’explotació coneguts com ‘talls’. Aquestes perforacions han fet que aparegui l’aigua freàtica, que han omplert de vida les guixeres. Uns espais plens d’aigua que es coneixen amb el nom de ‘pèlags’. Si ets amant de la natura, les aus, la geologia o els fòssils, has d’anar-hi. L’espai està senyalitzat, compta amb panells informatius, un mirador i una zona de pícnic.
> Més informació

4. Calma espiritual a Sant Sebastià dels Gorgs (Avinyonet)
Al bell mig de Sant Sebastià dels Gorgs hi ha aquest monestir benedictí romànic que conserva l’antiga portalada romànica i el campanar, malgrat els canvis que ha sofert amb el pas del temps. A l’interior, hi ha el claustre, format per dues parelles d’arcs que es recolza en pilars i columnes amb capitells esculpits, i on trobem restes escultòriques de l’època visigoda. Es pot visitar el primer i el tercer dissabte de cada mes.  
> Més informació
 

FOTO: Ignasi Blanca per Enoturisme Penedès
5. Panoràmiques al Santuari de Santa Maria de Foix (Torrelles de Foix)
Si es busquen unes vistes privilegiades de tot el Penedès, un dels llocs clau és el Santuari de Santa Maria de Foix, un edifici d’estil romànic d’una sola nau coberta amb volta de canó. El santuari formava part del recinte del castell de Foix, que encara es poden veure les ruïnes, un enclavament estratègic en època medieval gràcies a la seva alçada i al control visual que hi havia de tota la regió. Lloc de pelegrinatge, és ideal per passar-hi una bona estona sota l’ombra dels arbres, refrescar-se amb la brisa que hi arriba i badar tot guaitant el paisatge pintat de boscos, vinyes i marges de pedra seca del Penedès.
> Més informació

  • imatge de control 1per1

6. Pedres i natura, a Castellet (Castellet i la Gornal)
Arribar-hi, sobretot si es ve per Vilanova, ja és tot un regal sigui l’hora que sigui. El pantà i, de fons, el perfil del poble medieval de Castellet, amb el seu castell i els carrers que s’enfilen. Passejar entre les pedres, seure en algun banc i guaitar el pantà de Foix i el parc natural que l’envolta, és tot un luxe. Un castell que es va fer per defensar la Marca Hispànica, on es guardaven aliments i armes pels soldats que lluitaven contra Al-Àndalus. També us recomanem que, si la calor no apreta i us ve de gust caminar, d’allà surten camins per descobrir el pantà i el seu entorn; una de les poques zones humides del Penedès amb gran varietat d’ambients ecològics.
> Més informació

7. Natura, escalada i història al Castell de Mediona (Mediona)
Un castell ple d’història i llegendes, que es poden conèixer en les visites guiades que s’organitzen (cal concertar hora). Sarraïns, templers, monjos i nobles, unes parets carregades d’història. Aplega sovint concerts musicals, exposicions i altres actes culturals. També és un lloc de trobada pels amants de la vegetació de ribera, de la fauna, i de les aus. D’altra banda, gràcies al seu congost, molts són els escaladors que s’apleguen vora el castell per escalar en els penya-segats propers, amb vies equipades i de diferents graus de dificultat.  
> Més informació
 

FOTO: Ignasi Blanca per Enoturisme Penedès
8. Torreramona, un dels pocs palaus rurals del Penedès (Subirats)
Torreramona només té una cinquantena d’habitants, però uns edificis carregats d’història. Al bell mig del nucli, el gran casal, el Palau Gralla que actualment és la seu de la Confraria del Cava. És un antic palau rural d’estil gòtic renaixentista, edificat al segle XVI, dels únics d’aquest estil al Penedès, quan els castells van passar a transformar-se en palaus, amb més comoditats. També, al mateix nucli, hi ha l’església de Sant Joan de Sesrovires, d’estil romànic i que data del segle XII. Per visitar el Palau Gralla i l’església, s’organitzen visites guiades concertades, cada segon diumenge de més.
> Més informació

9. Olivella, el cor del Parc del Garraf
El nucli històric d’Olivella està situat al mig del Parc del Garraf, i d’allà surten nombroses rutes per descobrir el parc natural. Val la pena fer una passejada pels diferents racons d’aquest municipi. Des de la plaça Major es pot veure el primer assentament del poble situat sobre el Puig Molí, on només hi havia una església, un castell i la casa del rector. Actualment, sobre les runes del castell, s’hi troba un molí que es va construir al segle XVIII i també es poden veure les ruïnes de l’Església Vella, del segle XIII, l’única mostra d’arquitectura romànica del Garraf.  
> Més informació

  • imatge de control 1per1

10. Molins paperers a Sant Pere de Riudebitlles
Sant Pere de Riudebitlles sorprèn pel seu passat industrial, amb diferents molins paperers dins mateix del nucli urbà amb un alt valor arquitectònic, així com recs i rescloses i des d’on, al punt més alt del poble, entre molins, es pot veure una panoràmica molt especial i que us recomanem, del barri de l’Altra Banda, anomenat així perquè està situat a l’altre costat del Riudebitlles, amb cases que donen al riu. També val la pena visitar el Palau dels Marquesos de Llió, un gran casal gòtic que en un futur albergarà la biblioteca municipal.  
> Més informació

Més informació: 

A

També et pot interessar