Marta Rius
,
09/08/2018
Fires i festes

La Festa Major de la Geltrú, una festa íntima oberta a tothom

Veïnat, cultura i oci per a totes les edats són els elements del programa d’activitats de la festa del nucli originari de Vilanova aquesta setmana

Foto: 

VNG Dia a Dia
Les places i carrers de La Geltrú s’ompliran de pólvora, aroma d’espígol i activitats culturals del 9 al 16 d’agost.
"Al sopar al carrer, omplim carrers i places fins gairebé traspassar Vilanova"

La Festa Major de la zona més històrica de la capital del Garraf, o “poble”, com s’autoanomenen els i les geltrunenques (mai “barri”) s’inicia aquest dijous, 9 d’agost, amb el convit pregó medieval, en el que els feudals Ulderich i Guisla rebran al senyor de Margalló, qui pregonarà el tret de sortida de la festa des de la plaça Font i Gumà, a les set de la tarda. El pati del castell de la Geltrú, a 2/4 de vuit, serà Salvi Alba (secretari de l'Associació dels Tres Tombs de Vilanova) qui s’encarregarà del pregó de Festa Major. Tot seguit, es farà la hissada de la senyera al campanar amb els tabalers del Drac de La Geltrú. A la nit, a 2/4 d’onze, la plaça de l’Assumpció serà l’escenari de l’obra de teatre “Un futur millor”, d’Àlex Pereira. “Volem recuperar la fórmula per la que se’ns havia conegut fa unes dècades: la Festa Major de la Geltrú havia servit d’escenari d’estrena per a peces teatrals”, recorda Jaume Guxens, president de l’Associació de Veïns de La Geltrú.

L’endemà divendres, 10 d’agost, a la plaça Lledoners es farà una Fira de vinils i un vermut musical. A ¼ de nou del vespre, s’incorpora una novetat al programa d'actes: la Cursa de La Geltrú (d’1km i 5km); i a 2/4 d’onze, la tradicional Tronada Infernal de Diablesses de La Geltrú. Hi participaran la colla amfitriona, la Colla Jove de Ribes i els Diables de Canyelles. El Concert Jove, una altra novetat, amb el grup Acabamos de llegar, de tribut a Fito & Los Fitipaldis, tancarà la nit a partir de ¾ de dotze a la plaça dels Alumnes Obrers.

El dissabte, 11 d’agost, la mateixa plaça acollirà activitats infantils de les 10:30h a les 13:30h. Les activitats de foc seguiran a les vuit del vespre, a la plaça Font i Gumà, amb la Tronada Infernal de Diablesses infantils amb els Diables Infantils de L’Espluga de Francolí, els Diables Infantils de Canyelles i les Diablesses Petites de La Geltrú. I a la mateixa hora, al pati del Castell de La Geltrú, es farà la Plantada de Bestiari que participarà al Tomb de Foc pels carrers geltrunencs, on hi seran la Víbria de Tarragona “La Serrallenca”, el Drac Lo Carranco Bilandó de Cervera, l’Au Fènix de la Pobla de Mafumet, el Drac de La Geltrú i el Drac Petit de La Geltrú. A les deu de la nit, El Drac Tigre de La Geltrú serà homenatjat en el seu 40è aniversari, amb el Cabró, la Malèfica i altres éssers que participaran també, al Tomb de Foc, l’encesa final i l’espectacle pirotècnic. A la mitjanit, la plaça dels Alumnes Obrers acollirà una altra novetat: el Ball de Festa Major amb el duo Ray Band. La Tirada de bitlles catalanes, el concurs de truites i el vermut popular seran les activitats del matí del diumenge, 12 d’agost, al Portal de Sitges. I la plaça de l’Assumpció serà l’escenari del monòleg de Jordi Vidal (21:30h) i DP de Proximitat (00h).

Dilluns 13 d’agost, es farà un campionat de botifarra a les 10h a la plaça Lledoners; Havaneres amb el grup La Vella Lola a les 19h a la plaça dels Alumnes Obrers; i una sessió de cinema a la fresca a les 23h, a la plaça de L’Assumpció, amb la pel·lícula “Super Agente 86”. El dimarts 14 d’agost, a les dotze del migdia i des de la plaça de Font i Gumà, es farà el Llançament dels Dotze Morterets. Li seguirà la Cursa de Mulassa, repte en el que hi participaran els Gegants de Vilanova, els de La Geltrú, la Mulassa Presumida de Vilanova i la Mulassa Guita de La Geltrú. A partir de les 21h es farà el Sopar al carrer de La Geltrú, un dels actes més multitudinaris en els que el veïnat geltrunenc treu taules i cadires i convida a l’àpat nocturn popular. A partir de la mitjanit, Kara o Kease, un grup de versions anima al públic assistent a pujar a l’escenari i cantar a la plaça de L’Assumpció. “El sopar al carrer de La Geltrú és una mostra de com d’acollidora és aquesta festa íntima que muntem els veïns; omplim carrers i places fins gairebé traspassar Vilanova”, somriu Guxens.

El dimecres, 15 d’agost, la festa comença d’hora amb les matinades de Festa Major a les 8h pels carrers de La Geltrú amb diversos grups grallers. A 2/4 de deu és el Truc a la festa a càrrec del Drac de La Geltrú i el grup de tabalers de les Diablesses de La Geltrú. A 2/4 d’onze se celebra l’Ofici solemne en honor a la Mare de Déu, en el dia de Santa Maria. I a les dotze del migdia, s’inicia la Cercavila de l’Espígol pels carrers geltrunencs, de la plaça de L’Assumpció a la Lledoners. La primera de les places serà on acturà la Cobla Catània a 2/4 de vuit de la tarda i la sessió de playback Els fantàstics, a 2/4 d’onze de la nit.

Finalment, el dijous 16 d’agost, el Dia del Gos -conegut així perquè és Sant Roc, qui va acompanyat d’aquest animal en l’imaginari- serà la jornada de cloenda de la setmana de Festa Major. L’Associació de Veïns de La Geltrú ha preparat un manifest caní per reivindicar els drets dels gossos i recordar els deures dels amos, que es llegirà a les set de la tarda a la Rambla Sant Jordi (davant del Portal de Sitges) en una concentració en que els gossos estan cridats a portar els seus propietaris i propietàries. “Tradicionalment ens preníem el 16 d’agost com l’últim dia de la festa, per descansar, fer el mandrós, el gos; fa uns anys que li hem donat el tomb per a convertir la jornada en un acte divertit de reivindicació animalista i cívica”, segons Guxens.

També et pot interessar