Foto: 

Cedida
Puerto Candelaria

Prenent el pols a la música tradicional

El Festival Internacional de Música Popular i Tradicional FIMPT torna aquest cap de setmana amb un cartell fascinant basat en la diversitat i la qualitat de les propostes
Goretti Martínez
,
13/06/2018
Música
Els dies 15, 16 i 17 de juny, el Festival Internacional de Música Popular i Tradicional torna a Vilanova i la Geltrú. La 38a edició del FIMPT arriba amb tres propostes imprescindibles: Kepa Kunkera, Puerto Candelaria i la producció catalano-polonesa Polcat. Però el cartell que les acompanya és igualment fascinant per la diversitat i la qualitat de les formacions que reuneix. Des del duet Criatures als gallecs Os d’abaixo, passant per l’espectacle d’espirituals negres ‘L’esperit dels Obama’ o la rumba autèntica de Muchacho & Los Sobrinos, us en donem tots els detalls.

Divendres: arrencada triomfal
El divendres 15 de juny la festa començarà a les 19h davant del Teatre Principal amb els Preludis grallers del duet Criatures, amb Marçal Ramon a l’acordió diatònic i Ivó Jordà a la gralla. Presenten al FIMPT el seu últim disc i espectacle ‘Taumàtrop’. Música que brolla de les arrels reinterpretada amb humilitat, calidesa i una bellesa sorprenent. El concert d’obertura del festival, a les 20h al Teatre Principal, serà amb Carles Cases i l’espectacle ‘L’esperit dels Obama’. El compositor i pianista sallentí és un bon coneixedor dels cants espirituals negres i l’octubre passat va estrenar a Manresa aquest súperespectacle que farà vibrar el públic. A més, Cases ha explicat a la roda de premsa que es farà seva la versió del sirtaki del ‘Passeig del Carme’, de Pere Tàpias, que ja s’ha convertit en l’himne del FIMPT. Se seguirà així el ritual d’inauguració del festival, interpretant una peça genuinament vilanovina, que en anteriors edicions ja han versionat músics com ara Carles Sanjosé, Carles Belda, Gemma Humet, Toti Soler, Elisabeth Raspall, Carles Dènia, i la banda de l’Escola i Conservatori Mestre Montserrat.


Carles Cases

Tot seguit el Festival es dirigeix cap a un dels escenaris principals, la plaça del Port, on a les 22h actuaran Muchacho & Los Sobrinos, amb l’espectacle ‘Carabutsí’. Si també esteu farts de la rumba light, aquesta és la vostra oportunitat per reconciliar-vos amb la rumba autèntica, herència de Peret, del Pescaílla, Chipén o Estrellas de Gràcia. A la mitjanit, al mateix escenari, arriben els Puerto Candelaria, una de les apostes estrella del festival. Directament des de Colòmbia i amb el seu ‘Cinema Tropical’, la cúmbia més rebel prendrà tot el protagonisme. I esperem que us quedi energia perquè la festa acabarà amb el DJ Patxanga la Txaranga, que proposa fer una volta al món a través de qualsevol ritme que convidi al ball.

Dissabte: vermut i fins que el cos aguanti
Això arrencarà a les 12 del migdia pels carrers i el Mercat del Centre, amb una cercavila dels alumnes de música tradicional de l’Escola i Conservatori Municipal de Música de Vilanova i la Geltrú. S’encarregaran de pregonar el FIMPT entre tots aquells i aquelles que encara badin. A dos quarts d’una se celebra un vermut / punt de trobada, amb la improvisació com a protagonista. Atenció amb els improvisadors de base, que segur que animaran la festa: Marcel Casellas, Roger Andorrà, Marc del Pino, i tothom qui s’hi vulgui afegir. Ja la tarda, a les 19h pels carrers del centre, Els Francolins passejaran la seva música en una cercavila. Són una banda formada per una secció de sis flabiols i tamborins i una secció de metalls amb dues trompetes, fiscorn i tuba. Una combinació que, segons diuen, dona uns resultats molt i molt sorprenents. A les 22h, a la plaça del Port, arriba una de les estrelles del FIMPT 2018: Kepa Junkera hi presentarà el seu últim disc, ‘Fok’, un treball que ha creat després d’un llarg contacte amb la cultura mediterrània: catalana, valenciana i balear. No estarà sol, al contrari, pujarà a l’escenari molt ben acompanyat: la mallorquina Miquela Lladó, el valencià Hilari Alonso i la Cobla Maricel de Sitges posaran el seu gra de sorra per fer ‘Fok’ més gran encara.


Kepa Junkera

No us penseu que anireu a dormir, però. A la mitjanit, arriba la primera Catalan Fanfare amb so de cobla, Els Biflats. El compositor Xavi Pendón i el cantant i lletrista Edgar Massegú han presentat el grup que, amb l’estètica de les fanfàrries de l’Europa de l’Est, incorpora la clau catalana, amb els instruments de cobla exhibint potència sonora, amb un directe trepidant, ballable, festiu i molt bandarra. La nit tornarà a acabar amb la sessió de DJ Patxanga la Txaranga.


Biflats, Catalan fanfare!

Diumenge: Ses Illes, Galícia, Polònia
El diumenge 17, d’11 a 14h, se celebrarà a la Plaça de Font i Gumà el Firasac, la tradicional Fira de luthiers del FIMPT. Una trobada que se celebra des de 2006 per fomentar l’intercanvi d’experiències entre músics, grups, luthiers i docents. El programa inclou, a les 13h al pati del Castell de la Geltrú, el concert dels mallorquins Es vell Monara i Es de Can Bou, que transmeten l’esperit de la festa, sorgits de la unió d’una colla de xeremiers però aportant una visió jove i actual de la festa tradicional.


Firasac, la tradicional Fira de luthiers del FIMPT

Ja a la tarda, a les 19h, a l’Auditori Eduard Toldrà, arriba la producció catalano-polonesa de Janusz Prusinowski i Manu Sabaté. Una col·laboració musical que explora el diàleg entre les dues tradicions musicals. I, a les 21h, també a la plaça de la Vila, els encarregats de cloure el FIMPT seran els gallecs Os d’abaixo, que presenten el seu nou disc ‘Quixera ser dos paxaros’. El seu repertori recull algunes de les peces populars més conegudes de la música gallega, juntament amb noves composicions, oferint una música plena de força i energia. Ideal per cloure el festival pels núvols per molt extenuats que estiguem.


Os d'Abaixo

I entre Polònia i Catalunya…
‘Polcat’ ens ha fet despertar la curiositat, així que li hem preguntat al músic barceloní - penedesenc Manu Sabaté que ens faci cinc cèntims sobre el projecte que comparteix amb Janusz Prusinowski. Diu que han volgut crear “un imaginari mig entre la tradició catalana i la polonesa, compartir melodies i fórmules rítmiques a la recerca d’una veu pròpia”. En definitiva, “fer una cosa nova a partir de les dues identitats musicals”, que tenen en comú alguns gèneres com la polca o la masurca, encara que han evolucionat cap a camins diferents.


Manu Sabaté

Després de passar un cap de setmana a Varsòvia fa un temps, Sabaté explica que tenen aquests darrers dies abans de l’estrena per posar en comú el treball que han anat fent a casa i “acabar de perfilar-ho tot”. En el que és ja el seu segon projecte internacional, el músic valora l’experiència com a “molt positiva”: “Creixes molt com a persona i com a músic”. Sobre el FIMPT, Sabaté creu que és una sort que continuï viu després de tants anys -“És més vell que jo!”- i apunta que el cartell, tant en l’àmbit nacional com internacional, és interessantíssim.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar