Helga Pawlowsky

Foto: 

Angelika Schlüter
Helga Pawlowsky

Helga Pawlowsky: “Sóc una persona i això és tot”

La cineasta Angelika Schlüter presenta el biopic 'Señora Pawlowsky' centrat en la vida de la Helga Pawlowsky, una dona entre les ideologies i les guerres del segle XX
Marta Rius
,
11/03/2019
Arts
La vida no és rectilínia. Entre Oslo i Adahuesca, un poblet aragonès, hi ha diverses parades a la trajectòria de la Helga Pawlowsky. Fam, guerra i amor. La directora de cinema alemanya Angelika Schlüter ha retratat les vivències d’aquesta barcelonina, nascuda el 1926, filla d’una família procedent de Kiel (Alemanya). Són 90 anys que donen per a molt: la guerra civil espanyola, l’alçament del feixisme al poder a Alemanya; set fills; l’enviudament; l’impuls d’una empresa de traducció literària… El Foment Vilanoví acollirà, el dimecres 13 de març, a les 19:30h, la projecció del documental 'Señora Pawlowsky'.
“La veu de la senyora Pawlowsky és representativa de molts destins humans”

Mentre la mare de la Helga Glahn Bartels -nom de naixement- acollia exiliats a Espanya (entre ells, al pintor Hans Tombrok, amic del dramaturg i poeta Bertolt Brecht), el pare abraçava el nacionalsocialisme. Amb la nacionalitat alemanya, la jove va ser obligada a anar de Barcelona a Alemanya als 17 anys per incorporar-se al servei social del règim nazi. No va ser fins anys més tard que va viatjar a Oslo, on el darrer cònsul letó la va casar amb el seu gran amor Goga Pawlowsky. Abans que el seu marit morís, la parella va tenir cinc fills. Amb 36 anys i domini de sis idiomes, Helga funda una petita agència de traduccions de tota mena de documents per tirar endavant la seva família, encara avui en funcionament. Amb seixanta anys es va traslladar al poble on resideix, a Osca, per dedicar-se a la traducció, la seva gran passió. En total ha traduït més d’una vintena de llibres, obres de George Grosz i Martin Suter, entre d’altres.

Amistats i familiars d’arreu del món es van reunir el 2016 per homenatjar-la en el seu 90è aniversari a Adahuesca. Aquest és el fil conductor amb què Angelika Schlüter va començar a rodar el documental. La directora va conèixer a la Mutti, com anomenen carinyosament a la Helga, a través d’una amiga, la Bettina, neboda de la protagonista. “La senyora Pawlowsky va entrar a la meva vida fa nou anys. Des d’aleshores, he anat a veure-la els hiverns. Ens assèiem a l’escalfor de l’estufa ceràmica, ella m’explicava històries i jo escoltava”, explica Schlüter. L’artista va quedar impressionada de la vitalitat de Pawlowsky, de qui en destaca una màxima de vida: “sóc una persona i això és tot”. I és que, amb un recorregut llarg, la protagonista d’aquesta història no assumeix cap identitat nacional.

El Foment Vilanoví a Vilanova i la Geltrú acollirà la presentació del documental, després de ser presentat a final de l’any passat a Alemanya, a Adahuesca, a Barcelona -fa tres setmanes- i ara, a la capital del Garraf, on Pawlowsky hi té família i persones conegudes que apareixen al llargmetratge.

Angelika Schlüter es dedica al cinema, al radioteatre, crea instal·lacions i escultures arreu d’Europa. És realitzadora del documental 'Bauer Seesing und Herr Baron' (El camperol Seesing i el senyor baró) i autora de l’obra de radioteatre multimèdia 'Die Wuerde der Anna' (La dignitat de l’Anna). Les seves obres són reflexions sobre la vida en les seves múltiples facetes i ambivalències, que posen la humanitat al centre. Per a Schlüter, “la veu de la senyora Pawlowsky és representativa de molts destins humans”. Documentar i difondre biografies, per a aquesta cineasta, és una responsabilitat ineludible per a que no es perdin per a les futures generacions i com a eina de reflexió sobre un període.


 

A

També et pot interessar