Ariadna Caballero
,
13/07/2016
Música

Vespres sorprenents de clàssica al Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell

T’apropem els detalls dels 15 concerts del 36è FIMPC perquè escullis els que més t’emocionaran

Foto: 

Cedida
Atreviu-vos i gaudiu de les grans propostes musicals del 36è FIMPC
Que no us espanti. Parlem de música clàssica i d’un festival que des de fa 36 anys porta al Vendrell intèrprets que són perles del món de la música. Així que fora estereotips, fora pors i deixeu-vos sorprendre si és que encara no us hi heu atrevit! I és que sovint, dins la música clàssica hi aglutinem coses tan diferents que és impossible que no n’hi hagi algunes, sinó totes, que ens posin la pell de gallina. Fem un cop d’ull a les 15 propostes del Festival Internacional de Música Pau Casals d’aquest estiu, del 16 de juliol al 27 d’agost i amb nou horari, les 20:30h. Atreviu-vos, deixeu-vos portar, i gaudiu de la clàssica com mai en un indret magnífic: l’Auditori Pau Casals de Sant Salvador.

Capítol ú: el cel·lo i Bach, sempre

El concert inaugural del Festival sempre el protagonitza un instrument: el violoncel. I si aquest és l’instrument amb què visualitzem Pau Casals a la nostra retina, si a la imatge hi afegim un so, serà, sens dubte, el d’una partitura de J.S.Bach. “Un miracle”, segons Casals, Bach era un miracle. El 16 de juliol concert amb amb Bach, Stravinsky i Brahms de la mà de Marie-Elisabeth Hecker, violoncel·lista de 29 anys reconeguda per la seva intensitat expressiva i l’afinitat amb l’instrument, i el pianista Michail Lifits.

Concert Inaugural, 16 juliol

Més cel·lo i més Bach

A banda del concert inaugural el violoncel protagonitzarà dues nits més del Festival: la del 4 i la del 18 d’agost. Si a l’inaugural gaudirem d’una Sonata de Bach, en aquests dos s’hi interpretaran dues de les Suites del compositor barroc, la número 1 i la número 5, Suites oblidades durant 200 anys en un calaix i recuperades, ja no en forma d’estudis sinó com a grans peces per a violoncel.

El Violoncel Sol, 4 d'agost
Sonates a Moscou, 18 d'agost

Piano i orgue, els altres instruments de Casals

El 12 d’agost el Festival es trasllada, per un dia, a l’església del Vendrell. Serà Juan de la Rubia, organista de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, l’encarregat d’oferir un concert amb l’orgue barroc del Vendrell, estretament lligat a la vida de Pau Casals ja que el seu pare n’era l’organista. De la Rubia ens proposa un concert enjogassat i un regal per als sentits. L’endemà, dia 13, i ja a l’Auditori, la pianista Varvara ens proposa un repertori del que són, indiscutiblement, obres mestres de Mozart, Schumann i F. Liszt. Interpretació fidel i enèrgica que converteixen els concerts de Varvara en una experiència artística.

L’Obstinat, 12 d'agost
Obres Mestres del Piano, 13 d'agost

Homenatge a Granados amb proposta familiar

El FIMPC d’enguany vol homenatjar l’excepcional pianista i compositor lleidatà Enric Granados, amic incondicional de Pau Casals, que va morir fa 100 anys quan el vaixell on viatjava va ser torpedinat per un submarí alemany. Danys col·laterals de les guerres en diuen… Tenia 48 anys. Ho farà amb dos concerts. El primer és una proposta familiar i divulgativa el diumenge 14 d’agost: ‘L’Enric canta amb els dits’ amb el Trio Vinea (violí, violoncel i piano) i el magnífic David Puertas com a narrador. S’hi podran escoltar les obres més conegudes de Granados. El segon homenatge serà el 25 d’agost amb el Schumann Quartet de corda amb qui tot és possible.

L’Enric canta amb els dits, 14 d'agost
Centenari Enric Granados, 25 d'agost

Vespres d’orquestra

I com no, les orquestres no faltaran al Festival Pau Casals! La Camerata XXI oferirà dos concerts el 23 de juliol ‘Divertiments de tots el temps’ i el darrer del Festival, el 27 d’agost amb ‘Les quatre estacions’, les de Vivaldi i els tangos de Piazzola. L'orquestra Da Camera ens durà el 2 d’agost ‘L’herència de Pau Casals’, un concert amb dues obres de cambra de Brahms i Schubert interpretades sovint pel mestre i que, com les Suites de Bach, van crear escola; i el dia 6 ‘La mort i la donzella’. I encara més orquestra, l’11 d’agost l'orquestra de cambra Terrassa 48 ens regala un concert a la carta, segons els nostres gustos! Serà el públic qui haurà d’escollir quines quatre obres de les nou del programa interpretarà l’orquestra!

Divertiments de tots els temps, 23 de juliol
L’herència de Pau Casals, 2 d'agost
La mort i la donzella, 6 d'agost
Música al Teu Gust, 11 d'agost
Les quatre estacions, 27 d'agost

Cobla, filharmònica txeca i quartet

Quina força la música de cobla! Els sitgetans de la Cobla Maricel seran al FIMPC el 20 d’agost en un concert narrat per David Puertas que diu: “eue la música, com el vi, ens ha d’amarar de sensacions profundes que ni tan sols havíem somiat”. I de música de la nostra terra al sentiment eslau dels solistes de la Filharmònica Txeca el 16 d’agost. I quina és la màgia dels quartets de corda? Per què agrada tant? El 30 de juliol, gaudirem de l’Evenos Quartet, guanyadors del concurs Paper de Música de Capellades 2015.

El quartet al límit, 30 juliol
El Sentiment Eslau, 16 d'agost
Arran de Terra: Música i vi, 20 d'agost

Joves talents als jardins de Vil·la Casals

I acabem amb la proposta gratuïta del Festival, el cicle ‘Música als jardins’ que se suma a la quinzena de concert que ja hem detallat. Aquests són sis concerts de 45 minuts de durada que brinden una oportunitat a joves intèrprets de tocar en el marc incomparable dels jardins de la Vil·la Casals, dins del Festival Internacional de Música Pau Casals. Propostes ben diferents en format i autors per als vespres d’estiu de dissabte.

Música als Jardins

Aquest serà el darrer Festival Pau Casals tal i com l’hem conegut fins ara. Estem ja expectants de les novetats que ens portarà l’any vinent, i del que estem segurs és que seguirà sent una cita ineludible de l’estiu penedesenc. De moment però, i aquest estiu, gaudiu de la gran programació que teniu a les mans, tot un homenatge a Pau Casals i a la seva manera d’entendre la música!

Més informació: 

Trobareu tots els concerts del 36è Festival Internacional de Música Pau Casals i del cicle Música als Jardins detallats a l'agenda de Surtdecasa.

Atenció, que els concerts enguany canvien d'hora! Tots, excepte el concert familiar i el d'orgue, són a les 20:30h. I Música als Jardins a les 19:30h.

Més informació http://www.auditoripaucasals.cat/

També et pot interessar