La fira - mercat del FangArt

Foto: 

Cedida
L'entorn del FangArt a tocar de l'estiu és un dels seus atractius

FangArt: ceràmica entre el blau del mar i el daurat de la sorra

La ceràmica és un dels exponents més importants del patrimoni cultural del Vendrell i protagonitza aquest cap de setmana el festival FangArt 2019
Goretti Martínez
,
10/06/2019
Fires i festes
De divendres a diumenge, el festival FangArt torna a reunir al Vendrell les múltiples mostres de la riquesa que presenta el món ceràmica. Sent la ceràmica un dels exponents més importants del patrimoni cultural de la capital del Baix Penedès, el FangArt la posa en valor a través de la divulgació, la posa en pràctica a través de múltiples activitats i l’exhibeix en un entorn inigualable, entre el blau del mar i el daurat de la sorra. La plaça de Sant Salvador acull, doncs, la tercera edició d’aquest esdeveniment que enguany donarà especial protagonisme a la ceràmica creativa de petit format.

La tercera edició del festival FangArt vol despertar l’interès dels ceramistes per aprendre noves tècniques, mirades i aproximacions a aquest art ancestral. Però també aposta perquè les persones visitants hi puguin descobrir peces úniques i de gran bellesa. En aquesta edició, el FangArt estarà dedicat a la ceràmica creativa de petit format i això permetrà que la tipologia de peces exposades sigui extensa i variada: des de peces decoratives a objectes utilitaris, passant per petites joies...

El FangArt es consolida amb aquesta tercera edició com una proposta plena de sensibilitat i creativitat, amb què el Vendrell continua enfortint el seu personal vincle amb la ceràmica. Un lligam cultural, turístic, històric i patrimonial que es continua actualitzant i revaloritzant. Fer un tomb per les parades, visitar les exposicions i participar en les diverses activitats programades ens permetrà gaudir del mestratge de cada ceramista i del seu món particular de creacions. Aquestes són tres bones maneres - mai excloents i sempre complementàries- per endinsar-se al FangArt. Som-hi!

Tot fent un tomb i coneixent els i les ceramistes
Al passeig Joan Reventós, el FangArt reuneix prop d’una vintena de ceramistes vinguts d’aquí i d’allà. Allà, a la fira - mercat, els i les ceramistes exposaran i vendran les seves peces. La gent de l’Aula de Ceràmica del Vendrell ens explicarà eines i materials que fan servir a l’aula i ens ensenyarà els seus treballs; el Laboratori tàctil de Barcelona, amb la Inga Freitas al capdavant, hi presentarà la nova col·lecció de peces per entaular ‘Matabichando’; Lab! Ceràmiques, de Barcelona, ens mostrarà els seus objectes quotidians alhora que únics per fer “les coses que ens agraden”; Tengo ropa tendida, de Benicarló (Castelló), ens oferirà les peces de joieria i bijuteria amb els mandales com a base de la Raquel García; Logama, d’Adrall, hi presentarà les seves peces innovadores inspirades en la natura, Elomi, de Barcelona, proposarà una visió de peces utilitàries relacionades amb la cultura japonesa; Ceràmica JuanPaco, de Béjar (Salamanca), ens ensenyarà el bonic equilibri entre la senzillesa i l’art d’esculpir.D’altra banda, Ceràmica negra, de la Serra de Daró, ens ajudarà a conèixer aquest tipus de ceràmica amb la qual el Lluís Heras elabora les seves peces tradicionals; A Noitiña, de Sobredo (Lleó), serà un bon exemple de com l’espontaneïtat i la sorpresa juguen un paper fonamental en la ceràmica; Daniel Ortiz Ceràmiques, de L'Esquirol, hi presentarà les seves peces, guiades per la intuïció; Núria Soley, de Palau-Solità i Plegamans, plasma en les seves peces de joieria tot el que l’inspira de l’entorn i ho mostrarà també a la fira - mercat; Monceràmica, de Mediona, ens permetrà conèixer les peces vives, senzilles i belles de la Montserrat Bertran; Llar de Yukiko, de Barcelona, serà l’espai de la ceramista convidada d’enguany, especialista en petit format.

La fira -mercat també servirà per mostrar la feina de Camil·la Pérez Salvà, del Vendrell, que porta més de quaranta anys dedicant-se a la ceràmica i ens explicarà el seu interès per ensenyar la història i la petjada dels qui habitem la terra a través de les seves creacions; Poterie La Ferme, d’Angostrina (Catalunya Nord), ens presentaran les seves peces, tant utilitàries com artístiques; Ceràmicas Morte, de L'Ametlla del Vallès, ens mostrarà la gran versatilitat del fang vermell i blanc; Aesencia, de Barcelona, ens permetrà conèixer les creacions experimentals d’Alicia Calpe; i, finalment, Ceràmica Parreño, de Sant Vicenç de Torelló, donarà a conèixer les peces utilitàrie si decoratives de la Gemma Parreño.

Coneixent l’artista convidada, Yukiko Murata
“Petit? Gran? La mida és relativa i es basa sempre en el nostre cos. Pedreta, petxina, pètal, tap d’ampolla, gotes de rosada. Físicament, són coses relativament petites, però si hom s'hi fixa hi pot veure l’univers. Així, el voltant nostre és ple d’universos petits. D’altra banda, els objectes enormes també són un conjunt de coses petites, com cèl·lules. Una peça petita podria ser l’univers i l’univers podria ser una col·lecció de peces petites.” Aquesta és, resumida, la filosofia que aplica la ceramista japonesa Yukiko Murata al seu treball. Ella serà la convidada especial d’aquest FangArt i protagonista de l’exposició ‘BONAPETITa, la petita felicitat a mà’ que es podrà visitar al Museu Pau Casals. El dissabte, a les 15:30h, l’artista oferirà una visita guiada a la mostra. També oferirà el taller obert a tothom ‘La flor imaginària’, una cita on Murata ens farà volar la imaginació a través de peces similars a les de l'exposició. Caldrà imaginar quines flors hi quedarien bé, i pintar-les. Això serà el dissabte també, en aquest cas de 20 a 22h, a la plaça de Sant Salvador.Fent tallers i assistint a demostracions
Els tallers i les demostracions són una part fonamental del FangArt. Conèixer de primera mà la complexitat del món de la ceràmica només és possible de la mà dels professionals que hi treballen dia a dia. En aquesta edició del FangArt, la plaça de Sant Salvador acollirà propostes ben variades i per a tots els públics. Tant per provar de fer alguna peça com per conèixer més a fons l’obra dels i les ceramistes que participen al FangArt. Aquestes són algunes de les activitats: ‘Demostració de torn’, ‘Torno el torn’, ‘Pinto com els prehistòrics’, ‘Jugo amb el fang’, ‘Impressió 3D’, ‘Arquitectures’, ‘Confecció d’un brollador amb forma de peix’, ‘Els atuells de cuina’, ‘La pissarra màgica’, ‘Taller de torn i permacultura’, ‘Peces de petit format a partir de motlles’, ‘Posa-hi la teva escata’, ‘Fruits del mar’ i ‘Animals ceràmics’. El material d’aquestes activitats està patrocinat per Ceràmica Collet, SA. 

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Programa FangArt 2019

A

També et pot interessar