“Volíem trencar l'encotillament al voltant de la festa major”

El Tingladu amplia per sisè any consecutiu l'oferta de concerts de la festa major de Vilanova
Surtdecasa Penedès
,
09/09/2013
Música

Ja va per la sisena edició i cada cop aconsegueix arribar a un públic més divers tot i que es manté fidel als principis fundacionals. El Tingladu, el festival musical que organitza l'entitat Can Pistraus durant la festa major de Vilanova, ja ha avançat els noms de l'edició del 2013. El cartell amplia fins a tres els dies de música i també obre la porta a la cultura popular. Tot això, sense cap ànim de lucre, sense fer pagar entrada i confiant-ho tot en els beneficis de les barres i la feina desinteressada de moltes persones vinculades a Can Pistraus. Parlem amb Carles Renyer i Raimon Ràfols, dos dels responsables d'aquest ventall d'activitats que ompliran la plaça de les Neus de Vilanova entre el 25 i el 28 de juliol.

-Quin és l'esperit del Tingladu?
-C: Omplir un buit que creiem que existia a la festa major. Arribar a un públic que creiem que no en té prou amb la resta de programació de la festa major. Partint d'aquesta idea i les nostres inquietuds musicals, hem parit això, que ja fa sis anys que funciona. Amb el temps hem anat llimant la nostra idiosincràsia: el perfil de grups que canten en català, el dels dies marcats per estils musicals...

  • imatge de control 1per1

-R: Respon a aquesta lògica; obertura de la festa major i trencar una mica l'encotillament que hi ha al seu voltant. Que no ha de girar exclusivament al voltant del que és d'arrel tradicional. És una festa de la ciutat i tothom l'ha de viure a la seva manera i aportar-hi el que cregui, més enllà del que és purament tradicional (que ens sembla perfecte, hi participem i hi donem suport en la mesura que podem). Volem que tothom es pugui sentir la festa major de Vilanova com a pròpia.

-C: la gent que no participàvem als balls de les cercaviles crèiem que no vivíem la festa plenament...

-Sempre apostant per la gratuïtat...
-R: Fer pagar xocaria amb els patrons de consum que tenim els organitzadors del Tingladu i també pel que entenem que ha de ser una festa major: festa i cultura al carrer, espais de trobada a l'aire lliure... La festa major a emplaçaments tancats i havent de pagar entrada no ens agrada. Això fa que ens hàgim de moure molt per trobar patrocinadors i reduir al màxim les despeses. Ho fem a cost zero per a l'espectador i confiant-ho gairebé tot al consum de la gent a la barra i els sopars.

-El festival cada any creix una mica més respecte l'anterior...
-R: Com tot, va evolucionant i creixent, però sempre dins del mateix marc, fidel a la idea original. Sempre l'hem fet a la plaça de les Neus, un espai central de la festa major, que té aforament per unes 2000 persones com a màxim. Com que no volem abandonar aquesta plaça, el creixement ha d'anar en altres sentits: millorar l'oferta gastronòmica, el merxandatge, que hi hagi espais a la mateixa plaça que ajudin a relligar tota la proposta...

-C: Estem molt condicionats al programa oficial de la festa major, que organitzen els Pabordes. Enguany podem fer un tercer dia de concert perquè no coincidim amb el Correfoc. Podem fer-ho i ens hi avoquem, però no sabem si l'any vinent també podrà ser-hi aquest tercer dia.

-R: És part de la gràcia del Tingladu. No és una proposta del tot tancada, sinó que és permeable al que té lloc al seu voltant. Per exemple, quan coincidim amb el Correfoc, per sopar oferim un menú especial lligat al correfoc... O aquest any mateix, incorporem al programa l'assaig dels Bordegassos i els Falcons.

-Què podrem escoltar als concerts d'aquest any?
-C: El divendres 26 de juliol serà el dia dels sound systems. Hi haurà At Versaris, Pirat's Sound Sistema, Herois de la Katalunya Interior i Valtònic. Tenen estils diferents, però encaixen perfectament per configurar el cartell d'una nit. Dos dels grups vindran amb disc acabat de publicar. El mateix divendres estrenarem el convit a la festa. Algú, encara per determinar, vindrà a fer el pregó del festival i acabarem amb un morteret o alguna cosa que peti fort.

-R: El dissabte l'estil musical mantindrà el patró que el Tingladu ha tingut des dels inicis: el pop i la cançó d'autor. Tindrem Feliu Ventura, que va treure disc l'any passat. Un altre dels grups seran els Coriolà, segons al concurs Sona 9 (tenim aquest acord amb Enderrock). També apostem per un grup emergent valencià, els Sènior i el Cor brutal. Una banda amb una singular aposta pel pop folk country. El cap de cartell del dia és Joan Colomo. Un personatge amb un directe molt bo i que cada cop agrada a més gent de l'ambient pop. Aquest 2013, per primer cop, reunim artistes provinents del País Valencià i de Mallorca. Estem contents d'haver donat aquest pas.

-L'últim dia, Miquel del Roig i qui més?
-C: Diumenge serà el dia de revetlla. Que la gent pugui venir a ballar cançons que ja coneix. En efecte, Miquel del Roig tancarà el Tingladu per tercer any consecutiu. Abans també tindrem Pau Alabajos, Bugies (representants comarcals d'enguany) i la Troba Kung-Fú, cap de cartell del Tingladu 2013, que hauran tret disc al juny.

-També heu creat una beguda molt exitosa, el 'globo'...
-C: Un dia al nostre local, mig en conya, va sorgir la idea de crear una beguda pròpia del Tingladu. Vam convocar una cata combinant diferents ingredients. Primer ve la beguda, després ve el nom. Qui l'hagi tastat sap per què...

-R: Havia de ser una beguda fresca i vilanovina. Al final, el globo està format per ginebra, granissat d'una botiga determinada i alfàbrega. És una de les petites propostes de qualitat que hem anat afegint any rere any per millorar el festival. L'acollida ha estat molt bona.

-C: Al 2012 el globo fins i tot ens va sobrepassar en alguns moments... En vam servir 20 hectolitres. Ni més ni menys que 2000 litres! N'estem molt contents. Bàsicament, el Tingladu viu dels globos que ven.

-R: Junt amb la cervesa, és el més demanat a les barres del festival i ha aconseguit arraconar la resta de licors. El consum de begudes clàssiques és irrisori.

-Cap any no ha faltat el Concurs de botifarra...
-R: De fet, té un any més d'història que el Tingladu. És l'origen del festival. Un any, uns pabordes ens proposen que organitzem un concurs de botifarra i vam acceptar. L'any següent ens ho van tornar a proposar i vam apostar per organitzar més activitats al mateix espai. Té lloc el dijous i aplega 32 parelles, a banda de força espectadors. Creiem que al dijous encara li podem treure més suc i per això aquest any ens hem organitzat amb els Bordegassos de Vilanova i els Falcons, que enguany faran un assaig popular a la plaça de les Neus. Són assajos que requereixen molta afluència de gent i tots plegats hi podem sortir guanyant.

-Esteu apostant fort per ampliar l'oferta gastronòmica als sopars...
-C: El primer any ja hi havia botifarres amb pa amb tomàquet. Ara tenim una mini cuina muntada, que dóna per diversificar l'oferta. Primer vam crear un menú especial de correfoc, que ja donava peu a l'entrada de diferents tipus de carn. L'any passat ja oferíem un menú complert, amb un primer plat, brasa i postres. La idea és que la gent pugui venir a les set de la tarda, estar-hi a gust, i no haver de marxar fins que tanquem, satisfet amb tot el que hi ha trobat.

-R: L'any passat vam reforçar-ho amb la menjadora, ubicada al darrere, al carrer Mossèn Cots, que permet acomodar-se a l'hora de sopar. Això també facilita les transicions entre sopars i inici de concerts.

Enllaç al web del Tingladu.  

A

També et pot interessar