Montsec

Foto: 

Cedida
El Montsec és l'indret ideal pels amants de la natura, l'esport, la geologia i la cultura

Les 5 joies arquitectòniques del Montsec sud

S’hi poden practicar esports d’aventures, senderisme, escalada, piragua, BTT, fotografia...
Cristina Mongay
,
13/09/2017
Entorn
El Montsec és la serralada més meridional del Prepirineu del país. Un paratge natural amplíssim que s’estén pel nord de Ponent i per les veïnes terres del Pirineu. L’interès que desperta és cada vegada més gran, i és que permet un gaudir i un apropament amplíssim de la natura com pocs punts de la nostra geografia. En ell s’hi pot observar i estudiar la geologia, la paleontologia, la història, els usos miners, la flora, la fauna, les estrelles... S’hi poden practicar esports d’aventures, senderisme, escalada, piragua, BTT, fotografia... i, perquè no, descobrir racons amb molta història. Entre la terra i el cel, destaquem les 5 joies arquitectòniques que es conserven al sud del Montsec.


1. Castell d’Os de Balaguer
A la vall del riu Farfanya, just al capdamunt d’un turó, se situa el Castell d’Os de Balaguer. Es tracta d’una construcció d’origen sarraí, la història de la qual es remunta al segle XI. Formava part de la línia defensiva composta per diversos castells, com el d’Albesa o Corbins. De l’estructura original es poden apreciar amb facilitat els seus tres principals moments constructius: el recinte medieval, el casal d’època gòtica i l’ampliació d’aquest i l’edificació de la capella, ja d’època moderna. Hi destaquen diverses bestorres, i la millor conservada d’aquestes la trobem a l’angle nord-est. Actualment, al seu interior s’hi localitza el Museu de Campanes de Catalunya.
>Més informació



2. Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes
El Monestir Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, tot i que pren el nom del poble veí, pertany al municipi d'Os de Balaguer. La seva història ens transporta fins al segle XII, quan es fundà a causa de la unió de dues comunitats religioses. Hi destaca el claustre romànic i l'església d'estil gòtic. Precisament al seu interior es localitza el panteó dels comtes d'Urgell, impulsors de la fundació. Sabies que aquest emplaçament va ser un important focus cultural durant el segle XVIII?
>Més informació

  • imatge de control 1per1



3. Col·legiata de Sant Pere d’Àger
A la vall d'Àger, sobre un turó que s'alça al municipi homònim, es conserva l'antiga Col·legiata de Sant Pere, un dels exemples més destacats de l'arquitectura romànica catalana. El configuren l'església, un claustre, un refectori i diverses estances. Antigament, aquest conjunt monumental estava emmurallat, a causa de la seva funció estratègica. Data del segle XI, tot i que amb el pas dels anys anà acollint diverses reformes. Val la pena destacar que reuní un dels conjunts escultòrics més destacats del país, que avui es conserven al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya.
>Més informació



4. Castell i Capella de la Mare de Déu de la Pertusa
A Corçà s’erigí el Castell i la Capella de la Mare de Déu de la Pertusa, just damunt de l’aresta de la roca, a l’entrada del Congost de Mont-rebei. La fortificació, datada al segle XI-XII, era de petites dimensions i d’ella només es conserven unes parets. L’església, d’una sola nau, té un millor estat de conservació. Està coberta per una volta de canó i la seva capçalera està orientada a llevant. Us convidem a gaudir de les seves vistes sobre l’embassament de Canelles i el Montsec, són magnífiques!
>Més informació



5. Castell de Montsonís
Al mig de la Serra del Montsec, i tot emmirallant-se en la Vall del Segre, es troba Foradada. Allí es construí el Castell de Montsonís, que data del segle XI. Es construí en plena reconquesta i la seva activitat es prolongà fins la conquesta de Medina Larida. Un dels seus elements arquitectònics més representatius és la façana principal, composta per dues grans torres quadrades i tres portalades d’accés. També l’acabament de la fortalesa a base de merlets espitllerats. Tot i que part de la seva estructura està reconstruïda, compta al seu interior amb les dependencies habituals de tota fortalesa: una presó, un celler, una sala d’escuts, l’oratori privat, l’habitació del pelegrí, etc.
>Més informació

Més informació: 

A

També et pot interessar