Pantà de Sant Antoni

Foto: 

Cedida
Una de les zones de bany del Pantà de Sant Antoni

6 llocs per prendre un bany en plena natura a Ponent i el Pallars

Gorgs, barrancs i pantans són les millors alternatives a les platges que ofereix el territori per refrescar-se
Judit Monclús
,
06/08/2020
Entorn

Qui diu que cal una platja per fer passar la calor? Lluny de la costa, les terres de Ponent i el Pallars compten amb diferents espais naturals per prendre-hi el bany. Amb aigües fresques, cristal·lines i paisatges verds i impressionants, es converteixen en els millors aliats del turisme de proximitat que vol allunyar-se de les massificacions i conèixer indrets la majoria dels quals no surten a les guies. Us en proposem sis que complementen els d’aquest altre article i que, de ben segur, serviran per fer-vos passar un estiu com no haguéssiu imaginat.

 

  • imatge de control 1per1

Zona de bany del campament El Pago a l'embassament de Terradets | Foto: Cedida
1. Embassament de Terradets o de Cellers
Ubicat a la cara nord de la serra del Montsec, l’embassament de Terradets abasta des de la plana de la conca de Tremp fins a l'interior del congost de Terradets. La tranquil·litat de les seves aigües fa que, en aparença, s’assimili més a un llac que a un embassament. Les diferents rutes que envolten el pantà permeten descobrir els seus paisatges rics en flora i fauna, i són, a la vegada, una via oberta a les seves diferents zones de bany. Les més populars són la dels Roures, al camí d’accés a Llimiana, i la del campament El Pago, poc coneguda pels visitants fins a la posada en marxa dels nous trens de la línia Lleida-La Pobla, que la fa accessible des de l’estació de Cellers.

 


2. Barranc del Bosc
El Barranc del Bosc es troba al Congost de Terradets. La bellesa d’aquest espai és el que més atrau el visitant, ja que, com si acabessin de sortir d’un conte, els estrets gorgs que en formen part ofereixen la possibilitat de banyar-se entre aquestes espectaculars cavitats creades amb el lent pas dels anys per la mà capriciosa de la natura. D’aigües verdes i transparents que al final del seu curs desemboquen a la Noguera Pallaresa, la calma que transmet, malgrat el paisatge rocós i abrupte, el converteixen en el lloc indicat per desconnectar del temps i refrescar-hi la pell mentre contemples, petits, els escaladors que repten per la imponent Roca Regina.

 


3. Barranc de Merea
El Barranc de Merea amb el seu salt d’aigua d’uns 10 metres i diversos gorgs als seus peus és un petit paradís a descobrir. Es troba a l’entorn del petit poble ara ja deshabitat amb el qual en comparteix el nom, situat a l’obaga de la Serra de Comiols i agregat al municipi de Gavet de la Conca. Poc concorregut perquè el seu accés et porta a fer una part del recorregut per arribar-hi caminant dins l’aigua del riu Conques, és un oasi de pau per als més privilegiats. Les seves aigües cristal·lines pintades de color turquesa envoltades de vegetació el converteixen en un espai idíl·lic on relaxar els cinc sentits.

4. Pantà de Mequinensa
Conegut no en va com a Mar d’Aragó -tot i que, evidentment, d’aigua dolça- aquest embassament del riu Ebre es troba a la província de Saragossa però s’ubica de manera parcial a la Franja de Ponent. D’ambient familiar, és un espai molt tranquil que, a més d’acollir afeccionats a la pesca i a les competicions esportives, també és un dels indrets preferits pels habitants de la zona per banyar-s’hi quan les temperatures comencen a enfilar-se. Amb 500 quilòmetres de “costa”, les opcions per accedir-hi a prendre-hi el bany són múltiples.

 


5. La Platgeta de Camarasa
La Platgeta és la zona de bany que el municipi de Camarasa té a la riba del riu Segre. És un espai net, de pedra i de fàcil accés d’uns 50 metres de llargada i 20 d’amplada. Es tracta d’una de les zones de bany d’aigua dolça controlades per la Generalitat de Catalunya i compta amb un servei de vigilància. Però, tot i això, sempre cal gaudir-la amb precaució (especialment a la zona del pont romà). El grau d'ocupació de la zona de bany a l'estiu és mig.

 

Una de les zones de bany del Pantà de Sant Antoni | Foto: Cedida
6. Pantà de Sant Antoni
Si les aigües de l’embassament estan molt baixes, s’hi pot veure emergir la punta del campanar de l’ermita de Sant Antoni de Susterris, submergida arran de la construcció del pantà entre el 1913 i el 1916. Considerada la superfície d’aigua dolça en profunditat més gran de Catalunya, el pantà de Sant Antoni disposa de moltes zones de bany i el grau d’ocupació a l’estiu és entre mig i baix, fet que el converteix en un espai idoni per refrescar-s’hi evitant aglomeracions. Entre moltes altres, destaquem les zones de Salàs de Pallars, la Conca de Dalt i Talarn per gaudir-hi de l’excel·lent qualitat de les seves aigües. I com que alguns consideren Sant Antoni com la platja del Pallars Jussà, els visitants no poden deixar d’anar a fer passar-se la set al Xiringuito de la Pobla, situat a pocs quilòmetres de la Pobla de Segur seguint la carretera d’Aramunt. I per acabar, la joia de la corona del Pantà de Sant Antoni: La raconada. Situat molt a prop de Tremp, s’hi accedeix a través d’un corriol que porta a un dels espais més bonics de l’embassament i que, per la seva estretor, et permet nadar d’una riba a l’altra.

Més informació: 

A

També et pot interessar