Fragment del cartell del Dansàneu 2017

Foto: 

Surtdecasa

Patrimoni, dansa i música d’arrel al 26è Dansàneu

El Festival de les Cultures del Pirineu fa un pas endavant reivindicant la riquesa patrimonial de les Valls d’Àneu i oferint formació en dansa i música d’arrel
Surtdecasa Pirineus
,
25/06/2017
Fires i festes
Dansa, música i patrimoni són els eixos de la 26a edició del Dansàneu Festival de Cultures del Pirineu que tindrà lloc entre els dies 1 i 9 de juliol portant dansa i música de qualitat arreu de les Valls d’Àneu. S'hi afegeix també el patrimoni gastronòmic celebrant el primer Tastàneu.

Els municipis aneuencs d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu seran els escenaris d’una renovada proposta artística que busca posar en valor l’excel·lent patrimoni de les Valls, entès com a artístic, arquitectònic i també natural. Per a fer-ho, el Dansàneu incorpora a manera de subseus l’església de Sant Pere a Sorpe, la de Sant Just i Sant Pastor a Son, la de Sant Joan a Isil o la pròpia església de Sant Vicenç a Esterri d’Àneu, a banda de la magnífica Santa Maria d’Àneu, ubicada al municipi de La Guingueta, on l’any passat ja es van celebrar els espectacles centrals del Festival i on enguany es proposen dos dobles programes, el divendres 7 i el dissabte 8 de juliol, respectivament.

Els responsables del Festival han destacat la seva voluntat d’anar “més enllà del fet purament artístic per convertir-nos en una proposta amb valor afegit que permeti desestacionalitzar el turisme a les Valls d’Àneu, així com ser un reclam per a la descoberta d’espais patrimonials d’altíssim valor com són les esglésies d’Àneu, que s’obriran al públic especialment per acollir les danses i les músiques programades enguany”. Un dels objectius del Dansàneu és ser viscut en família, complementant d’aquesta manera l’oferta de la que ja és la primera destinació de turisme familiar d’interior a Catalunya. És per aquest motiu que bona part dels espectacles estan programats en horari de tarda - vespre, amb l’objectiu de coordinar-se correctament amb l’oferta hostalera de la zona.

La programació s’ha previst enguany com a continuació de la celebració de les falles pirinenques, tot i que coincidirà de manera volguda amb les baixades de València d’Àneu i d’Alós que tenen lloc el primer cap de setmana de juliol i on el Festival col·labora per tal d’ampliar l’oferta cultural del cap de setmana. 

Per tal de preservar el correcte accés als espais i després de l’èxit de públic de l’any passat, per primera vegada aquest 2017, alguns dels espectacles del Dansàneu seran de pagament fixant un preu simbòlic d’entre 3€ i 5€ (venda anticipada) que servirà per garantir un major control de l’aforament, atès que es tracta d’espais reduïts i d’alt valor patrimonial. També caldrà inscriure’s a través del nou web del Festival per accedir a la formació, que s’ofereix a un preu únic de 5€ per sessió completa.

La formació també tindrà el seu rol destacat en l’edició d’aquest 2017, essent novament de caràcter intergeneracional en el cas de la dansa (matins de dijous, divendres i dissabte, a l’Ecomuseu i al Pavelló Municipal d’Esterri) i de petit format en el cas de la música (a l’Ecomuseu, des de dimarts i fins divendres).

Dansàneu, un festival amb nom propi

Kepa Junkera i les seves 'Sorginak' (dansa, veu i percussions), Carles Belda i Sanjosex amb el seu multipremiat espectacle 'Càntut', l’Esbart Marboleny de Les Preses, els guanyadors del Premi Delfí Colomé de dansa EgurRa & Kolpez Txalaparta (que mesclen txalaparta, ball de bastons i circ), la dansa i música occitana de Verd e Blu, la recuperació  dels Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat a càrrec de l’Esbart Dansaire de Rubí, el Cor de Cambra Francesc Valls i el conjunt instrumental Magister Petrus, la saviesa d’Artur Blasco i l’explosió de Rufaca Folk Jazz Orchestra són només algunes de les propostes d’un Festival que suma adeptes fins al punt de convertir-se en una cita imprescindible de l’estiu al Pallars Sobirà.

Per la seva part Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici se suma enguany al Festival acollint una exposició de vestimenta i teles de l’Esbart Català de Dansaires. Aquesta activitat s’inaugurarà el proper dia 1 de juliol, porta per títol 'De pagès a típic' i documenta el recorregut que entre 1908 i el 1916 va portar a l’Esbart Català de Dansaires a deixar els vestits de carrer i substituir-los per vestits de pagès, primer llogant-los i més endavant confeccionant-ne en propietat. La inauguració de l’exposició donarà el tret de sortida al Festival i s’acompanyarà d’una ballada a càrrec de l’esbart Els Esmolets de Sort.

La tradicional cercavila pels carrers d’Esterri d’Àneu el dissabte 8 a la tarda o la trobada de gegants pallaresos de diumenge 9 al migdia, que clourà aquesta edició del Dansàneu, són altres dels incentius d’una proposta que espera aglutinar a l’entorn de la dansa i la cultura d’arrel públic vingut de tot el país.
 

Tastàneu: el patrimoni gastronòmic s’afegeix al festival

Les activitats paral·leles inclouen aquest any la col·laboració amb la Federació d'Hostaleria de Lleida i s'explicita amb la celebració de la primera edició del Tastàneu, un maridatge que oferirà l'Associació de productors del Pallars Sobirà en acabar el concert d'Artur Blasco, a Sorpe. La gastronomia també serà la protagonista d'un sopar maridatge a l'Hotel Castellarnau, que es clourà amb l'actuació d'EgurRa. Amb Tastàneu, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu vol donar visibilitat al patrimoni gastronòmic del territori com una reivindicació de les Valls i que des del CCVA es pretén tingui continuïtat.

Més informació: 

Web del Dansàneu

A

També et pot interessar