Dia Mundial de la Poesia

Foto: 

cedida

Viure el Dia Mundial de la Poesia als Pirineus

Coneixem diverses maneres de gaudir la poesia a les comarques pirinenques
Laia Singla
,
13/03/2018
Llibres
La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per commemorar aquesta diada, la Institució de les Lletres Catalanes i diverses entitats culturals d'arreu del territori celebren una gran festa de la paraula i les lletres. El fil conductor, com va essent habitual, serà el text 'La poesia' de Marc Granell. Des de Pirineus us hem fet un recull dels actes més destacats d'aquest dia i hi hem afegit de torna un esdeveniment únic de cara al cap de setmana pels incondicionals de les lletres. No us oblideu el dia 21 de compartir sota l'etiqueta #DMP18

La poesia

És el foc i és la neu, és la tristesa 
i és el crit que desperta l’alegria 
i ens fa llum les tenebres que habitàvem 
com un costum antic d’àngels caiguts.

És el pont i és el riu, és la memòria 
que obri escletxes de mel en la ferida 
fonda i roent que ens cava precipicis 
insalvables al bell mig de les venes.

És la mar i és la senda, és el desig 
que crea com cap déu futurs més savis 
i funda uns altres mons que es fan possibles 
si el cant esquinça vels i fon les ombres.

Marc Granell

 

1. Sort, poesia per terra mar i aire
Des de la Biblioteca pública de Sort proposen una lectura de poesia per part dels alumnes de l'institut IES Hug Roger III. Però no es queden aquí. També cerquen la visualització de la poesia a través de les xarxes socials, pel que fan una crida a participar publicant poemes propis o dels nostres autors preferits citant les comptes @ajuntamentsort i @lletres juntament amb l'etiqueta #DMP18
Més informació 

2. Tremp, descobrint facetes
Des de la Biblioteca pública Maria Barbal ens proposen descobrir autors i autores consagrats de les lletres catalanes mitjançant la seva faceta desconeguda com a traductors de poesia universal a la nostra llengua.
Més informació 

3. Puigcerdà, la poesia és un idioma universal
Des de l'Arxiu Històric Comarcal de la Cerdanya proposen la lectura d’un poema en diverses llengües: Català, Castellà, Francès, Occità, Italià, Sard, Romanès, Gallec, Llatí clàssic, Grec clàssic, Euskera, Anglès, Alemany, Quítxua, Rus, Mandarí, Àrab, Amazic i Urdú. 
Més informació 

4. El Pont de Suert, l'aula d'adults és l'aula de la poesia
Des del Consorci de Normalització Lingüística de l'Alta Ribagorça organitzen l'acte en què es recitarà 'La Poesia' de Marc Granell traduïda a diversos idiomes. La lectura anirà a càrrec dels alumnes de l'Aula d'Adults, tot i que és obert a tothom. Inclòs en l'acte, també hi ha un micro obert a qualsevol persona que vulgui recitar poesia pròpia o d'altres autors.
Més informació 

5. La Torre de Capdella 
El grup de lectura de la Vall Fosca s'ha proposat explorar la multiculturalitat dels seus membres, pel que, després de la lectura de 'La poesia' de Marc Granell en diversos idiomes, proposen una lectura oberta de poemes propis o d'altres autors en la llegua materna de la rapsoda i l'autor. 
Més informació

6. La Pobla de Segur, els infants són poetes i rapsodes
La Bibiloteca Municipal de La Pobla de Segur organitza per celebrar la jornada una lectura de poemes infantil. Nens i nenes llegiran poemes de la seva creació o elecció, obrint a les noves generacions l'art de la poesia. Després s'obsequiarà als participants i es convidarà a berenar a tots els assistents. Un cop acabada la lectura infantil, serà el torn dels adults.
Més informació

7. La Seu d'Urgell, recital i espectacle
A la capital de l'Alt Urgell tenen preparada una gran sorpresa un cop acabada la lectura en diversos idiomes del 'La Poesia'. La Companyia Tabú ha preparat un espectacle on la poesia, la música, l'emoció, el sentiment, la sensualitat i l'erotisme s'entrellacen a 'La perdiu és de qui la caça' 
Més informació

I de torna, el primer Poetry Slam dels Pirineus, a la Vall Fosca
Per primera vegada a les comarques pirinenques, s'organitza un 'Poetry Slam', una competició en què es combina la interpretació i la creació poètica amb la intervenció del públic, que fa de jutge puntuant les actuacions dels slamers
Aquesta disciplina poètica va néixer als Estats Units i és una barreja entre les conegudes batalles de galls i els recitals poètics. En els poetry, la poesia utilitza un llenguatge directe i planer, actual i crític que implica al públic. Els artistes, en rondes de tres minuts com a màxim, escenifiquen la seva pròpia creació poètica com si fossin en un ring. En aquest combat d'hendecasíl·labs competeixen en aquesta ocasió Esteve Bosch i Cysco Muñoz, dos poetry slamers amb una llarga trajectòria en aquest tipus de recitals i que fins i tot han resultat finalistes en competicions estatals.
Més informació

 

A

També et pot interessar