Jump to navigation
L'experiència sorgeix d'un acústic que es va celebrar en l'emplaçament de Lo Quiosc l'any 2016 amb Gerard Quintana i Xarim Aresté que va tenir molt èxit. "Sopant amb ells i conversant, em van dir que aquell espai era magnètic, que era un indret molt especial" recorda Ramon Mitjana, que regenta juntament amb la seva família el local Lo Quiosc, situat al costat del pantà de Sant Antoni, al Pallars Jussà. "Va ser una nit de lluna plena i la gent va sortir molt contenta" assegura rememorant aquella primera experiència. Va ser a partir d'aquí quan Mitjana va pensar en la necessitat de crear una proposta cultural en continuïtat i així descentralitzar els festivals que normalment es fan a Barcelona o a Girona. "A la nostra zona hi ha poca població, hi ha molta dispersió geogràfica i normalment si vols veure un concert de música en viu t'has de desplaçar a les capitals" diu. "La nostra idea aquests anys ha estat portat el millor del panorama musical català al nostre territori i que ho puguin gaudir tant els pallaresos com la gent que ve de fora" explica.
Ramon Mitjana en l'entorn privilegiat on se celebra el festival | Foto: CedidaActuacions en un espai únic i hospitalitatLo Quiosc està situat entre Tremp i la Pobla de Segur, al costat d'un embassament que pertany al riu Noguera Pallaresa. "Molts cops ni nosaltres mateixos valorem la riquesa paisatgística que tenim, i te n'adones quan va la gent de fora i t'ho diu" explica Mitjana, que ha volgut posar el nom de Talarn, el seu poble, al festival. "A més, enguany hem remodelat tota la zona del pàrquing perquè tant els músics com els assistents puguin gaudir d'un espai més còmode". La gastronomia i els productes quilòmetre zero també seran una de les prioritats per part de l'organització, i s'ha dissenyat receptes amb productes de la zona per deleitar els visitants. "Volem créixer en qualitat i no en quantitat" assegura Mitjana, que diu que la sostenibilitat és un dels eixos de treball prioritaris del festival, així com preservar l'indret de massificacions i de plàstics. "Nosaltres tenim un paquet de mesures que passen per un control de l'aforament amb voluntaris que ajudin a informar i a gestionar els fluxos de gent, i també apostem perquè no es generin molts residus incorporant gots orgànics i contenidors de brossa perquè cada residu pugui anar al recipient adequat" explica. "També ens agrada cuidar els detalls com l'hospitalitat dels músics, que quan vinguin aquí es trobin com a casa" explica.
Propostes musicals d'alta qualitatEnguany, entre les propostes hi ha Joan Dausà (dijous 13 de juliol), Els Amics de les Arts i Caïm Riba (divendres 14 de juliol), Ilegales i Xarim Aresté (dissabte 15 de juliol) i Quimi Portet (diumenge 16 de juliol). "Som un festival eclèctic, amb diferents estils, però tots ells amb molta qualitat i molta experiència" assegura el promotor, que diu que perquè un festival funcioni en un indret com aquest, i perquè la gent compri entrades, han de portar músics molt coneguts i amb molta trajectòria. "Enguany també incorporem un grup històric del panorama estatal, que fa una gira històrica" diu Mitjana en referència al grup Ilegales. En aquest sentit, també Joan Dausà farà un recorregut a la seva trajectòria i Talarn serà un dels indrets on farà una parada abans del gran concert al Palau Sant Jordi. "En aquest concert esperem unes 700 o 800 persones, i sent en dijous, pensem que si arribem a aquesta xifra seria tot un èxit".
Web Talarn Music Experience