Figa Fest

Foto: 

Cedida
Luq Arlequin actuarà en aquesta edició del Figa Fest

El Figa Fest celebra la seva vuitena edició a Lleida

El festival tindrà lloc aquest dissabte 21 a la Plaça de les Magnòlies
Natàlia Virgili
,
16/10/2023
Espectacles
Des de fa 9 anys, la capital del Segrià acull el Figa Fest, festival transfeminista, autogestionat i gratuït d'arts multidisciplinars al carrer. Consolidat dins del panorama cultural de la ciutat al llarg dels anys, enguany celebra la seva vuitena edició, ja que l'any 2020 no es va celebrar a causa de la pandèmia.

El Figa Fest va néixer fa 9 anys de la mà d'un grup de dones amb sensibilitats feministes, que s'adonen que a l'esfera cultural de la ciutat falten espais en què se'ls doni veu, tant a elles com a les diverses identitats dissidents i que sobretot, aquesta mancança es veu agreujada en espais rurals com a la ciutat de Lleida, en comparació a altres zones metropolitanes.

"Com a resultat de voler donar resposta a aquestes mancances, és quan neix el Festival. Totes les persones que hi ha darrere l'organització del Festival ho fan de manera individual i sense pertànyer a cap col·lectiu, és a dir, sí que moltes repeteixen any rere any, però entenen que és un projecte que complementa les activitats laborals, de formació, de militància de les companyes, però sense que es tingui la sensació que hi hagi d'haver un compromís de manera associativa" ens comenta la Sara, membre del grup motor del festival i que forma part de la comissió de comunicació. I afegeix, "és per això que cada any, fem una crida per fer créixer el grup de mans que hi ha darrere i que el projecte pugui tenir vida cada any. En funció de les forces que tenim tirem endavant el festival, per tal de poder-ho assumir. Avui dia el grup motor està format per 17 persones de manera activa".

  • imatge de control 1per1

El festival se celebra a la plaça de les Magnòlies del barri de Balàfia, de la capital lleidatana. Ja és la tercera edició del Figa Fest que acull el barri, ja que les cinc primeres s'havien celebrat en diferents espais de la ciutat. Des de l'organització reconeixen que "hi ha hagut una bona acollida per part de les veïnes, sobretot amb les famílies que acudeixen el dia del Festival, ja que un dels objectius és poder arribar al major nombre de persones de tots els àmbits i que sovint no estan tan polititzats com poden ser altres col·lectius que es mouen en altres punts de la ciutat". La Sara afegeix, "també ha ajudat a consolidar-lo en aquest espai el fet que sí que hi ha altres col·lectius afins al nostre i que el dia del Festival ens donen un cop de mà compartint el material, espais de magatzem, d'equips de so i llum...".

 

Les Meconio seran un dels grups musicals | Foto: Cedida
El festival és totalment autogestionat, on s'intenta cobrir les dificultats que això genera a través del suport mutu i de fer xarxa amb col·lectius de la ciutat. Tot això comporta que la cerca de recursos per tal de sostenir el projecte sovint sigui una tasca força complicada. Un dels objectius del Figa Fest és que els i les artistes que hi participen omplin d'arts el festival, contemplant sempre que hi hagi la major varietat de procedències, edats i identitats. Per a les organitzadores "és molt important que cada franja d'edat trobi el seu espai per gaudir, ja sigui d'activitats infantils, musicals i artístiques".

La Sara ens remarca "una de les premisses per organitzar el programa de cada any és que les artistes englobin el major nombre de disciplines artístiques diferents i, d'altra banda, es mira que no repeteixin mai, que hi hagi rotació i que en el cas que es doni l'excepcionalitat de què l'artista repeteix, es demana que l'espectacle que ofereixi sigui un espectacle nou. També és primordial donar veu a artistes de la província de Lleida i que vegin el Festival com un altaveu i un espai on donar-se a conèixer".

De cara a la pròxima edició del 2025, any en què se celebrarà el desè aniversari, la Sara comenta "estem contemplant l'opció de fer un festival de dos dies amb zona d'acampada, d'aquesta manera volem afavorir també a què pugui venir gent de més lluny i que els quilòmetres no siguin un impediment, ja que som conscients que Lleida queda una mica apartada de la resta de grans ciutats, i d'aquesta manera facilitar espais per acollir més gent durant tot un cap de setmana sencer".

Aquesta vuitena edició tindrà lloc el dissabte 21 d'octubre a partir de les 11h a la Plaça de les Magnòlies de Lleida, amb entrada gratuïta i dinar i sopar populars. Comptarà amb la participació d'actuacions de circ, clown, màgia, contacontes i diferents actuacions musicals d'estils ben diferents, entre altres activitats.

Més informació: 

Instagram FigaFest Lleida

A

També et pot interessar