Ensenyament slide1

Foto: 

Surtdecasa Ponent

L’escola del pagès i el ramader del segle XXI

A l’Institut de Mollerussa es poden cursar cicles formatius adreçats al treball de la terra i al maneig d’animals
Cristina Mongay
,
02/06/2017
Activa't
En un món cada cop més competitiu i canviant, la formació és una eina imprescindible per llaurar-se un bon futur. Qui vol ser metge, ha de cursar Medicina. Qui vol ser advocat, Dret. Però, i qui vol ser pagès o ramader? En aquest cas, el més recomanable és formar-se a les escoles agràries de les nostres terres, o als instituts que ofereixen cursos específics per adquirir els coneixements per desenvolupar correctament aquestes activitats que cerquen l’equilibri entre el saber tradicional, transmès d’avis a pares i fills, i les noves tecnologies. Ens endinsem a l’Institut de Mollerussa, el qual ofereix entre el seu ventall de cicles diversos d’aquestes característiques!
La pagesia que s'estudia

L’IES de Mollerussa es localitza a les afores de la capital del Pla d’Urgell, a tocar de la carretera de Torregrossa. En un lloc tranquil, espaiós, en contacte directe amb la natura i l’aire lliure, lluny de les presses del dia a dia i del tràfic de gent i vehicles. Sorprenen les seves grans dimensions i també la diversitat de les instal·lacions docents, especialment les aules pràctiques. El seu ideal: arribar a l’autogestió. I és que entre els docents, els 600 alumnes de formació reglada i el personal, aquesta comunitat educativa aprofita al màxim els seus recursos materials per fomentar el treball en comú de disciplines tant diferents com la mecànica, la ramaderia o el paisatgisme.

Tot i que a la seva oferta formativa hi ha estudis d’àmbits més comuns als instituts d’arreu del país (hi són present, per exemple, els cicles d’Administració i Gestió, Informàtica, Transport i manteniment de vehicles, Serveis socials i a la comunitat, Activitats físiques i esportives, etc.), pel seu èxit d’acollida, per la seva sortida laboral i per la seva vinculació amb el territori d’origen els estudis vinculats a les activitats agràries són un dels seus bens més preuats. Entre ells s’hi emmarquen els Cicles Mitjans de ‘Jardineria i floristeria’ i ‘Producció agropecuària’, i els Superiors de ‘Ramaderia i assistència en sanitat animal’, ‘Gestió forestal i del medi natural’ i ‘Paisatgisme i medi rural’. 

Com aprendre a tenir cura dels animals a la granja, quines necessitats tenen, com donar suport a un veterinari en una intervenció real, com empeltar, com fer un esqueix a un arbre fruiter o com tractar les especies vegetals del tròpic són alguns dels coneixements que es tracten en aquesta branca formativa.Una de les claus de l’èxit de la formació de les activitats agràries a l’IES Mollerussa és la seva fàcil inserció al món laboral. I és que la demanda de feina en aquesta família professional està en alça.

També hi té molt a veure un altre valor afegit: la situació privilegiada del centre, molt a prop de Lleida, comptant amb transport públic i disposant d’activitats tradicionals agrícoles a les seves proximitats. Per tant, qualsevol alumne que estigui atret pel món de la jardineria, que vulgui ser pagès, que somia treballar en el maneig d’animals, que desitgi gestionar parcs naturals o que vulgui aprendre a conrear amb maquinària aquí pot adquirir tots els coneixements que necessita, teòrics i pràctics. També fer pràctiques en empreses del sector i trobar fàcilment una feina.  A més a més, l’IES Mollerussa també és poden cursar dos cicles més molt potents i diferencials. Un d’ells s’adreça a l’Ensenyament Especial d’Hípica, on l’alumnat pot convertir-se en tècnic esportiu en disciplines hípiques de resistència, orientació i turisme eqüestre o en tècnic esportiu en disciplines hípiques de salt, doma i concurs. És per aquest motiu que formen part de la vida del centre un total de 37 cavalls.

Per altra banda, i com a novetat, al curs 2017-2018 s’oferirà una nova formació de la família d’Indústries Extractives: el Cicle de Grau Superior de tractament de Pedra Natural, l’únic d’aquesta matèria a Catalunya i a tot l’Estat espanyol. 

Més informació: 

A

També et pot interessar