Surtdecasa Ebre
,
10/03/2017
Entorn

Descobreix el mapa de la floració i la clotxa a la Ribera d'Ebre

L'itinerari per gaudir dels millors paisatges de la comarca
Floració

Foto: 

Cedida
Imatge de Benissanet
Preparats per iniciar un viatge per una de les comarques on el paisatge varia de forma més acusada segons l’estació de l’any? Els arbres fruiters converteixen la Ribera d'Ebre en un mosaic de colors. Una de les millors formes de gaudir de la floració a la Ribera d’Ebre és a través de rutes en cotxe o 'touring'. Els responsables de turisme de la comarca han confeccionat un mapa on es poden visualitzar les carreteres i les pistes que permeten admirar els paisatges en flor, així com també aquells punts que permeten observar les millors vistes panoràmiques. Hem recollit en sis punts aquells imperdibles que millor conjuguen paisatge i gastronomia a la carretera.

 

1. Carretera amb vistes
Aquí teniu el mapa! Amb cotxe, moto o bicicleta, una bona manera és resseguir aquestes vies per contemplar l'espectacle. Resseguint les principals carreteres de la comarca amb vehicle, com ara la C-12, que creua de nord a sud la comarca; la C-44, que s’enfila vers la serra de Tivissa i Llaberia; la T-324, que uneix Móra d’Ebre amb Benissanet i Miravet, o desplaçant-vos fins al pla d’Ini de Flix, situat a la zona sud del gran meandre.

2. Ametllers i presseguers
Com dèiem, una de les peculiaritats de la comarca són les extensions de camps de presseguers i ametllers, la fruita dolça per excel·lència de la Ribera d’Ebre. Floreix durant els mesos de febrer i març i les flors que són blanques i rosades surten abans que les fulles, per això, creen autèntiques catifes que arriben fins a l'horitzó. Els ametllers són els primers en treure flor; els presseguers -amb indicació geogràfica protegida- continuen el procés, i els cireres clouen la funció. Tot un espectacle cromàtic que dura gairebé tres mesos, normalment fins a principis d’abril.

3. Vistes panoràmiques
En ruta per la comarca és altament recomanable aturar-se al jaciment ibèric del Castellet de Banyoles, des d’on s’observa la vista panoràmica més bonica de la Cubeta de Móra i on tota aquesta catifa queda als nostres peus. Per observar les vistes cal anar a peu fins al final del jaciment.

4. Pas de barca
El pas de barca de Miravet és un transbordador que permet travessar el riu Ebre entre Miravet i la C-12 (Eix de l'Ebre). Un atractiu únic de la comarca. Funciona sense motor com des de fa segles i aprofita la força de l'aigua per creuar d'un costat a l'altre del riu. Creuar el riu Ebre sobre una plataforma amb dos llaüts units per una plataforma on caben fins a tres cotxes. I atenció! És l'última barcassa d'aquestes característiques sense motor que queda al llarg de tot el riu Ebre.

5. Gastronomia de la clotxa
Benissanet serà l’escenari, aquest diumenge 12 de març, de la Festa comarcal de la Clotxa, una cita organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre que cada any té lloc en un poble diferent. Així, s'aconsegueix donar a conèixer la comarca i els seus atractius turístics, vinculats a la gastronomia i al plat tradicional riberenc per excel·lència, la clotxa, que diu molt dels seus orígens de pagès. Aquest any la Festa comarcal arriba a la 14a edició i donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa en quinze restaurants de la Ribera d’Ebre,  fins al pròxim 17 d’abril. A Benissanet, el principal productor de préssecs de Catalunya, podeu combinar la visita al refugi de la Font Gran de Benissanet, un dels més ben conservats de les Terres de l’Ebre, amb una passejada guiada entre camps de presseguers.

6. La memòria històrica a la comarca
A més de la popular elaboració i degustació de la clotxa, de la qual s'espera servir més d'un miler de racions, hi ha organitzades nombroses activitats paral·leles. Coincidint amb aquesta cita comarcal, a la plaça de la Font Gran, i durant tota la jornada, es podrà visitar el refugi antiaeri, a més, gaudir de dues exposicions: la primera de tractors d'època, a càrrec de tallers Gon-gar, i una altra del forjador artístic Jose Miguel Flores, anomenada 'Principium' i en què la majoria de peces estan elaborades amb restes de material de la Guerra Civil. També hi haurà parades de diversos artesans del territori que s'instal·laran a la plaça de la Verdura.

 

També et pot interessar