Sebastiao Salgado

Foto: 

Surtdecasa
Fotografia de Sebastião Salgado

L'exposició 'Gènesi' de Sebastião Salgado arriba a Lleida

Aquesta gran mostra de gira mundial es podrà veure del 5 de febrer al 24 de juliol al CaixaForum
Anna Zaera
,
26/01/2016
Arts
El fotògraf Sebastião Salgado va recórrer el planeta amb la seva càmera en busca dels orígens del món que habitem. Un món que ha evolucionat durant milers d'anys abans de veure's enfrontat al ritme de la vida moderna. Aquesta exposició presenta fotografies de paisatges, animals i persones allunyades del món modern: regions vastes i remotes, intactes i en silenci, on la natura continua regnant. Espais on es poden nodrir de l'esplendor de les regions polars, els boscos i les sabanes tropicals, els deserts abrasadors, les muntanyes dominades per glaceres i les illes solitàries. Un mosaic increïble on la natura s'expressa en tota la seva grandesa. Les fotografies de 'Gènesi' aspiren a revelar aquesta bellesa i representen un homenatge a la fragilitat d'un planeta que tots tenim el deure de protegir.
Dos conceptes clau que emmarquen aquesta proposta són els comuns, entesos com la responsabilitat col·lectiva cap al planeta, i la relació amb l'alteritat a través de la fotografia.

Després d'haver triomfat a Barcelona, aquesta exposició arriba a les terres de Ponent, on s'hi estarà fins a finals de juliol. L'exposició, que està en itinerància per tot el món, està formada per 245 fotografies en blanc i negre i mostra paisatges, animals i persones que han estat capaces d'escapar de la influència del món modern en regions polars, boscos, sabanes tropicals, deserts i muntanyes dominades per glaceres i illes solitàries.

'Gènesi' és un mosaic increïble on la naturalesa s'expressa en tota la seva grandesa. Després de gairebé tres dècades de reflexió sobre els drames i tragèdies de la humanitat, el reconegut fotògraf brasiler va iniciar en 2004 aquest projecte, de vuit anys de durada, centrat en la naturalesa del nostre planeta. "Una oda visual a la majestuositat i fragilitat de la Terra; un advertiment de tot el que correm el risc de perdre", en paraules del propi Salgado. La primera destinació de 'Gènesi' va ser, l'any 2004, les illes Galápagos. Des de llavors i fins al 2012, Salgado va realitzar un total de 32 viatges per dur a terme aquest recorregut pel món verge, amb parades en l'Antàrtida, Madagascar, Botswana, el parc de Virunga a la triple frontera entre el Congo, Rwanda i Uganda, Alaska, l'altiplà del Colorit a Estats Units, Sibèria i la selva de l'Amazones, entre unes altres.

Conferència inaugural, una crítica al món contemporani
El dia 4 de febrer al CaixaForum de Lleida, Miguel González Navarro, representant de Sebastião Salgado a Espanya, oferirà una conferència inaugural partint de la premissa que l'obra sencera de Salgado ofereix importants crítiques de la modernitat, l'estètica fotogràfica serveix per qüestionar les prioritats econòmiques i socials que dirigeixen el món contemporani. A 'Gènesi', la meravella perdura com un aspecte necessari per a una revisió planetària en nom de la sostenibilitat i de la justícia. Dos conceptes clau que emmarquen aquesta proposta són els comuns, entesos com la responsabilitat col·lectiva cap al planeta, i la relació amb l'alteritat a través de la fotografia.

  

Més informació: 

Exposició 'Gènesi' de Sebastião Salgado
Del 5 de febrer al 24 de juliol
Fitxa Surdecasa
agenda.obrasocial.lacaixa.es/ca/-/genesis
 

A

També et pot interessar