La Vinya dels Artistes

Foto: 

Cedida
'Cap de Bou' de Joan Brossa, entre les oliveres

La Vinya dels Artistes, cultura entre ceps i botes a les Garrigues

El projecte del Mas Blanch i Jové incorpora l’obra ‘La Huella’, de l'artista Eva Lootz
Roser Regolf
,
20/08/2019
Arts
Art maridat amb vins de muntanya ecològics. La Vinya dels Artistes del celler Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles, és una simbiosi de poesia, música, pintura i fins i tot teatre que posa en relleu l’art i la cultura del vi en l’espai idíl·lic de la vinya. Josep Guinovart, Gregorio Iglesias o Joan Brossa són alguns dels noms que signen les deu obres que actualment hi ha repartides en una exposició a l'aire lliure, a hores d'ara única i pionera en el sector vitivinícola. Passejant entre ceps, botes i obres d’art, aquest celler de les Garrigues ofereix una agenda completa d’esdeveniments per gaudir d'una jornada d'art i cultura amb una copa de vi entre els dits.
“L’art i el vi mariden molt bé"

La Vinya dels Artistes fou concebuda l’any 2010 pel pintor contemporani Josep Guinovart. Des de llavors, cada estiu s’incorpora a la peculiar exposició permanent una nova obra, seguint sempre la filosofia d’aquesta família de viticultors: "el vi és també una forma d’expressió artística". En aquest museu a l’aire lliure es troba 'L’Orgue de Camp', de Josep Guinovart, un mural de 10 metres dedicat íntegrament al vi. Aquesta obra és l’última que el conegut pintor contemporani va crear abans de morir i està situada per donar la benvinguda al celler.

'L’Orgue de Camp', de Josep Guinovart | Foto: Cedida

  • imatge de control 1per1

A l’interior de Mas Blanch i Jové es va pintar també 'Entre el Cel i la Terra', un mural de 60 metres que el pintor borgenc Gregorio Iglesias va crear amb tintes xineses i colors naturals, i que des del 2013 folra les quatre parets de la sala de botes. 'La Sargantaneta' de Carles Santos navegant a sobre les alzineres; la impressionant escultura de més de 8 metres d’altura d’Esteve Casanoves que integra el ferro, el vidre i la llum perquè es fusionin amb la terra; o 'Cap de Bou' una escultura entre oliveres feta a partir de la reproducció d’un poema visual de Joan Brossa, són algunes de les obres de les quals es pot gaudir també en aquesta peculiar vinya.

Un homenatge a les feines de la terra perfectament integrat en un camp d’oliveres és 'Signatures nº1' de Susana Solano. Més abstracta és la idea d’Assumpció Mateu amb 'Emmarcant un Somni: Diàleg', on un gran marc emmiralla i fixa la mirada de l’espectador en un punt clau. Centrant la mirada més cap a terra, l’any 6 Frederic Amat va homenatjar a la seva mare amb un 'Esclat' de petits punts de ceràmica que omplen de llum les pedres seques característiques del paisatge de La Pobla de Cérvoles.

Els darrers dos anys s’han incorporat a La Vinya dels Artistes les obres d’Evru i Carlos Pazos. Del primer se sent repicar al mig del bosc 'La Gran Campana', una acció interactiva que vol recuperar la tradició de repicar les campanes; mentre que Plazos va presentar l’any passar el seu 'Eriçó', un conjunt escultòric de gran format i unes lletres de neó clavades al marge que exposen el desesperançat títol de l’obra: 'No et Prometo Res'.

'Emmarcant un Somni: Diàleg' d'Assumpció Mateu | Foto: Cedida

Aquest any 9 ha sigut Eva Lootz qui s’ha fet un lloc entre els ceps per integrar l’obra 'La Huella', una gran petjada el taló de la qual sobresurt de la terra i alberga una olivera trasplantada des del mateix camp. L’artista austríaca presenta una obra escultòrica que s’integra al paisatge garriguenc a través de la pedra seca, i que alhora en fa ressò dels murs que formen terrasses en la finca del celler. Una escultura en forma de petjada que ens recorda que no només tenim una petjada digital sinó que el nostre cos té una materialitat, l’empremta del qual s’inscriu en l’entorn immediat: "Una petjada parla de la presència d’allò absent, parla de la memòria, parla del temps", apunta Lootz.

Enoturisme i vins d'autor ecològics
El celler Mas Blanch i Jové va guanyar l’any 2015 el premi d’enoturisme de Catalunya en la categoria Art i Cultura. Pioners en ser un celleu-museu a l'aire lliure, els seus vins tampoc es queden enrere, ja que aquest celler familiar compta amb 17 hectàrees de vinya dintre la DO Costers de Segre que veremen a mà, d’on surten uns vins ecològics d’altura amb personalitat pròpia.

'La Huella' d'Eva Lootz | Foto: Cedida

Les principals varietats que cultiven en aquest peculiar celler són la garnatxa negra, la garnatxa blanca i el macabeu. I és que pels responsables de Mas Blanch i Jové, "l’art i el vi mariden molt bé, de fet considerem cada ampolla de vi una petita obra d’art, tot i que efímera perquè està destinada a ser gaudida i desaparèixer". Mas Blanch i Jové, elabora 8 vins sota la gamma Saó, una paraula que parla de terra i perfecció, i les microvinificacions experimentals Troballa, que també compten amb diferents premis i altes puntuacions en diferents guies espanyoles i internacionals.

Actualment ofereixen tasts de vins, visites pel celler i a La Vinya dels Artistes i altres experiències vinculades al món de la cultura, com concerts, entregues de premis i altres esdeveniments.

Més informació: 

A

També et pot interessar