Foto: 

Organització i participants Catigat

100 quilòmetres, 18 pobles, 1 comarca.

8a Catigat, la pedalada popular del Pla d'Urgell
David Sancho | David Folguera
,
23/03/2015
Entorn
Sota aquest lema, naixia fa 8 anys la Catigat Pla d’Urgell, una pedalada popular en BTT que ofereix la possibilitat de fer el tomb a la comarca més petita de les terres de Ponent, el Pla d’Urgell. Per aquells ciclistes més agosarats, la Catigat us repta a fer 100 quilòmetres de ruta entre camps fruiters i canals de reg, i per aquells que en vulgueu fer un tastet podeu apuntar-vos a les rutes de 65 o 45 quilòmetres, que igual que la seva germana gran, circulen per espais tan emblemàtics de Ponent com l’estany d’Ivars i Vila-sana. Teniu la bici a punt? Doncs som-hi!

L’any 2007 un grup de coneguts, membres de diferents clubs esportius del Pla d’Urgell, es van plantejar si era possible fer el tomb sencer a la comarca en bici de muntanya. La mida petita del territori, el fet de ser un terreny molt rodador sense grans desnivells, i l’existència de centenars de pistes i camins, facilitaven que l’objectiu fos un èxit. I així va ser, quan alguns socis del Club Excursionista de Linyola i del Club Unió Cicloesportiva Mollerussa, van fer els primers quilòmetres del que avui és la marxa BTT no competitiva més nombrosa que es fa a les terres de Ponent.

Aquells socis van quedar molt satisfets del “tour” del Pla d’Urgell, i l’experiència es va anar repetint entre coneguts durant els anys següents, fins que l’any 2011 es va fer el gran salt endavant: organitzar la volta BTT al Pla d’Urgell com una pedalada popular que circulés pels espais naturals i patrimonials més emblemàtics de la comarca. La Fita Alta de Sidamon, l’estany d’Ivars i Vila-sana, el Tossal de l’Infern a Miralcamp, o el Salt del Duran a Golmés, veurien passar a partir de llavors a multitud de ciclistes que amb bon temps, pluja o vent, han intentat tancar el cercle de la CATIGAT.

I cada cop han sigut més, ja que si l’any 2011 prop de 200 ciclistes hi van participar, en l’edició del 2014 foren més de 850 els que travessaren el Pla d’Urgell seguint les traces de la CATIGAT. Evidentment, el creixement de la marxa ciclista va comportar molta feina i es va anar incrementant el nombre de clubs implicats en l’organització. Dels tres clubs inicials es va passar anar ampliant progressivament als quinze actuals: Club Alpí Bell-lloc, Club Ciclista Fondarella, Club BTT Bellvís, Club Ciclista Guineus (Vilanova de Bellpuig), Club Atlètic Ivars, Club BMX de Vila-sana, Club Excursionista Linyola, Club Unió Cicloesportiva de Mollerussa, Associació Esportiva Vila-sana, Club Ciclista Torregrossa, Bike Palau (Palau d’Anglesola), Grup Excursionista Serralada (Mollerussa), QC System (Mollerussa), Domingueros BTT, i L'Extrem Bike (Vila-sana).

Tots aquests clubs aporten actualment el seu granet de sorra, i els seus socis i sòcies col·laboren de forma totalment voluntària en l’organització de la CATIGAT. Cal buscar col·laboradors, revisar els circuits, parlar amb les administracions, difondre la cursa als mitjans de comunicació, enganxar cartells... una feinada que s’allarga durant setmanes perquè el dia de la CATIGAT tot vagi, mai més ben dit, sobre rodes.

Igualment, amb el temps s’hi han anat sumant empreses i entitats de les terres de Ponent, que amb el seu ajut han contribuït a que la CATIGAT sigui un esdeveniment social i esportiu que ha quedat fixat en el calendari del Pla d’Urgell. Cal destacar també que la CATIGAT s’autofinança amb les inscripcions dels participants, sense rebre cap tipus de subvenció.

I què fa diferent, doncs, la CATIGAT? En primer lloc, la quantitat de clubs i gent implicada. Tots col·laboren, però cada any hi ha un club que porta el pes gros de l’organització, ja que la marxa ciclista comença cada any en un municipi diferent de la comarca. Una altra característica de la cursa és el sentit de la marxa, ja que cada any varia i circula en el sentit horari o anti-horari per tal que aquells participants que repeteixen trobin el circuit més atractiu. 

La CATIGAT consta de tres circuits: el curt, de 45 quilòmetres, pensat per aquells que us inicieu en les marxes ciclistes o en voleu gaudir xino-xano amb la família; el mitjà, de 65 quilòmetres, si voleu posar a prova les vostres cames; i la volta integral a la comarca, de 100 quilòmetres, un repte pels que no ho heu provat mai però al que cal arribar ben preparat.

Tothom hi cap a la CATIGAT; des de novells de les dues rodes fins a veterans del ciclisme (l’any passat hi van participar un nen de 8 anys i un padrí de 80!); persones discapacitades però ben capaces de superar el repte de la CATIGAT;  i fins i tot esportistes d’elit que per un dia gaudeixen de la BTT deixant descansar el seu alt nivell. Aquest ha estat el cas de l’Araceli Segarra, primera catalana a assolir el cim de l’Everest, que va participar en l’edició del 2014. 

En totes tres rutes coneixereu racons interessants del Pla d’Urgell, trobareu avituallaments líquids i sòlids ben assortits, i quan arribeu de nou al punt de sortida podreu gaudir d’un bon esmorzar. Regals, sortejos i –si voleu- un massatge per les cames, posen el punt final a una jornada d’esport i bon rotllo a la que segur tornareu l’any següent.

Les darreres edicions han arrencat de Mollerussa, on la pluja i el fang van fer que només 10 persones l’acabessin, i Bell-lloc d’Urgell, on es va assolir l’objectiu marcat per l’organització d’aplegar 1714 rodes (857 participants), per tal de commemorar els tres cents anys de la pèrdua de les llibertats del poble català. Enguany és el torn de Fondarella, amb nous reptes i emocions garantides, així que si encara no hi heu participat, no podeu deixar escapar la propera CATIGAT!
 


 

Dades tècniques:
Data: Diumenge, 26 d’abril de 2015.
Sortida: Zona esportiva de Fondarella (8.00 del matí)
Límit d’inscripcions: 750 participants (fins el 23 d’abril)
Circuits: 45, 65 i 100 quilòmetres.
Preu: Fins el 23 d’abril, 12 € federats, 15 € no federats. El 23 d’abril, 15 € o 18 € respectivament.
 Si t'ha agradat aquest article i t'interessen les curiositats entra per saber perquè d'aquesta pedalada se n'anomena Catigat.

 


 

Més informació: 

www.catigat.blogspot.com
www.facebook.com/bici.t.plaurgell
twitter: @catigatbtt
Tracks d’edicions anteriors: www.wikiloc.com. Poseu “catigat” al cercador.

A

També et pot interessar