Foto: 

David Sancho

Coneixes el pantà de Sant Llorenç de Montgai?

Una joia del paisatge de l'alta muntanya enmig de la Noguera
David Sancho
,
16/09/2014
Entorn
Quan pensem en pantans ens ve al cap la imatge d’una immensa paret de formigó que barra el pas a les aigües d’algun riu. Però en un racó de la Noguera, ben a prop de Balaguer, trobareu un pantà tranquil, preciós, rodejat de parets. Una imatge que ens transporta a les latituds de l’alta muntanya, però que tenim a les terres de Ponent.


Comencem la caminada?
Per arribar-hi hem d’anar fins al poble de Sant Llorenç de Montgai, on just a l’entrada trobarem un pàrquing amb arbres per deixar el cotxe. Ja a peu, sortirem del poble en direcció al càmping “La Noguera”, on començarem a vorejar el pantà en direcció a la presa per un camí ample. Travessarem la presa, que data de 1929, i just després ja ens endinsem en una zona boscosa. Una característica d’aquest embassament és que manté un nivell alt i constant d’aigua, cosa que l’ha fet la llar ideal de desenes d’espècies d’aus aquàtiques.

Anem seguint el camí i gaudint de les vistes de muntanyes tant característiques de la zona com la Coma de Gelis, amb la seva cresta allargada tan particular. Des d’aquest camí també tindrem una fantàstica vista de la Paret de l’Os o la del Cilindre, a l’altra banda del pantà, murs emblemàtics dels escaladors de Ponent.

 

  • imatge de control 1per1

El camí que seguim acaba a tocar del Pont de l’Escaleta. El creuarem i seguirem, ara ja per asfalt, en direcció a Sant Llorenç de Montgai. La carretera que seguim –compte amb el trànsit– passa a tocar de les vies d’escalada, o sigui que no serà estrany que ens trobem als escaladors desafiant la verticalitat de les parets. Al cap d’un parell de quilòmetres entrarem al poble, i travessant-lo pel seu carrer principal arribarem on hem aparcat el cotxe.

 

DADES TÈCNIQUES
Dificultat: Molt fàcil.
Durada: 2,5 hores.
Desnivell: Inapreciable.
Distància: 8,5 km.
Època: Tot l’any.
Observacions: Cal portar aigua i calçat adequat. A l’estiu ens podrem banyar al pantà. 

Si visites el Pantà de Sant Llorenç de Montgai has de saber que.... clica aquí i descobreix una curiositat sobre aquesta excursió al meu blog de Surtdecasa Ponent.

A

També et pot interessar