Foto: 

Surtdecasa Ponent

L'oasi del Clot del Dimoni

Descobreix el salt del Duran, un paratge únic del Pla d'Urgell
Surtdecasa Ponent
,
14/07/2014
Entorn

El salt del Duran és un obsequi del pas del Canal d'Urgell per la plana, un paratge ideal per passar un dia en família, anar-hi a cercar la tranquil·litat per llegir o simplement gaudir del soroll de l'aigua. Una visita obligada al Pla d’Urgell que no us deixarà indiferents.

El salt del Duran és un salt d'aigua de 4,5 metres d'alçada, que es troba ubicat a la tercera sèquia del canal d'Urgell, dins del terme municipal de Golmès, a tocar de Vilanova de Bellpuig. El salt té just al costat una zona enclotada, amb grans ombres d'arbres i ple de fonts d'aigua potable, unes condicions que fan d'aquest lloc fresc un oasi al bell mig del "Clot del Dimoni”.

Us presentem una excusa per visitar-lo, una ruta! 

La ruta és pot fer tant a peu com amb bicicleta, consta de 8,8 quilòmetres. El recorregut és circular amb sortida i arribada a Mollerussa fins al salt del Duran. Està senyalitzat cada 500 metres i és molt pla, té només 300 metres de desnivell. Durant pràcticament tot el recorregut hi trobarem els plataners que recorren el canal i que ens ombrejaran el camí i ens faran el recorregut més plàcid. Durant el camí ens trobarem diferents salts d'aigua, arbres de fruita i conreus que ens dibuixen un paisatge típic del Pla d'Urgell.

0,0 km - Sortida:
Des de Mollerussa ens situem a la rotonda que enllaça l'Avinguda del Canal, l'Avinguda de la Pau i el Carrer de Belianes, agafarem aquest últim i a 200 metres trobarem una senyal de ruta i continuarem pel marge dret del canal.

1,2 km - Salt de les llums
Trobarem el salt de les Llums, un punt on antigament s’hi produïa electricitat.

4,4 km - Salt del Duran
Arribem al salt del Duran, situat ja al terme municipal de Golmés, a la dreta hi ha la font del salt del Duran, un seguit de fonts d’aigua fresca i potable, en un espai ple d’arbres i una casa que anys enrere acollia les bobines que produïen electricitat per a la paperera "La Forestal". En aquest espai tant emblemàtic hi podrem reposar una estona o per exemple aprofitar per fer un mos.

Un cop haguem recuperat forces iniciarem la tornada des del salt del Duran. Anirem fins al pont que creua el canal, a tot just 50 metres. El creuarem i farem el mateix trajecte que en l’anada, però en sentit contrari i per l’altre marge del canal. També tindrem l’opció de continuar pel mateix lloc al llarg d’un quilòmetre i creuar per un altre pont que trobarem.

8,8 km - Arribada
Tornem al punt de partida. Fi de la ruta.

 

Al salt del Duran és difícil accedir-hi sense topar-se amb gent asseguda en algun dels bancs, passejant, corrent o en bicicleta, potser no tots s'hi dirigeixen, però l'entorn que deixa al seu pas el canal, és ideal per estar-hi a l'ombra dels plataners. A més a més, des del 2012, a la banqueta del canal hi ha el Circuit Saludable, un recorregut de 8km que parteix des del monument dedicat als Xafatolls, associació atlètica que ha ideat aquest circuit, que compta amb senyalitzacions, bancs per seure i un panell amb consells pràctics per realitzar l’activitat esportiva i també informació referent al canal i la tercera sèquia. Des de fa més de 20 anys s'hi fa la caminada a la llum de la Lluna organitzada per aquesta mateixa associació i que compta amb l'assistència d'un miler de participants.

Podeu trobar altres rutes o més informació aquí:
www.turismeplaurgell.cat | Ruta
www.lleidatur.com | Ruta
www.wikiloc.com | Ruta 

A

També et pot interessar