Gossos Ponent

Foto: 

Cedida

Les millors excursions a Ponent per fer amb el teu gos

Descobrim algunes rutes per fer amb la vostra mascota
Cristina Mongay
,
01/02/2019
Entorn
Qui té gos ho sap: no pots anar a tot arreu amb ell. Gaudir de l’oci amb el nostre gos no sempre és fàcil. No només tenen l’accés restringit a gairebé tots els espais interiors, també hi ha espais a l’aire lliure on el nostre fidel amic tampoc serà benvingut, fins i tot en paratges, com els parcs naturals, està vetada l’entrada als gossos. Si ets dels que no es pot separar de la seva mascota ni per anar al lavabo, para l’orella perquè això t’interessa: t’ensenyem algunes de les rutes disponibles a Ponent per fer amb el teu gos.

PARCS URBANS

1. Parc de Sant Eloi (Tàrrega)
La gran zona verda de la capital de l’Urgell és un bon indret per fer exercici, per desconnectar i per passejar amb la teva mascota. Si es recorre totalment, es camina uns 2,5 kilòmetres, tot arrencant des de l’accés del parc, en direcció al Tossal, i sortint pel mateix accés.

El Parc de Sant Eloi es tracta d’un gran museu a l’aire lliure, amb espècies mediterrànies de tota mena. Combina zones de sol i zones d’ombra (que agraeixen de veritat els peluts), així com racons que conviden al descans, com la Font del Congrés, la Font dels Enamorats o la Font dels Vents. És molt recomanable apropar-se a l’Ermita de Sant Eloi, just a la Placeta de l’Estanyol, la història de la qual començà a escriure’s a mitjans del segle XIII.


Ramon Oromí (FLICKR)

2. Parc de la Mitjana (Lleida)
La Mitjana és un dels racons més escollits entre els lleidatans i les lleidatanes per esbargir-se. Ja sigui sols i soles, o en companyia, totes les èpoques de l’any són bones per recórrer els diversos indrets d’aquest parc urbà de ribera de 90 hectàrees, recuperat als 80 del segle passat.

Per tant, és una molt bona opció per gaudir a la vora del nostre pelut (això sí, ha d’anar lligat!). Amb ell podeu fer rutes de més o menys dificultat i llargada (fins a 6 km de camins, 2 km dels quals són adaptats). Us recomanem travessar el pont de ferro i apropar-vos fins l’embarcador, un espai de calma i quietud amb bancs de fusta; també creuar la passarel·la fins als Pous de la Sant Miquel i explorar els paisatges del Canal de Balaguer i la Bassa Gran a través dels dos observatoris.


Cedida

PARATGES DIVERSOS

3. Estany d'Ivars i Vila-Sana (Ivars d’Urgell – Vila-Sana)
Visitar i esbargir-se a l’estany d’Ivars i Vila-Sana és tot un clàssic en el món de les rutes a peu per les terres de Ponent. Recórrer aquest paratge suposa una passejada suau i amb pràcticament zero desnivell d’un total de 5,5 km.

Tant si coneixeu aquest indret humit, com si no, us recomanem començar la ruta a Cal Sinén, el centre de visitants situat en una de les antigues masies de l’estany (datada de 1910). Entre d’altres, al llarg del seu camí, podreu pujar a la torre de l’estany, visitar l’embarcador, gaudir de les vistes del mirador de Vallmajor, travessar la passarel·la Termenal i aturar-vos en els diversos punts d’observació de la rica flora i fauna del bosc de ribera.


Núria Tomàs

4. Parc de la Banqueta (Borges Blanques - Juneda)
Els llargs i variats camins del Canal d’Urgell són també espais de lleure, calma i retrobament, ideals per passejar amb les mascotes. Un dels més freqüentat (i que us recomanem especialment) és la ruta que s’articula entre les Borges Blanques i Juneda a través dels Nous Salts i la Font Vella.

En total té una extensió d’uns 15 km, però no us alarmeu! Són totalment plans i molt accessibles. A través de la Banqueta, podem gaudir de la quietud i la frondositat dels plataners; per tant, ombres i racons de descans assegurats. També d’elements d’enginyeria d’interès, com la Màquina i la segona Màquina.


Territoris.cat

5. Cova del Tabac (Camarasa)
La Cova del Tabac se situa aproximadament a uns 5 km de Camarasa, a la Noguera, a la dreta del Segre i just en un extrem de la Serra de Mont-roig.

La ruta fins a arribar-hi s’inicia just després del segon túnel que passa la Presa de Camarasa, en direcció Tremp. Cal bordejar el pantà, una zona on encara es conserven les antigues cases dels vigilants entre roures, alzines i pins, i continuar endavant sense deixar el camí i tot seguint els pals indicadors.

Tot sembla indicar que aquest nou –el Tabac– s’aplicava en altres indrets de la zona Noguera-Segrià durant els segles XI-XII; la cova, però, també podria relacionar-se amb la noció de lloc fortificat, ja que a partir la seva enorme boca dóna pas a una galeria de grans dimensions, poc freqüent a Catalunya. Les vistes que es poden gaudir durant el trajecte són impressionants i, a banda, dins de la cova es conserven un seguit de pintures rupestres del neolític considerades per la UNESCO Patrimoni Mundial.


Cedida

Més informació: 

RECOMANACIONS PER GAUDIR 100% DE LES PASSEJADES AMB ANIMALS

* Hidratació: Sempre que viatgem o que fem exercici amb les nostres mascotes, hem de recordar dur amb nosaltres una botella d’aigua per refrescar-les (sobretot, quan no sabem del cert si el lloc que visitarem compta amb fonts especials per a cans). Recordeu que la font principal de refrigeració del seu cos és a través de la boca, així que oferiu-los-hi sempre aigua!

* Higiene: Allà on anem (ciutat, camp), sempre hem de recollir les deposicions de les nostres mascotes (no s’hi val que al ser quelcom orgànic, la natura ja se n’encarrega). Respectem-nos mútuament. 

* Temperatura del sòl: Aquesta atenció especialment l’hem de tenir present a partir de la primavera, i durant tot l’estiu. No hem de realitzar activitats físiques amb animals durant les hores més dures de sol, ja que patirien moltíssim. Un indicador clau per no treure les mascotes a passejar és la temperatura de l’asfalt (si fiquem la mà i no podem aguantar un minut de l’escalfor que desprèn, potsposem el passeig unes hores).

* Respirar i gaudir: El passeig és el moment estrella de la mascota! Tot el dia està a casa, avorrida, i sortir al carrer, o anar al camp, és el seu respir. Deixem-la olorar, esbargir-se, sense estressar-la. Els animals ens porten calma, retrobament, i ja que no els dediquem tot el temps que ens agradaria i que mereixen, com a mínim, no els hi donem pressa en els passejos i les excursions.despren

A

També et pot interessar