Pantà d'Utxesa

Foto: 

Cedida
El pantà d'Utxesa al Segrià

Els 5 plans imprescindibles de tardor a Ponent

Cinc espais per connectar amb la natura i el patrimoni a les comarques de Ponent
Montse Visa
,
21/10/2019
Entorn
Els contrastos i diferències de l’entorn fan que els territoris de Ponent ofereixin una varietat d’espais que permeten descobrir un paisatge ben divers on desconnectar del dia a dia i connectar amb la natura i els colors que aquesta ens ofereix en aquesta època de l’any. Aquí trobareu algunes idees per calçar-vos les sabates d’esport i descobrir racons que ens queden molt a prop.

Cabana de Cal Quintillà a les Borges Blanques | Foto: Wikiloc
1. La Ruta de les cabanes de volta
Les Garrigues és una comarca amb un abundant patrimoni de construccions de pedra seca, entre les quals destaca la cabana de volta, la seva construcció més emblemàtica. Hi ha catalogades més de mil cabanes amb nou estils diferents de coberta. En aquestes cabanes s'hi feia vida durant el temps de recollir l'oliva, de llaurar i de podar. En aquesta ruta, que inclou els termes municipals de les Borges Blanques, Castelldans, L'Albi i Vinaixa, trobarem nou cabanes, una cogulla, una bassa i un aljub. Quant als estils de coberta, cinc cabanes la tenen de volta de canó, que és la que predomina a la comarca, però també n’hi ha d’altres tipus, com volta apuntada, falsa cúpula o coberta de lloses.
> Més informació
 

El pantà d'Utxesa al Segrià | Foto: Cedida
2. El pantà d’Utxesa
Tot i ser un espai creat per l’home, l’embassament d’Utxesa és avui un indret naturalitzat rodejat d’aiguamolls i una frondosa vegetació. Recorrent els seus voltants, es poden descobrir nombroses espècies d’ocells d’àmbit aquàtic i estepari. La ruta comença i acaba al Punt d’Informació d’Utxesa, situat al sud del pont que creua el canal d’unió entre els embassaments d’Utxesa i Secà. S’hi pot accedir des d’Aitona, Torres de Segre o Sarroca de Lleida. Des dels tres municipis hi ha indicacions en direcció a Utxesa. S’estaciona el cotxe a l’aparcament del costat del punt d’informació i s’inicia la caminada seguint les senyalitzacions en roig del camí natural. L’aigua de l’embassament sempre ens quedarà a l’esquerra en un recorregut de 6,9kms que passa per la zona dels espigons de pesca. Una ruta perfecta per fer amb nens, per poder gaudir d’un entorn humit i dels petits retalls de paisatge típic de secà, amb la diversitat d’hàbitats i espècies que això comporta.
> Més informació
 

  • imatge de control 1per1

Ermita de la Pertusa | Foto: Ajuntament d'Àger
3. L’ermita de la Pertusa
Una altra escapada perfecta per fer a la tardor és a l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa, a Corçà. S’hi accedeix per un sender i al capdamunt de la roca, tot coronant el cim, podreu conèixer la capella del segle XI i les restes del castell de Sant Llorenç, del que es conserva només una torre. Aquest conjunt resta envoltat d’un penya-segat i des d’allí, antigament, es barrava el pas a la Vall d’Àger i al Congost de Mont-rebei. Però no només cal destacar el valor històric i arquitectònic d’aquests edificis sinó també el propi valor natural i paisatgístic de les Cingles de la Pertusa. Aquesta joia del romànic català és un mirador excepcional a l’embassament de Canelles i a la Serra del Montsec. Un espai on deixar volar la imaginació, on reposar i on carregar bé les piles.
> Més informació
 

El Parc de Sant Eloi a Tàrrega | Foto: Turisme Tàrrega
4. Una caminada urbana
El parc de Sant Eloi, a Tàrrega, és una gran zona verda per fer exercici i descobrir els colors de la tardor. Si es recorre totalment, es camina uns 2,5 kilòmetres, tot arrencant des de l’accés del parc, en direcció al Tossal, i sortint pel mateix accés. El Parc de Sant Eloi és un gran museu a l’aire lliure, amb espècies mediterrànies de tota mena. Compta amb racons que conviden al descans com la Font del Congrés, la Font dels Enamorats o la Font dels Vents. És molt recomanable apropar-se a l’Ermita de Sant Eloi, just a la Placeta de l’Estanyol, la història de la qual començà a escriure’s a mitjans del segle XIII.
> Més informació
 

El Centre d’Interpretació de l’Or del Segre a Balaguer | Foto: Cedida
5. Bus a cegues
Aquells que volen deixar-se sorprendre per l’entorn sense haver de fer esforços estan de sort perquè, un any més, la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya organitza recorreguts sorpresa en el marc de la Setmana del Turisme Industrial que permeten descobrir el patrimoni industrial català. Balaguer és una de les sis ciutats escollides per iniciar una de les rutes. La Ruta de la llum de Catalunya, amb recorregut secret en autocar, tindrà lloc el 2 de novembre i s’iniciarà a les 9h del matí al Centre d’Interpretació de l’Or del Segre. L’activitat té un cost de 4€ i cal inscripció prèvia.
> Més informació

A

També et pot interessar