Cristina Mongay
,
06/04/2017
Entorn

I a Ponent, on ens escapem per Setmana Santa?

Des de Surtdecasa Ponent et proposem tres espais per reconnectar amb la natura, el patrimoni i la gent
mona, pasqua, setmana santa, racons, Territori, Ponent, Entorn, menjar, beure, tradició, cultura, abril, 2017, Surtdecasa Ponent

Foto: 

Cedida
Aquesta primavera, et recomanem descobrir tres espais naturals
Tant si t’agrada fer esport com gaudir de la natura, o senzillament et ve de gust degustar la tradició més dolça catalana (La Mona) a l’aire lliure, des de Surtdecasa Ponent et proposem 3 espais imperdibles per perdre’t aquesta primavera! Gaudeix-los al teu ritme, sol, amb amics, amb parella o amb tota la família! Però, així sí, la clau està sense pressa!
En tots els cassos, recordeu portar aigua, gorra i crema solar per gaudir-les al 100%

1. Serra de Bellmunt-Almenara

On es localitza? Al límit amb el Prepirineu, en plena depressió central, tot aixoplugant l’anticlinal de Barbastre-Balaguer-Almenara. Es tracta d’una superfície de 6.410 ha que separa les planes agrícoles regades pels canals d’Urgell, al sud, i la ribera el Sió, al nord.

Què hi trobarem?
Es tracta d’un espai que ha estat testimoni directe de la nostra història antiga i contemporània. Conserva, entre d’altres, nombrosos jaciments arqueològics i construccions de pedra integrades a l’entorn natural. En l’àmbit paisatgístic destaca la seva morfologia sinuosa, la vegetació basada en el carrascal, el bosc format per alzina carrasca. La fauna de la serra també hi és present i comprèn diverses espècies de distribució pirinenca, com ara el gat fer, el teixó i el senglar. Hi són comunes les guineus, les mosteles, els conills, les llebres, els senglar, els eriçons africans, els talps, les rates cellardes, les musaranyes i els esquirol.

Quina ruta podem fer? Ruta de Castellserà al Pilar d’Almenara
Es tracta d’una ruta senyalitzada accessible, de 7,41km de distancia.

La singularitat d'aquesta ruta està en poder arribar des de Castellserà a un dels punts més emblemàtics de la Serra de Bellmunt-Almenara, el Pilar d'Almenara, on podreu observar la geologia i el paisatge general de la zona, alhora que veure grans rapinyaires com l’Àguila daurada.

Al llarg del seu recorregut es troben elements interessants d'arquitectura popular i es pot conèixer directament com la construcció del Canal d'Urgell.

2. Vall de Vinaixa

On es localitza? La Vall de Vinaixa està situada al nord-est de la comarca de les Garrigues i aixopluga 3.024 ha. Està formada per dos sectors ben diferenciats: al nord, la capçalera de la vall de Vinaixa, i al sud, el tossal Rodó. Com a peculiaritat, val a dir que presenta una barreja entre el paisatge agrícola i foral, que permet la vida d’una gran diversitat d’espècies.

Què hi trobarem? Aquest espai s’inclou dins del torrent de Vinaixa, que es caracteritza per una sèrie de fondalades (fondos) d’on es drenen les aigües de la zona. El Torrent parra pel nord del
municipi de Vinaixa i segueix fins les Borges Blanques. La vegetació més habitual la formen un mosaic de pi blanc, matollars de coscoll i oliveres, ametlles, vinya i camps de cereals. També hi són present molt elements de l’arquitectura popular, com cabanes de volta, aljubs, marges de pedra i fons de calç. Pel que fa la fauna, hi trobem des de mamífers insectívors (eriçó clar, eriçó europeu, musaranya) i els rosegadors. Hi abunda el senglar, el conill, la llebre i, en menor mesura, el cabirol i la guineu.

Quina ruta podem fer? Els camins de l’aigua al secà
Es tracta d’una ruta senyalitzada accessible, de 14,59km de distancia.
És circular i es prolonga a través del terme de Tarrés unint tot tipus d’espais aquàtics com basses, pous, cisternes, aljubs, fonts i safarejos. És un itinerari 100% pedalable, amb pujades i baixades que pot realitzar-se en bicicleta tot terreny, a peu o a cavall.

Et sembla massa? Vas amb nens? Si vols, pots fer servir una drecera que retalla el recorregut (8,9 km en total).

3. Secans de Melons-Alfés

On es localitza?
Es troba entre les comarques de les Garrigues i el Segrià. Fonamentalment representa l’ambient agrícola de secà. S'hi pot arribar des de Lleida en direcció a Artesa de Lleida, continuar cap a Aspa i des d'allí anar en direcció a Castelldans. I també des de les Borges Blanques en direcció a Castelldans i fins a Aspa.

Què hi trobarem?
Hi predominen els d'ordi i altres cereals combinats amb claps d'ametllers i oliveres. En el seu conjunt és una de les millors mostres dels hàbitats pseudoestèpics de Catalunya. S'hi pot veure una àmplia representació d'espècies d'ocells estèpics, per la qual cosa és un dels espais de Catalunya més apreciats per ornitòlegs nacionals i internacionals. És interessant recórrer la reserva natural de Mas de Melons i la timoneda d'Alfés, així com visitar les pintures rupestres del Cogul. Entre les espècies de fauna presents, hi destaquen l'alosa becuda, la ganga, el sisó, el torlit, la terrerola vulgar, la calàndria i la trenca.

Quina ruta podem fer? Mas de Melons i Mas de Matxerri
Es tracta d’una ruta senyalitzada accessible, de 9,35km de distancia.
És circular i arrenca de Mas de Melons, o des de Mas de Matxerri, per tornar al mateix punt de sortida. Al llarg d’ella es pot visitar el Centre d’Interpretació dels Secans de la Plana de Lleida. És molt recomanable amb bicicleta!

Més informació: 

També et pot interessar