Jump to navigation
No podíem començar la llista d’imperdibles de FiraTàrrega d’una altra manera. No només es mereix el lloc 0 de la llista per ser l’espectacle inaugural de la Fira, sinó que a més, es tracta d’una proposta que resumeix molt bé l’esperit de FiraTàrrega i la seva aposta per a la creació. Tant és així, que es tracta d’un espectacle de producció pròpia, el primer espectacle inaugural que és de producció de la Fira. Això si, al capdavant de la direcció hi ha el xilè Ignacio Achurra, membre fundador i actual director artístic de la companyia La Patriótico Interesante, present en altres ocasions a FiraTàrrega. I què és La ira dels peixos? Es tracta d’un espectacle de teatre de carrer, amb música en viu, que planteja l’enfrontament entre dues cultures, una representada pels residents d’un vaixell que viuen de la recollida d’escombraries del mar i, l’altra, pels visitants, que arriben per conèixer les particulars condicions de vida i els costums dels anomenats “homes peixos”. Una història que parla sobre la diversitat i la resistència cultural. Una reflexió sobre com els estats totalitaris, els interessos econòmics i les ideologies afins a la mundialització estenen el seu domini territorial i amenacen la pervivència de les cultures minoritàries. Una proposta que convida el públic a viatjar pels espais de la identitat personal i col·lectiva i a recuperar un espai de llibertat que ens permeti somiar en la germanor entre tots els pobles del nostre planeta. De ben segur, que hi trobareu lectures molt actuals si sabeu llegir entre línies!
Dia 12 21.00hDia 14 00.00h / 21.00hPl. Hort del BarceloníGratuït
Col·lectiu artístic que reuneix Cecilia Colacrai, Anna Rubirola i Mireia de Querol a partir de la necessitat de compartir coneixements i inquietuds creatives. En aquesta peça de dansa contemporània, plantejada com una performance centrada en el moviment i la paraula, estableixen un diàleg lúdic amb el públic a partir de la improvisació. Una experiència al voltant de conceptes com origen i futur, que qüestiona la temporalitat a partir de la transformació del cos.
Dia 12 19.00h (castellà)Dia 13 19.30h (anglès)Dia 14 17.30h (castellà)Pl. dels Comediants5 euros
Producció multidisciplinària que combina moviment, vídeo, text i música. Un jove equip creatiu de l’escena contemporània txeca i eslovaca treballa amb actors de cinc països europeus amb edats compreses entre els 52 i els 83 anys, per oferir un espectacle que parla sobre la vellesa i l’experiència d’aquests artistes en el seu recorregut vital, però que també parla sobre els seus desitjos, les seves emocions i les seves ganes de viure. Un treball que afronta de cara els temes tabú relacionats amb l’envelliment, els canvis en la sexualitat, la percepció de la pròpia vida o la solitud, per traslladar-nos un missatge optimista: ni la vida ni l’art s’acaben quan arribes als 50.
Dia 14 12.30h / 19.00hEspai Sant Josep15 euros
Adaptació de carrer en gran format de la novel·la Assaig sobre la ceguesa, de José Saramago d’aquesta companyia polonesa de prestigi internacional. Un espectacle multidisciplinari de gran impacte visual i de gran intensitat física que constitueix una paràbola sobre la decadència de la civilització i un estremidor estudi sobre la condició humana. Un espectacle, en el sentit més literal de la paraula, que us proporcionarà una experiència única i una col·lecció d’emocions inoblidable.
Dia 11 21.30hDia 12 22.30hDia 13 23.00hSant Eloi – Pla del dipòsitGratuït
Companyia txeca de dansa contemporània que, amb aquesta peça, ha rebut el Dance Piece of the Year 2014 al seu país. Una coreografia que parla sobre la llibertat i sobre la manca de llibertat, la reclusió, la predeterminació i sobre la nostra capacitat per prendre decisions, per apassionar-nos i per creure an alguna cosa.
Dia 13 12.00h / 22.30hEspai Sant Josep15 euros
Experiència escènica interdisciplinària amb l’entitat local Associació Alba de Tàrrega, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat psíquica, física i mental. El moviment, l’acció i la imatge són els fils conductors que acompanyen la història que es genera in situ, en l’itinerari per les diferents atmosferes que configuren el viatge per les instal·lacions de l’Associació Alba. Som parla de l’amor, de la condició humana, es mou com es mou la vida, es nodreix amb l’ahir, celebra l’ara, qüestiona el demà. L’espectacle explicita fronteres i ponts. Una estona de vida compartida en insòlites circumstàncies. El muntatge forma part dels Laboratoris de Creació de FiraTàrrega, és a dir, ha estat creat, dissenyat i assajat a Tàrrega, sota l’assessorament artístic i tècnic de la Fira.
Dia 12 18.00h / 20.00hDia 13 18.00h / 20.00hDia 14 18.00h / 20.00hAssociació Alba12 euros
Us imagineu una experiència única de circ i moviment que té lloc en una granja? Els animals vibren, es mouen, volen i ballen en combinació amb la música electrònica. Els integrants d’aquesta companyia catalana afirmen que no creuen en l’ésser humà, sinó en la bèstia que habita i controla el nostre interior. El muntatge forma part dels Laboratoris de Creació de FiraTàrrega.
Dia 12 18.30hDia 13 11.30h / 18.30hDia 14 18.30hEspai Animal Religion (L’espai és una granja real als afores de Tàrrega, per tant, els espectadors seran recollits amb bus a la rotonda de Sant Martí)12 euros
Luigi Maestrini i Rafael Lanza es van conèixer treballant en la construcció del Large Hadron Collinder (LGH) del CERN, a Ginebra, com tants d’altres immigrants italians i espanyols. El Luigi com a paleta qualificat i el Rafa com a mestre d’obra. Aquests dos paletes il·lustrats, en el seu escàs temps lliure, van començar a oferir petites conferències teatralitzades a casa seva als amics i companys de feina. Més tard es van filmar, discutint i jugant amb conceptes filosòfics, usant objectes, materials i els seus propis cossos. Els resultats són una sèrie de performances farcides d’humor i d’una humanitat desbordant que ells anomenen, simplement, L’Obra. I això és el que el públic fa, realment: una visita d’obra en perpètua construcció.
Dia 12 19.00hDia 13 13.00h / 19.00hEspai La Farinera12 euros
Aquest treball es planteja com una preqüela que no és res més que la primera part de la triologia integrada per Kamchàtka i Habitaculum, presents en anteriors edicions de FiraTàrrega. Els mateixos personatges, el mateix univers. El públic és citat en un lloc inesperat per iniciar un viatge sorprenent. Una aventura on la geografia de la pròpia ciutat es converteix en un laberint ple d’experiències. Un espectacle en moviment, una fugida plantejada com una forma de lluita cap a l’esperança d’un món millor.
Dia 12 11.00h / 19.00hDia 13 11.00h / 19.00hDia 14 11.00h / 19.00hC/ Urgell, 3012 euros
Dramatúrgia de Daniela De Vecchi a partir del text breu “Legión” de Juan Mayorga i inspirada en els últims escrits de Pasolini on els espectadors són convidats a fer un recorregut pel nostre passat més recent, el de la transició espanyola. Un exercici que convida a conèixer diferents perspectives d’una mateixa història. Un relat de supervivències que transcorre entre les llums i les ombres. Una trobada que parla de la resistència posant al descobert la nostra llum interior que, encara que petita, sempre prova de trencar amb el totalitarisme de la foscor. La peça forma part dels Laboratoris de Creació de FiraTàrrega i s’emmarca en l’anomenat ‘teatre sistèmic’, una nova manera d’entendre i de treballar en el teatre que inclou la improvisació dels actors/actrius, per tal de que cada sessió sigui diferent.
Dia 12 21.00h / 23.30hDia 13 21.00h / 23.30hDia 14 21.00hEspai Les Sitges12 euros
Quins objectes us endurieu per reconstruir la vostra llar fora de casa? A partir d’aquesta pregunta, el projecte interpel·la els ciutadans per fer-los participar aportant objectes que els resultin imprescindibles per sentir-se com a casa. Una reflexió sobre l’exili que, partint d’un viatge imaginari, permet als participants entrar en el sorteig d’un viatge per a una persona a Mèxic, que recrearà la ruta dels exiliats catalans de la Guerra Civil, de Veracruz a Mèxic DF. La proposta consta de tres parts: una instal·lació amb tots els objectes aportats pels ciutadans anònims a l’antiga seu de Càritas a Tàrrega, una gala que inclou el sorteig del viatge on els participants explicaran perquè han elegit els objectes i el viatge pròpiament dit, que inclourà trobades amb alguns fills exiliats i visites a indrets relacionats amb l’exili republicà.
*Les persones interessades a participar en el sorteig aportant objectes personals ho poden fer del 27 d'agost al 7 de setembre (de 18h a 20h) a l'antiga seu de Càritas, al c/ Mestre Martí, 19
INSTAL·LACIÓDia 12 12.30h / 17.00hDia 13 12.30h / 17.00hEspai Sinaia
GALADia 14 20.00hPl. ÀlbersGratuït
Fora de llista, us proposem un itinerari per les propostes més lúdiques i també per als més nocturns. I és que aquest any, FiraTàrrega presenta dos nous espais. El primer, l’Ondara Park, un espai per a la programació festiva, amb vocació popular, amb espectacles d’animació i entreteniment per a tots els públics. Dins d’aquest espai destaquem:
Espectacle de clown enèrgic amb música en directe. Cançons pròpies, gags absurds, cabaret... El caos del pallasso s’apropia de l’espectacle. Improvisació, divertir-se passi el que passi. El talent i la bogeria experta de Guillem Albà combinats amb l’habilitat instrumental dels sis músics de The All In Orchestra, sorprenentment hàbils amb qualsevol estil musical.
Dia 12 19.30h / 22.30hDia 13 21.00hDia 14 01.00h / 12.00h / 20.00hEspai Moritz5 euros
L’altre espai que s’incorpora en aquesta edició de FiraTàrrega és l’anomenat Urban Nation, espai dedicat a la dansa urbana, ubicat a la plaça de les Nacions Sense Estat, que acull les propostes més lúdiques. Música i entreteniment, dansa urbana i contemporània per tancar els vespres de la Fira.
Duet de Pol i Lluc Fruitós que planteja la complicitat entre germans, sense establir límits entre el hiphop i la dansa contemporània. Un treball coreogràfic mixt que utilitza tècniques diverses com el popping, el locking, el break i el contemporani. Dos ballarins que busquen la compenetració, l’equilibri i l’harmonia al mateix preu que l’espai necessari per no sentir-se ofegats.
Espectacle de dansa urbana. En escena el música Jean Phillippe Barrios i les germanes Berta i Clara Pons. Dues ballarines que es nodreixen en un mateix origen, com dues gotes d’aigua formades en un núvol, i que s’expressen individualment gràcies als ritmes essencials de la mare terra.
Peça de breakdance i circ per a sis ballarins dirigida per Jordi Vilaseca. Un viatge que parteix del cor de l’individu i ens transporta als ressorts que mouen un grup, un cercle de persones. Una proposta que ens fa reflexionar sobre l’esforç, la superació i la col·laboració per assolir els nostres somnis.
Peça de dansa d’aquesta jove companyia nascuda a partir d’un grup de breakdance que ha anat aplicant els seus coneixements en dansa contemporània, hiphop, housedance, claqué, lindy hop i acrobàcia. Sinestesia ens transporta, des de les emocions i els sentits, a un món postapocalíptic on els seus habitants s’expressen a través de les acrobàcies i la dansa.
Projecte integrat per dos joves artistes de Barcelona, Will Fly (Willy Barleycorn) i Supernails (Nil Fruitós) que es van conèixer el 2005 en el món de la dansa. La seva passió per la música els ha portat a trepitjar escenaris arreu del món al ritme de tot tipus de beats.
Dia 12 22.30hDia 13 21.30hDia 14 19.00hPl. NacionsGratuït
Més informació a www.firatarrega.cat
Descarrega’t el programa oficial aquí
Vols veure FiraTàrrega 2014 en imatges? Aquí en tens un tast!