tradició, Pessebre vivent, Nadal, Espectacle, representació, història, desembre, 2016, Surtdecasa Ponent

Foto: 

Cedida
T'apropem a tres dels millors pessebres vivents de les nostres terres

Els millors pessebres vivents de les terres on es pon el sol

Fem un repàs pels pessebres vivents més famosos de les terres de Lleida
Cristina Mongay
,
07/12/2016
Espectacles
Un dels atractius culturals més interessants que ens apropen les dates nadalenques arreu de Ponent, és el seguit de representacions de pessebres vivents. Des de la Segarra a les Garrigues, passant pel Segrià, l’Urgell, el Pla d’Urgell i la Noguera, es comptabilitzen al voltant d’una desena d’aquesta tipologia de cites. Aquests espectacles són capaços de mobilitzar masses, no només de veïns i veïns, sinó també del públic que espera palpar un ambient molt semblant al que es respirava fa més de 2.000 anys. Voleu esbrinar de quins us parlarem?

1. Barri de Magraners, Lleida (Segrià)
Al barri de Magraners, a la capital de Ponent, es representa el pessebre vivent des del 1964. Aquests és, doncs, el més antic de les nostres terres. En els temps difícils en que s’inicià, la participació al projecte va servir per enriquir i potenciar el desenvolupament individual i col·lectiu, cohesionant un grup de veïns vinguts d’aquí i d’allà convertint-los en una comunitat. 

Cinquanta-dos anys més tard, i després d’algun descans, el pessebre continua sent igual de vital i imprescindible que el primer dia. Quan parlem del pessebre vivent de Magraners parlem de moviment, espectacle i música, on a més de trobar diferents quadres que recreen imatges, passatges i oficis de l'època, també trobem números musicals molt divertits. Per exemple, el caganer perseguit per uns àngels a ritme de Rock&roll o uns legionaris romans amb molt ritme.

Lloc: Al costat  de l’antic Hangar de Magraners
Representacions:
25, 26 i 27 de desembre, de 18-20h

Més informació aquí2. Sant Guim de la Plana (Segarra)
El pessebre de Sant Guim de la Plana es realitza des del 1982. Es tracta d’un pessebre estàtic que s’inicia a la porta medieval del Castell i, tal com succeí en les edicions anteriors, enguany  vol continuar donant vida a una bona part dels oficis que han desaparegut del municipi.

També s'hi continuarà recopilant activament les eines, els estris i els materials utilitzats en els diferents oficis per donar a conèixer i situar plenament als espectadors en el que era la vida de pagès durant els segles passats. En aquest punt és molt interessant observar tots els detalls que s’incorporen.

Lloc: Centre de la vila
Representacions:
18, 25 i 26 de desembre, 18:30h
7, 8, 14 i 15 de gener, 18:30h

Més informació aquí3. Linyola
El pessebre de Linyola es realitza des del 1998 i, per tant, compleix enguany la majoria d’edat. Es tracta d’un pessebre estàtic i es proposa als visitants a través d’un recorregut molt concret que permet veure cadascuna de les escenes que el configuren.

Com a peculiaritat, val a dir que compta des del 2011 amb el caganer més gran del món, que encara té el rècord Guinness. La figura, de sis metres d'alçada i més de dos d'amplada, va ser donada a l'Associació del Pessebre Vivent de Linyola pel centre Maremagnum de Barcelona.

Lloc: Darrera l’Església
Representacions:
26 de desembre, 18:30h
1 i 6 de gener, 18.30h i 19.45h 
8 de gener, 12h 

Més informació aquí

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar