19ª Fira Mediterrània de Manresa

Foto: 

Fetén Fetén

19ª Fira Mediterrània de Manresa, l'espectacle és a punt de començar

Dansa, surrealisme i músiques del món són els protagonistes de la triple inauguració d'aquesta edició
Surtdecasa Centre
,
05/10/2016
Espectacles
Més de 100 companyies, 38 estrenes i 12 coproduccions estaran presents en la dinovena edició del mercat de noves creacions artístiques que durant quatre dies, del 6 al 9 d'octubre tindrà lloc a Manresa. Noves expressions nord-africanes, balcàniques, nòrdiques i sud-americanes acompanyaran artistes de l'arc mediterrani en aquesta edició de la Fira Mediterrània, la qual enguany té com a eixos principals la creació col·lectiva i el treball en xarxa per a la consolidació de nous discursos artístics.

Els espectacles inaugurals
El mercat d’espectacles artístics proposa no un, ni dos, sinó fins a tres espectacles inaugurals, els quals s'han programat de forma correlativa, a partir de les 19:45h a la plaça Major, on els noruecs Frikar dance company, acompanyats del trompetista franco-català Raynald Colom presentaran la peça 'Vertical dance'. Un quart d'hora més tard, a la mateixa plaça s'estrenarà el projecte 'Cadàver exquisit', un joc de creació col·lectiva proposat per la mateixa Fira Mediterrània a artistes de diferents disciplines perquè exposin i creïn a partir de diferents expressions artístiques, una peça sobre una mateixa temàtica. D'aquesta forma, David Carabén, Mercè Sampietro i la banda Cabo San Roque han escrit, recitat i musicat, a l'estil dels surrealistes francesos del 1925 i sense saber tampoc qui ha participat en la creació, una peça artística a partir del concepte "Festa Popular". L'obra al complert serà presentada en format videomapping, creat per Toni Mir, al qual l'acompanyaran les coreografies d'un grup de persones grans, juntament amb els Gegants de Manresa.

El triple espectacle inaugural tindrà el seu final a la Sala Gran del Teatre Kursaal amb la presentació del concert 'Mar de Fuelles', on els acordionistes Chango Spasiuk, argentí, i Kepa Junkera, basc, agermanaran la tradició chamamé del nord d'Argentina amb la trikitixa d'Euskadi. Tradició, participació i innovació són els tres pilars d'aquest triple espectacle inaugural.

Folk Souvenir, banda conformada per astistes de l'arc mediterrani | Foto: Dani Alvarez.

Espais alliberats
Una bona proposta per al segon dia de la Fira Mediterrània és la de descobrir nous espais que s'han adaptat per acollir-hi espectacles artístics. Així, a les 20:30h, amb accés des del carrer Puigterrà de Dalt es podrà assitir a una antiga central elèctrica, L'anònima, un espai alliberat on es podrà veure el primer de cinc passis de 'Pluja', un espectacle íntim, delicat, signat per l'actor Guillem Albà i la pianista i compositora Clara Peya. També fora dels circuits habituals, com a nou espai s'ha programat al Museu Comarcal de Manresa el concert 'Folk Souvenir' (Bubota Discos, 2016), amb Joana Gomila, Santi Careta, Arnau Obiols, Laia Vallès i Àlex Revieriego. L'actuació es podrà veure el divendres i el dissabte a les 21:30h. Mitja hora més tard i com a únic moment en el qual hi haurà programat un espectacle al llarg dels quatre dies que dura la fira, es podrà accedir a la Baixada dels Jueus, un pati situat a la part posterior de l'Ajuntament de Manresa on es podrà assistir a l'obra de Produccions de Ferro, 'Peccatum'.

Baloji seran els encarregats de tancar la jornada del divendres | Foto: cedida.

Una Fira Mediterrània més internacional
A banda de l'espectacle inaugural on l'acordionista argentí Chango Spasiuk actuarà al costat del basc Kepa Junkera, l'endemà divendres es podrà participar en les activitats següents: a les 21h, el libanès Bachar Mar-Khalifé actuarà a la sala El Sielu i més tard, a mitjanit, a la Taverna Estrella Damm, el congolès Baloji presentarà '64 Bits & Malachite'. El dissabte, al mateix espai es podrà assistir a l'actuació mestissa de 'Djmawi Africa', banda algeriana que mescla reggae, skà, sons mediterrànis i rock&roll. A mitjanit, la Sala Stroika acullirà la gira 'Onwards To Mars! - 20 years', celebració de les dues dècades de Fanfare Ciocalia damunt dels escenaris.

El flamenc estarà present de la mà de Leonor Real | Foto: cedida.

La dansa com a creació col·lectiva
Si bé els espectacles inaugurals estan programats durant el vespre del dijous, al llarg del mateix dia es podrà veure també una de les disciplines en què l'edició d'enguany aposta amb més força, la dansa. Així, en el transcurs del matí, la cia. Mariantònia Oliver presentarà en tres passis al Teatre Conservatori la peça 'Volen, volen', a partir de les 09h. La resta de dies, el gruix d'activitats d'aquesta disciplina es concentrarà a diferents espais del Teatre Kursaal, on tant el divendres com el dissabte es podrà seguir al pati, l'espectacle flamenc de la cia. Leonor Leal, 'La mujer habitada' i l'obra del ballarí Daniel Doña, creada juntament amb el coreògraf Cristian Martín, 'A pie de calle', una proposta on la dansa espanyola es troba amb la dramatúrgia contemporània.
També el divendres a les 22:30h es podrà veure a la Sala Petita l'única actuació de 'Leahkit', "estar present", de la FRIKAR dance company. Un espectacle on el cos, les emocions i l'esperit representats pel coreògraf Hallgrim Hansegård s'uniran a les sonoritats vocals sami de l'intèrpret Torgeir Vassvik. A la mateixa sala, el dissabte a les 19:30h, l'exlider de Standstill Enric Montefusco, oferirà l'espectacle de teatre musical 'Tata Mala', amb text original de Diana Bandini i la interpretació de diferents col·lectius barcelonins. Finalment, l'endemà a les 18h hi ha programat 'Esvorell', amb Sònia Gómez i Roberto Oliván, una obra que troba els seus inicis en forma de projecte en un dels laboratoris artístics de creació durant la passada edició de la Fira Mediterrània.

Imatge guanyadora de la passada edició amb els Pastorets de Vilafranca | Foto: @saentic.

Concursos i exposicions
Per sisè any consecutiu, l'edició de fotografia feta amb l'ús del telèfon mòbil o tauleta i la xarxa Instagram, MobileART oferirà una plataforma als fotògrafs i afeccionats on abocar-hi les instantànies que es capturin al llarg dels 4 dies de fira. Per fer-ho solament cal fer-se seguidor del perfil de Fira Mediterrània (@FMediterrania) i etiquetar-les amb els #FMediterrania i #MobileArt. D'altra banda, a la sala Espai 7 del Centre Cultural el Casino es podrà visitar l'exposició 'Les festes de foc als Pirineus', una mostra de la tradició que representen les falles per a la cultura catalana, alhora que una celebració de la declaració d'aquestes, patrimoni immaterial de la humanitat, el 2 de desembre del passat 2015.

Més informació: 

A

També et pot interessar