Foto: 

Surtdecasa

Diana Solé: "La bona literatura infantil és la que fa gaudir el nen, mentre pica l'ullet a l'adult"

Descobrim el secrets del 31è Saló del Llibre Infantil i Juvenil que es farà a Mollerussa del 19 al 30 d'abril
Surtdecasa Ponent
,
12/04/2015
Família
El 19 d'abril comença el Saló del Llibre Infantil i Junvenil de Catalunya, per coneixe'n tots els detalls surtdecasa entrevistem a la Diana Solé, la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa.

Arriba la 31a edició del Saló del Llibre Infantil i Juvenil. El més gran de l’estat español i l’únic d’aquestes característiques als Països Catalans. Quin és l’objectiu d’aquest saló i a qui va adreçat?
Promoure la lectura infantil i juvenil arreu dels territoris de parla catalana, i acostar el món del llibre a les famílies. Al Saló es treballa des de la vessant pedagògica, sobretot entre setmana, amb visites escolars. El cap de setmana és realitzen activitats en l'entorn del llibre i oferim que els nens es puguin acostar als 4.500 llibres que hi ha de fons i els puguin llegir a la falda del seu pare o del seu avi, i es produeixi el moment aquell de compartir la lectura. Volem que el cap de setmana sigui familiar. El Saló va adreçat a infants entre 0 i 16 anys.


 

  • imatge de control 1per1

Aquesta edició està dedicada a la màgia. És la màgia un dels al·licients de la literatura infantil i juvenil actual?
La màgia agrada molt ja que a part dels mags, també hi entra tota la part de les bruixes i el món de la fantasia.
 

També hi deuen haver tingut part de culpa bestsellers com Harry Potter?
Evidentment, Harry potter hi ha influït però ara el que està de moda són els zombies en narrativa juvenil i en l'infantil els monstres, la por a l'anar a dormir...
 

Amb el saló, Mollerussa es converteix en referència de la literatura infantil i juveniI. També participa en la diada de Sant Jordi amb la marató de lectura ‘Llegim en veu alta’, una activitat del projecte Municipi Lector. Però que és Municipi Lector?
És un programa de motivació de la lectura de ciutat, les potes principals són la biblioteca, els centres educatius i les AMPA, els quals ens trobem un cop al mes, en un òrgan que s'anomena Consell de la Lectura, i allí s'hi comparteixen les experiències de letura que es fan als centres, i s'hi organitzen un seguit d'activitats conjuntes per treballar conjuntament la lectura. Cada escola fa actitivats diferents per promoure la lectura al seu centre, però una idea pot ser bona en altres centres i compartir-la és una manera d'aprofitar els recursos que tenim, que sempre són escaços.

 


 

Som un territori lector? Tenim un bon planter de lectors joves o futurs lectors, o cada vegada costa més apropar els joves a la lectura?
El planter el tenim bo, de joves de 13 -14 anys també. Després hi ha un salt, que és quan es troben en una edat molt social, d'interrelacionar-se, i la lectura és una cosa molt personal, i en aquest cas hi ha una baixada però que després es recupera. També és veritat que potser alguns d'aquests joves no van a la biblioteca però potser es descarregaran després els llibres o els agafaran de casa o els llegiran de la web, premsa digital... i tot això moltes vegades no ho considerem lectura i també ho és. Sempre ha costat molt acostar els joves a la lectura, no és una cosa que hagi empitjorat, sinó que es manté constant. Sempre es té la idea de que els joves no llegeixen i potser l'hauríem de començar a canviar, perquè no és veritat. Si tenim en compte les lectures obligatòries, el fet de que hagin d'estudiar, quan miren les xarxes socials, les revistes juvenils, o diaris esportius... En tot cas tenim en compte de que costa molt, però som optimistes.

 

Quina salut té el món editorial juvenil i infantil a Catalunya?
La millor de tot el sector del llibre, és la que ven més! Segurament des de la crisi, totes les llibreries aposten pel llibre infantil i juvenil, abans costava però ara com que ven, totes hi aposten. 
 

En aquesta edició el saló torna a l’Amistat. Quines novetats més hi haurà al saló d’aquest any?
Hi tornem per evitar problemes de dates amb la fira i així podem tenir autonomia a l'hora d'escollir les dates. Per exemple, aquest any volíem coincidir amb Sant Jordi i als pavellons firals hi ha una fira i com que és un espai més reduït, es podrà reduir la despesa en ambientar i reconduir el saló cap a fer més activitats, aconseguint que en menys dies en fem més i conservant la mateixa quantitat d'exposicions. Hem fet un canvi de prioritat en els recursos.
 

El saló acollirà la 2a trobada pedagògica a càrrec del departament d'ensenyament. És bàsic crear aquest espai per la comunitat educativa?
Si, perquè la literatura infantil encara és desconeguda, a pesar de tot el que llegim, de tot el que es diu i el que es fa, costa agrupar els treballs universitaris que se'n fan. Hi ha poques facultats que treballin la literatura infantil i juvenil, no ha semblat prou important. I ara s'hi comença a apostar perquè es la que ven més. Aleshores et trobes casos en que no se sap què és un àlbum il·lustrat, una novel·la gràfica, o per exemple, no saben què és un bon conte, on encara que siguin infantils tenen una doble lectura per a adults i es soprenen. És un món poc estudiat i desconegut i s'intenta fer formació d'això.
 

El Saló acull també el XI Certamen nacional infantil i juvenil de lectura en veu alta. En què consisteix?
És la semifinal de les terres de Lleida, un concurs que organitza l'Enciclopèdia Catalana i el Departament d'Ensenyament. El concurs tracta de llegir textos en veu alta i el millor lector anirà a la final que es farà al juny al Teatre Nacional de Barcelona. 
 

El saló també és, per al públic escolar i infantil, l’oportunitat de conèixer de primera mà la feina de diferents autors i il·lustradors. Quins autors passaran per aquesta edició del saló?
Anna Manso, David Cirici, Valentí Gubianes, Montserrat Galícia, Jaume Cela, David Nel·lo. També hi passen autors i il·lustradors orientats dels 6 fins als 16 anys, pels més petits hi ha hores del conte amb contacontes, i també es fa una sessió per escoles bressol. Es faran visites guiades, buscant que els nens tinguin contacte amb els autors i il·lustradors, que vegin d'on surten els llibres. Veure els il·lustradors els agrada molt i sobretot els contacontes és el que els atrapa. I és que el Saló és per atrapar-los.

Quin gènere atrau més? 
El més buscat ara són les novel·les gràfiques o potser més, els dietaris personals, basats en el món interior, els que combinen imatge de còmic dins del text, tot i que no és ben bé un gènere. En aquests s'hi explica què li passa a un nen de la seva edat, per exemple en un entorn familiar. És busca una identificació amb el paper: diari dels campaments, diari del Greg... Es tracta d'aventures molt quotidianes, no tant fantàstic sinó més realista. No és un disseny tant novel·lat, sinó amb molta aparició d'imatge, és un llibre molt internetari, molt instantani, que tel pots llegir amb rapidesa. És un llibre molt gran que va amb la mida de la lletra molt gran i molt dibuix.
 

Al saló, però, trobem diferents tipus de lectures: de dibuixos, pedagògica, educadora, basada en els valors, d’il·lustració, fantasia... Cada lectura té una edat o no és bo encasellar-se?
No és gens de bo encasellar-se, és el que dèiem abans de que un llibre pot tenir diferents lectures depenent dels ulls de qui el miri, i aquesta és la literatura infantil bona, la que pica l'ullet a l'adult que també s'ho passa bé, mentre el nen gaudeix llegint-la o escoltant-la.
 

Com podem iniciar a la lectura a aquells nens que no hi mostren cap interès?
Aquesta pregunta és el Santgrial! Mira, un nen que no hagi estat en un entorn lector, si no té oportunitat d'accedir-hi, dubto molt que hi tingui interès, anirà abans a jugar a pilota o a les videoconsoles... En canvi, si veuen que a casa el llibre és un objecte quotidià, que existeix al menjador, a la cuina, a la banyera.. és molt fàcil d'accedir-hi i un cop ho tingui a l'abast i tingui facilitats, podrà generar-se l'hàbit o no. Aquesta és una de les idees del Municipi Lector: que el llibre sigui habitual, cada dia pel nen i si no pot ser a casa a l'escola. El que és també molt important és no evaluar: un dels pecats de tots aquests nens que no llegeixen és que quan arriben a començar a llegir, a l'escola els diuen que han de fer un resum, i això fa que ho associin a quelcom negatiu, perquè no ho han viscut. Si la primera activitat lectora que fas és avaluativa, ja l'hem pifiat. Aquest exercici de comprensió lectora es pot fer amb textos informatius i deixar per l'oci l'altra. .

El saló compta també amb un important espai d’exposicions. És una manera de fer entrar la literatura per la vista? 
Si, però les exposicions sempre duen contes incorporats, s'explica l'exposició a través dels contes, no hi ha cap exposició en que no s'hi expliqui un conte. S'agafen fils conductors que expliquen històries, en un llibre hi ha molts codis i les imatges també són interpretables i la història es pot explicar de moltes maneres, hi ha moltes maners d'il·lustrar una sola cosa.
 

També hi ha presència lleidatana al Saló.
Si, hi serà present Pagès editors en una exposició de novetats i una hora del conte d'una nova col·lecció infantil que han tret aquest any. A nivell d'autors aquest any no n'hi ha cap.
 

Què no ens podem perdre d’aquesta edició?
Com a família no us podeu perdre cap activitat del cap de setmana, a l'hora que vingueu hi trobareu alguna activitat o altra, activitats de màgia, de música, obres de teatre, varietat per a tots els gustos i edats.

Més informació: 

Web del Consell Català del Llibre infantil i juvenil www.clijcat.cat/

Consulta el programa a surtdecasadescarrega-te'l

A

També et pot interessar