Júlia Solans

Foto: 

Cedida
Júlia Solans impartirà un taller a la Jornada Professional

Balaguer s’omple d’històries i il·lustracions amb l'Encontats

La 6a edició del Mercat del Conte i el Llibre Il·lustrat se celebrarà del 16 al 20 de juny
Surtdecasa
,
08/06/2021
Família
Hi havia una vegada una ciutat que obria les portes a la fantasia per apropar un munt d’històries als infants i a les seves famílies. A través de les narracions que diversos rondallaires explicaven per les places i carrers, les il·lustracions que es desplegaven pel centre històric i els personatges que passejaven entre els seus ciutadans, la màgia dels contes respirava entre tothom que creia en aquells mons en què tot és possible. Aquests aires, propis d’indrets ben llunyans, ja fa sis anys que es respiren a la capital de la Noguera. El Mercat del Conte i el Llibre Il·lustrat de Balaguer se celebrarà enguany del 16 al 20 de juny i inclourà també la Jornada Professional d’Il·lustració i Disseny Gràfic. Us expliquem tot el que hi trobareu en l’edició d’enguany.

Contes, llegendes, recitals i concerts. Tots els espectacles
Amb un apartat dedicat als contes per a nadons i amb l’espai ‘+4 anys’, els contes i els infants adquireixen una rellevància cabdal i esdevenen els protagonistes amb espectacles que s’adapten al seu imaginari i conceptualització. ‘El vestit pop de l’emperador’ és l’espectacle inaugural, i la fira s’inicia així amb una representació en què un nen posa en evidència el silenci absurd dels adults. Altres propostes que els captivaran les podran veure en itinerància amb ‘Pigs’, on tres porquets fan la guitza a un llop, o als espais adaptats on ‘La medusa perduda’ desembarca amb sons, cançons i endevinalles. Altres sessions ens aproparan als jocs de falda i moixaines, com ‘Les Formigues també ballen’, i fins i tot hi ha espai reservat per a la música, com l’espectacle ‘Big Chicken’ de la mà del grup Xiula. No ens oblidem de la sessió ‘Nit de Llegendes’, en què, passejant pel nucli històric, us acompanyaran les històries guanyadores dels premis Ziryab, o l’espectacle de contes per a adults ‘Lo preu de dormir tranquil’.

 

  • imatge de control 1per1

Puck i la seva troupe | Foto: Cedida
Jocs i tallers per a crear, interactuar i fer volar la imaginació
Quin és el teu personatge preferit? Ara tens l’ocasió de transformar-t’hi si entres al camerino de maquillatge. Si prefereixes pujar dins de la caixa d’un camió, descobriràs com es desplega el conte ‘El secret de la Nanna’ i podràs descobrir-ne cada un dels seus racons. ‘Puck i la seva troupe’ és el microfestival que gira al voltant de l’animació, el cinema de petit format, els jocs i la il·lustració i en què les fronteres de la pantalla queden del tot diluïdes. Mentrestant, a la plaça del Mercadal els infants disposaran d’un espai de pintura lliure per deixar volar la seva creativitat.

Espais expositius, més a prop de les rondalles de sempre i de les que neixen cada dia
La plaça del Mercadal és el punt de trobada on s’agrupen les parades de les llibreries, les editorials, els professionals de la il·lustració i també dels artesans vinculats al món de la fantasia. No podeu obviar la visita d’aquest centre neuràlgic de la màgia de l’Encontats. Per la seva banda, el Museu de la Noguera acull ’Temps era temps… els contes clàssics amb perspectiva de prevenció sanitària’, l’exposició que pretén capgirar la història de quatre contes d’ara i de sempre. La premissa és tan senzilla com surrealista: Com canviaria el final d’algunes històries si s’haguessin viscut en temps de prevenció sanitària? Despertaria la Bella Dorment? La Blancaneu tastaria una poma sense rentar? Aquests i altres contes queden capgirats en aquesta mostra produïda per l’Institut Català d’Oncologia en el marc del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer.

Els espais i actes destacats per als professionals dels contes infantils
Al mercat d’il·lustradors, editors i llibreters s’hi sumen altres actes i espais professionals que arrodoneixen l’entitat del mercat Encontats. Un acte d’inauguració és clau i, en aquesta ocasió, la batuta la porten el padrí de l'edició d'enguany, Pep Molist, bibliotecari i escriptor de més de 80 títols dedicats a la literatura infantil; i Pilarín Bayés, padrina de l'Encontats 2020. A més, el grup ’Urban Sketchers Lleida’ mostrarà la destresa pel dibuix i la pintura en directe amb la intenció de plasmar l’essència de l’Encontats d’enguany. A tot plegat s’hi afegirà l’espai ‘Parlem?’ per a propiciar les trobades de treball en xarxa al sector i la ‘Mediació literària’ on s’oferiran les claus per potenciar el binomi entre lectura i infància.

 

Oriol Malet i John Carlin | Foto: Cedida
La primera Jornada Professional d’Il·lustració i Disseny Gràfic, el complement perfecte de l’Encontats
Entre conferències, taules rodones, tallers per a professionals i públic familiar o mercat d’artistes, la Jornada Professional d’Il·lustradors i Disseny Gràfic és el curs professional que s’organitza paral·lelament a l’Encontats. El seu eix temàtic és el de la mateixa programació de la fira, que enguany se centra sota el títol ‘Dibuixant el canvi’, lema amb el qual es vol treballar la mirada que exerceix la il·lustració en el canvi social. La inauguració es farà amb la xerrada d'Oriol Malet i John Carlin a partir del seu llibre 'Mandela i el general' i durant quatre dies es treballarà en el rol que tenen les arts plàstiques a l’hora de redibuixar la realitat. Algunes de les activitats que centraran la programació seran el taller ‘Versos de carrer’ amb Francesc Infante, 'La transformació social com a eina de canvi amb Júlia Solans, les ‘Expressions il·lustrades’ amb Roser Matas o la xerrada ‘Creativitat pel canvi social’, amb Lara Costafreda, entre altres activitats que cal no deixar escapar.

Més informació: 

A

També et pot interessar