Foto: 

Cedida

Descobreix com era la vila medieval de Guimerà fa 720 anys

El 9 i 10 d’agost, aquesta vila de l’Urgell celebra el 20è Mercat Medieval
Surtdecasa Ponent
,
28/07/2014
Fires i festes
Fa exactament 720 anys, el rei Jaume II concedia a la vila de Guimerà el dret a mercat setmanal. Cal traslladar-se a aquella època per entendre que això, que ara ens pot semblar una mera anècdota, no ho era. Significava, per aquesta petita vila de l’Urgell, la possibilitat de fer créixer el seu poble i convertir-lo en un punt de trobada, d’intercanvis de mercaderies i de contractes. És a dir, fer-lo créixer com a potència econòmica. Una possiblitat que els primers barons de Guimerà, evidentment, no van desaprofitar. Tot això passava un 18 de juliol de 1294 i és així com neixia el mercat setmanal a Guimerà. Ara, set segles més tard, la vila homenatja aquest episodi històric i ho fa, reconstruïnt el mercat que va situar Guimerà en el mapa medieval.

De fet, aquest és el vintè any que la vila celebra el seu Mercat Medieval, vestint els seus carrers, racons i places amb la patina antiga que fa segles pintava aquesta vila de carrers estrets i empedrats. Pedres que traspúen història, carrers amb olor de passat... a Guimerà no li cal disfressar-se gaire per fer que el visitant se situi en una autèntica vila medieval. I és que Guimerà i Medieval, ja són dues paraules que van juntes.

El cap de setmana del 9 al 10 d’agost, aquesta vila de només 200 habitants es trasllada al seu passat medieval més viu, als carrers que donaven vida al seu mercat setmanal, i ho fa amb un centenar de parades amb productes propis de l’Edat Mitjana i una quinzena d’artesans que faran demostracions del oficis de l’època: aprendrem com treballava el forjador i el picapedrer, con s’elaboraven els estris d’espart, farem macramé, cistelleria i treballs sobre pergamí.

  • imatge de control 1per1

I entre una cosa i l’altra, si passegem pels carrers costeruts de la vila, ens trobarem cercaviles, petits esquetxos de la vida quotidiana medieval, espectacles itinerants, bufons fent malabars que s’obren pas entre el bullici propi d’un autèntic mercat medieval.

I com que no s’entén un mercat sense art, a Guimerà també han programat una exposició amb l’obra pictòrica de l’artista contemporani Francesc Charles Pardell, al Museu de la Cort del Batlle, al bell mig de la plaça Major, on també s’hi projectarà un audiovisual que recull imatges dels 20 anys de Mercat Medieval.

Tant dissabte com diumente, quan caigui el sol, és el moment de dirigir-se al llit del riu Corb, al peu del turó, per assistir a l’espectacle teatral “Quan es tanquin les portes”. El grup de teatre local Wigmar, juntament amb la col·laboració dels veïns, retornaran als inicis de la història del poble per tal d’explicar el naixement de la vila medieval. Una història que va molt lligada a la dura vida de la baronessa de Guimerà, Francesca d’Alemany, que tapava cada ferida de la seva vida personal amb una mesura de progrés pel seu poble. Coneixerem així, la difícil trajectòria vital d’aquesta baronessa, vídua de Felip de Castre ­–besnét de Jaume El Conqueridor­– i com aquesta vida tant difícil va fer emmurallar el seu cor, tancant-ne les portes així com feia tancar les portalades de la muralla de Guimerà.

Atenció Instagramers! Si Guimerà ja és, per si sol, digne de fotografiar, el cap de setmana del Mercat Medieval és de foto obligada. I si, a més a més, podeu guanyar el concurs que organitza el Mercat, doncs molt millor! És la segona edició d’aquest concurs d’Instagram i les bases les podeu consultar a www.guimera.info

Els que vulgueu quedar-vos fins a la cloenda del Mercat Medieval, heu de saber que no us decepcionarà. El Mercat tanca portes amb un espectacular castell de focs artificials que posa llum i color al castell medieval de Guimerà.

 

Setmana medieval

Durant la setmana prèvia al Mercat Medieval, i com  a celebració dels 20 anys del certamen, Guimerà ha organitzat tota una setmana lúdica i divulgativa, amb l’element medieval com a eix conductor. Així, es farà una projecció del curtmetratge de gènere de terror gravat a Guimerà als anys 70 “Solo”, de Ramon Monfà; també es presentarà el conte “Petita història de Guimerà”, amb textos del vilatà Xavier Aparicio-Rossel; els més curiosos podreu participar a la taula rodona per parlar de racons a l’ombra de la història del poble descoberts en els darrers temps o fer una visita guiada per entendre com era el Guimerà medieval. Per als més petits també s’han programat activitats per tal de despertar la seva imaginació i curiositat històrica.

Tot plegat comença el dia 8, amb un sopar de germanor i, com no podia ser d’una altra manera, amb el discurs inaugural de la mà del pregoner d’honor, que aquest any és l’actor Josep Minguell, fill de la vila.

 

Més informació www.guimera.info

El programa complet d’activitats aquí

A

També et pot interessar