Fires i festes, Família, Ponent, Guissona, Mercat Romà Iesso, Surtdecasa Ponent, recreació històrica

Foto: 

Cedida
Fotografia d'una edició anterior del Mercat Romà de Iesso

Mercat Romà de Guissona

César i Cleòpatra et conviden a descobrir la Guissona romana
Cristina Mongay
,
12/07/2016
Fires i festes
El proper cap de setmana, Guissona es vesteix la túnica i les sandàlies i reviu el seu passat romà! Ho farà per 20è any consecutiu, tot transformant la vila en un autèntic mercat romà amb el qual viatjar en el temps i descobrir els gustos, els aromes i els sabors d’aquesta civilització. Enguany podràs tornar a gaudir de les seves botigues, les termes, el mercat d’esclaus, del cercavila del déu Bacus, de les lluites de gladiadors, etc., i també d’algunes novetats en la seva programació. Vols descobrir-les?

Durant tot el dissabte 16 de juliol, de les 10h a les 24h, Guissona reviurà per 20è any consecutiu el seu Mercat Romà i ho farà ampliant els seus espais i oferint un programa farcit de propostes.A més a més de la ubicació tradicional del Mercat al nucli històric de la vila (carrers Fluvià, bisbal, botigues, plaça major), enguany aquest s’ampliarà cap a la zona del Portal de l’àngel donant cabuda a gairebé una setantena de paradistes de productes relacionats amb l’època.

Els carrers i places del centre de Guissona esdevenindran diferents espais de l’antiga ciutat romana de Iesso: les termes, el campament de legionaris, l’escola de legionaris, fins hi tot, recrearan la cort de la reina egípcia Cleòpatra. D’altra banda, també trobem espectacles de reconstrucció històrica com són la venda d’esclaus i la lluita de gladiadors, amb la companyia Drakónia. En aquesta edició es comparà amb un espectacle titulat “AMOR ROMA” en el qual  es combinarà percussió i poemes romans, contes infantils, tallers, espectacles de carrer i animacions musicals.

Podreu gaudir de visites guiades al conjunt arqueològic de l'autèntica Iesso! Tant al Museu com al Parc Arqueològic, que us permetran descobrir espais, històries i anècdotes de l'antiguitat. Tanmateix, podreu completar tots aquests coneixements anant a l'exposició "20 anys de Mercat Romà", que repassa els orígens d'aquest viatge al temps fins als nostres dies.

El colofó a la festa el posa durant el matí l’arribada triomfal de Juli Cèsar i la Cleòpatra, encarnats pels dos guanyadors dels concurs d’oratòria de la festa de la bakanal de l’any passat (en Jordi Ribera i la Marisa Farré).Destacats de la programació:

10:30-14h  Placeta Bisbe Benlloch
DEMOSTRACIÓ D’OFICIS ANTICS
Diferents artesans ens mostraran com es desenvolupava l’ofici de cisteller, el treball del feltre i l’elaboració de peces de ceràmica en el món antic.

10:30-13:30h Fonts del poble
TERMES ROMANES
L’ASSOCIACIÓ DE FAMÍLIES DE GUISSONA ompliran d’activitat aquest espai destinat a la higiene i a l’oci. Aneu a relaxar-vos i refresqueu-vos una estona!

10:30h Sortida des del carrer Fluvià (amb Raval Coma)
CERCAVILA DEL DÉU BACUS
Els GEGANTERS DE GUISSONA passejaran el GEGANTÓ DE BACUS acompanyats dels BALADRERS – GRALLERS DE PONENT en una cercavila festiva per tot el Mercat Romà.

12h Plaça del Bisbe Benlloch
DISCURS COMMEMORATIU DEL XX MERCAT ROMÀ A CÀRREC DE JULI CÈSAR I LA REINA CLEÒPATRA
El temple romà és l’espai escollit perquè el senat de Iesso se sumi a Juli Cèsar i a la Reina Cleòpatra en l’acte de commemoració dels vint anys del Mercat Romà de Iesso.

12:30h Plaça del Bisbe Benlloch
LLUITA DE GLADIADORS
Els millors gladiadors de Roma han arribat a Iesso de les mans de DRAKÒNIA, per delectar-nos amb les lluites més espectaculars, cruels i sorprenents.13:30h Plaça Major
VENDA D’ESCLAUS
El fòrum de la ciutat espera tots els patricis i visitants per gaudir de la venda d’esclaus. Per un grapat de sestercis es podran comprar els millors esclaus que ajudaran en les tasques domèstiques o en tot allò que faci falta.

18h  Les fonts del poble
L’ESPAI DEL CONTE. Pinzellades de l’Eneida
Marga Codina portarà l’Eneida als més petits amb una adaptació del poema èpic de Virgili.

18h Plaça de Capdevila
DANSA DEL VENTRE
La feminitat de la dansa del ventre arriba a la cort de la reina Cleòpatra de les mans d’AMAR HASNA.

19:30h Sant Felip Neri
AMOR ROMA
SANTI ARISA, acompanyat del seu fill, Dan, barreja percussions amb diferents instruments, mentre la veu d’Iris Arisa, filla del músic, recita diferents poemes d’autors llatins.

22.30h  Portal de l’Àngel
CONCENTRACIÓ DELS PARTICIPANTS A LA XXII BAKANAL
Els participants de la XXII Bakanal es concentraran al Portal de l’Àngel per iniciar el camí que els portarà a una llarga nit d’estiu plena de disbauxa i diversió (programes i inscripcions a part).


Més informació: 

Mercat Romà de Iesso, dissabte 16 de juliol de 2016
Mercat Romà de Iesso

A

També et pot interessar