Cristina Mongay
,
25/07/2016
Fires i festes

Temps de descompte per la 20 edició dels Firals de Bellvís

Les danses tradicionals, els malabars i els espectacles amb foc són algunes de les activitats que ompliran els carrers de Bellvís
Els Firals, Bellvís, cultura, recreació històrica, història, llegenda, popular, Surtdecasa Ponent, juliol, 2016

Foto: 

Cedida
Fotografies d'una edició passada dels Firals
Els dies 29, 30 i 31 de juliol Bellvís retornarà al segle XVII amb la recreació de teatralització de la llegenda de l’Anella de Cal Bufalà. Aquesta rememora que la família Bufalà llavors va gaudir d’una prerrogativa reial que li permetia jutjar i donar asil a les persones que podien tocar l’anella de la porta de la seva casa

El proper cap de setmana Bellvís reviurà de nou els tradicionals Firals, una de les cites culturals més importants del municipi. En el transcurs d’aquestes jornades, es podrà gaudir de tot tipus d’espectacles a l’aire lliure i recreacions històriques que ens transportaran a plena edat moderna, com ara les danses tradicionals, la representació dels segadors, els frares que recullen orfes del municipi, els malabars i els espectacles amb foc.

El plat fort dels Firals tindrà lloc el dissabte dia 30 de juliol, quan a la nit es representarà la història teatralitzada del Joan i la Maria, dos enamorats de classes socials diferents que fugen del pare de la noia i del Capità Rodrigo, que vol casar-se amb ella.

Els Firals de Bellvís d’enguany inclouran algunes novetats. Per exemple, s’incorpora la figura del padrí de la festa, encarnada pel crític de cinema Àlex Gorina; s’amplia la zona dels paradistes, hi haurà un espai per a la mostra d’oficis artesans i es dedicarà una zona a l’esbarjo dels més petits amb jocs tradicionals.

L’èxit dels Firals és tota una evidència i, fruit d’aquesta estima popular, s’han programat diverses activitats al llarg de l’any amb l’objectiu de seguir contagiant i gaudint del seu entusiasme. Al mes de maig es recuperà el Cós de la cordera i cada primer diumenge de mes, des del març i fins al juliol, van realitzar-se tallers de malabars, dansa, jocs tradicionals, acrobàcies i titelles a l’Escola Joaquim Placín de Bellvís. De cara al setembre, es té previst organitzar un concurs fotogràfic per incentivar la participació dels joves, a l’octubre tindrà lloc l’activitat Bellvís ocult, una passejada al poble per descobrir-ne les seves històries i racons, i al novembre es presentarà el documental que recull la història de les vint edicions de la festa amb el testimoni de molts dels seus participants (muntadors, modistes, etc.), actors i actrius.

Vols saber quines són les activitats més destacades de la programació? Apunta:

Divendres 29 de juliol
21:45h - Caminada amb torxes fins als Arcs. Es rebrà al públic amb danses, espectacles de foc i balls de gegants amb la música en directe de l’Orquestra Sons del Pla de I'Escola Municipal de Música de Bellvís.

Dissabte 30 de juliol
12h - Cercavila d'obertura d'Els Firals de Bellvís, amb els pregoners, tambors, gegants, xanques i malabars infantils.
12:30h - Obertura de la Fira de Productes Artesanals Representació amb titelles de L'anella de Cal Bufalà i vermut dels Firals.
19:30h - Representació amb titelles de L'anella de Cal Bufalà.
20:00h - Inauguració d'Els Firals de Bellvís pel Sr. de Bufalà acompanyat dels Nobles de la vila i de Nobles forans acabats d'arribar. Els acròbates infantils donaran pas a I'espectacle de saltimbanquis amb jocs de malabars.
22:15h - Sopar dels Nobles en que el poble els ofereix música, danses i acrobàcies. Ocupació de Bellvís per part de les tropes de Felip IV, entrada dels malabars amb foc i escenificació de la historia de L'Anella de Cal Bufalà.

Diumenge 31 de juliol
10:00h - Xocolatada a preus populars i obertura de la Fira de Productes Artesanals.
ll:30h - Missa cantada en cant gregorià per La Coral Espiga d'Or, amb I'assistència dels Nobles de la vila.
12:15h - Retruc de campanes i festeig del bateig dels bessons de Cal Bufalà. Proclamació solemne del padrí d'honor de la festa.
19:30h - Representació  amb  titelles de L'Anella de Cal Bufala.
21:30h - Escenificació del  judici i desenllaç de  la  historia. El poble de Bellvís fa fora les tropes de Felip IV.

Més informació: Els Firals de Bellvís

També et pot interessar