Foto: 

Cedida

El Correllengua ja és major d’edat! I aquest any té nom de dona!

Celebra la seva maduresa a Ivars d’Urgell, el dissabte 12 de juliol.
Surtdecasa Ponent
,
08/07/2014
Fires i festes

Ivars d'Urgell acolleix el dissabte 12 de juliol el Correllengua Inicial d'aquest 2014. El Correllengua, té cada any com a eix un personatge o personatges, referents lingüístics, culturals o reivindicatius que en personalitzen els actes d'aquella edició. En aquesta 18a edició la persona que s’homenatja és Maria-Mercè Marçal i Serra (1952-1998), i amb ella per primer cop la protagonista en exclusiva d’un correllengua serà una dona, com diria ella “A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel”. 

La poetessa nascuda a Ivars d’Urgell, i on hi va passar la seva infància, centrarà els actes del Correllengua d'arreu del territori i evidentment també els d'Ivars d'Urgell que s'iniciaran a les 10:15h amb una ofrena floral a Maria-Mercè Marçal amb lectura de poemes, al cementiri d'Ivars, a les 11h al Fòrum hi haurà la inauguració de l'exposició de treballs infantils sobre el Correllengua i Maria-Mercè Marçal. Audiovisual "300 anys de fidelitat a la llengua". Posteriorment hi haurà una cercavila amb grallers, bastoners, gegants i la colla sardanista. A les 12h una adaptació teatral de poemes de Maria-Mercè Marçal a càrrec de La Sucrera.

A les 14h Dinar de carmanyola al Parc de l'Ermita. Ja a la tarda a les 17h hi haurà l'encesa de la flama del Correllengua que es passejarà pels espais simbòlics de la vida de Maria-Mercè Marçal, paral·lelament a la mateixa hora inauguració de les exposicions "No volem que la revolució ens neixi morta" i "1714: el català ahir, avui i demà". A les 17:30 tindrem l'espectacle poeticomusical "Tres voltes rebel" a càrrec de Jaume Calatayud i Vicente Monera i Parlament de del poeta i exdirector de l'institut d'Estudis Ilerdencs Josep Borrell i Figuera, tot seguit la lectura del Manifest del Correllengua elaborada per Vicent Partal. A les 19h hi ha la Cloenda de l'inici del Correllengua a càrrec de Pep Ribas, president de la CAL, i cant dels Segadors. I a contiuació aquell qui vulgui podrà anar a la passejada i visita a l'Estany d'Ivars. A les 21h hi ha la Festa de l'esport i sopar solidari.

Què és això del Correllengua?
El Correllengua es va inspirar en la korrika, una carrera a favor del basc que recorre tot el País Basc cada dos anys. A Mallorca i de la ma dels
Joves de Mallorca per la Llengua l’any 1993 s’hi va organitzar una iniciativa similar que va acabar expandint-se a la resta de territoris de parla catalana, impulsat per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL).

El Correllengua funciona una mica diferent a la Korrika, en aquesta tot i que s’hi fan activitats de conscienciació i promoció de la llengua, el seu principal eix és la cursa que no s’atura ni per la nit. En el cas del correllengua, no és fa una cursa, sinó que són moltes i variades les activitats que s'organitzen arreu del territori vetebrades pel pas de la flama de la llengua.

Aquest any qui marca l'inici del Correllengua és Ivars d'Urgell, on s'encendrà la flama del correllengua que recorrerà de poble en poble, fins arribar al Correllengua final a Perpinyà als voltants del 7 de Novembre, Diada de la Catalunya Nord.

Més informació del correllengua aqüí.

A

També et pot interessar