Cristina Mongay
,
12/09/2017
Fires i festes

Balaguer retorna al seu passat medieval amb l'Harpia

Del 15 al 17 de setembre, la capital de la Noguera reviurà alguns episodis i costums de l’Edat Mitjana
Harpia

Foto: 

Cedida
Músics amenitzant l'Harpia durant l'edició anterior
Al llarg de l’any, arreu de les terres de Ponent, diverses són les cites culturals proposades pels seus pobles i ciutats que fan una ullada al passat i que recreen moments rellevants de la història. L’Edat Mitjana és una de les etapes més rememorades, potser per la intensa vida dels seus personatges o per la màgia i el romanticisme que encara evoca! Fruit d’aquesta admiració pels llunyans temps de cavallers, nobles, joglars, savis i filòsofs, arriba a Balaguer una nova edició d’Harpia, la Trobada Internacional a Catalunya de grups de recreació medieval.
Enguany Harpia, que celebra la seva setena edició, arriba ben carregada de propostes

Com a activitat prèvia a un cap de setmana intens de recreacions històriques, l’organització d’Harpia ha fixat al calendari una conferència a càrrec de l'historiador de l'art i medievalista Alberto Velasco, conservador del Museu de Lleida: diocesà i comarcal. Aquesta tindrà lloc el dijous 14 de setembre, a les 20:30 h, al Museu de la Noguera. Velasco tractarà, en la seva intervenció, la literatura medieval i, especialment, els llibres dels comtes Pere i Margarida i les lectures habituals i el luxe en la cort del comtat d'Urgell.

El divendres 15 de setembre es farà el tret inicial d’Harpia. A partir de les 17 h aniran arribant els grups de recreació històrica i s’iniciarà el muntatge del campament medieval al Parc de la Transsegre. Al vespre, es realitzarà una visita teatralitzada al centre històric de Balaguer de la mà de la Maria Berenguera Bullfarines i la seva cosina Esperanceta. Aquest recorregut finalitzarà a la Biblioteca Municipal, on s'explicaran les característiques i peculiaritats del fons de llibres antics que s'hi conserven.

També es podran conèixer millor la història medieval de Balaguer durant les visites guiades gratuïtes. La titulada 'El camí del cel' es realitzarà el dissabte, a les 10:30 h, i permetrà aprofundir en la història de l'església de Santa Maria i les muralles gòtiques. El mateix dia, a les 17 h, es realitzarà 'La màgia de l'Harpia', a càrrec dels tècnics del Museu de la Noguera.

Les cercaviles, les desfilades de grups de recreació, les històries del safareig de la Reguereta, les exhibicions de tir a l'arc, les lluites medievals o el taller de forja d'espases ompliran de color, ritme i cultura el centre històric de la capital de la Noguera.

A la plaça dels Comtes d'Urgell, com ja és habitual, hi haurà l'espai dedicat als més petits, amb carrusels, escola de cavallers i tallers de confecció d'espases de goma escuma. També hi haurà la granja de les oques ensinistrades i moltes més activitats perquè les puguin gaudir els petits de la casa.

Harpia comptarà amb diversos espectacles adreçats als més petits: el d'acrobàcies 'Bufonades', a la plaça del Pou, que tindrà lloc dissabte a les 12:15 h i diumenge a les 13:15 h; i el contacontes 'Les faules de la vida', que tindrà lloc el dissabte a les 18:15 h, a la plaça dels Comtes d'Urgell, i el diumenge a les 13 h.

Entre totes les activitats previstes a l’Harpia destaca la rebuda del comte Pere II i Margarida de Montferrat per part de tots els grups de recreació i els Armats de Balaguer, que tindrà lloc dissabte a les 20 h, a la plaça del Mercadal. A continuació es farà la recepció dels mateixos per part de les autoritats, la desfilada per la muralla de tots els assistents i la ballada de l’Harpia, la figura mitològica del bestiari balaguerí. Amb la negra nit com a teló de fons, es realitzarà el sopar medieval, que comptarà amb diversos espectacles d’època.

Si no podeu assistir a la primera ballada de l’Harpia, no us preocupeu! En farà una segona el diumenge a les 19:50 h al mateix lloc.

A la plaça del Pou, el carrer de l’Escala i la plaça de Sant Jaume s’hi localitzarà, al llarg del cap de setmana, l’espai de les bruixes i bruixots amb tarotistes i mags.

Durant el diumenge, tot passejant pels carrers i places del centre de Balaguer, podreu gaudir de diversos espectacles: ‘La pugna de Júlia’, a càrrec del grup Aestus, a la plaça del Mercadal (a les 11:45 h i 19 h); l’itinerant ‘El bosc i el faquir’, a càrrec de Sac Espectacles (sortirà des de l’Ajuntament a les 18 h) i el ‘Foc Valiri’, de la Companyia de teatre de carrer Losinfuste, a les 18:30 h, a la plaça del Pou.

Al migdia  desfilaran, des de la plaça dels comtes d’Urgell al Mercadal, els petits escuders i escuderes, acompanyats dels gegantons i grallers de la Colla Gegantera i Grallera de Balaguer.

I a les 20h es realitzarà la gran batucada de fi de festa, a càrrec del grup de percussió Bandelpal de Balaguer i a les 21 h es tancarà oficialment aquesta setena edició d’Harpia.

També et pot interessar