Anna Audet
,
15/07/2014
Fires i festes

Orgull ‘sofrero’, Lo Festeto és sentiment!

Els dimonis de Sofre cremaran aquest dissabte la 27a edició de Lo Festeto, referent de l'estiu diabòlic de Ponent

Foto: 

Cedida
Arriba el juliol i la primera festa diabòlica de les Terres de Lleida. Ponts celebra aquest dissabte LO FESTETO. Una edició que resisteix a les retallades que malauradament pateixen les nostres festes populars gràcies a la implicació i l'esforç de la colla de diables SOFRE i la seva família. Activitats per a tot tipus de dimonis i una sorpresa molt especial, l'actuació de la prestigiosa companyia internacional de percussió BRINCADERIA són els plats forts d'aquesta 27a edició.

Un crit unànime, tres repics de tambors, molta pólvora i un nom: SOFRE. 
Qui l’ha viscut sap que aquesta és la banda sonora del correfoc de la festa més diabòlica del Segre Mitjà, Lo Festeto.

Lo Festeto no és només la festa de l’estiu pontsicà. És sentiment, és orgull de poble i sobretot orgull ‘sofrero’. L’entitat porta gairebé 30 anys encomanant als pontsicans i pontsicanes l’esperit diabòlic i posant la banya per superar les dificultats que es troba pel camí. L’objectiu? Fer créixer Lo Festeto i conservar la seva essència més pura, ser una festa del poble i pel poble.

Lo Festeto és una festa intergeneracional on hi participen pontsicans de totes les edats i gent de tota la comarca. Aquest any arriba a la seva 27a edició amb un format una mica més petit però amb la mateixa essència de sempre. La Plaça Artigues, més coneguda com la Plaça vermella, serà l'epicentre d'aquesta festa diabòlica. 

La cantera de Sofre està assegurada amb la primera activitat que trobem al cartell. A les 11h del matí es farà un taller infantil de forques diabòliques, per a infants de 0 a 12 anys.  Per participar cal inscriure’s a l’Ajuntament de Ponts.

La jornada continuarà a les 5 de la tarda amb la tradicional xocolatada al Casal d’avis. Qui ho diu que els dimonis no són dolços?

A partir de les 6 continuen les activitats familiars, amb una cercavila dels Grallers i Geganters de Ponts, un taller de maquillatge demoníac i una divertida festa de l’escuma.  Els més petits  també podran posar-se a prova com a pilots amb la pista d’slot. A partir de les 19h, la plaça vermella es convertirà en una improvisada pista de ball. L’associació de dones de Ponts i comarca, les Domise juntament amb el Country Club Oliana ens ensenyaran què és el Line-Dance amb un taller i una exhibició. 

I si a primera hora del matí es formava la cantera de dimonis, a la tarda serà el torn de formar el futur grup de percussió de Sofre amb la primera tamborinada infantil. Aquesta activitat està oberta a nens i nenes de totes les edats que tinguin un tambor i sobretot moltes ganes de fer soroll.

A un quart de nou començarà el primer correfoc de lo Festeto, el correfoc infantil. Petits dimonis de 6 a 12 anys ens demostraran que són capaços de fer amb les seves primeres forques.

El moment més esperat però arribarà a les 23h de la nit amb l’encesa de les bèsties de foc i el secret millor guardat pels dimonis de Ponts, l’espectacle Sofrero. Una proposta escènica que no deixa indiferent al públic assistent i que any rere any ha aconseguit crear un segell propi.

 

L’espectacle encendrà la metxa al tradicional Correfoc que cremarà el casc antic de Ponts i omplirà la capital del mig Segre de llum, foc i sobretot de molts barrets de palla disposats a ballar al ritme de les espurnes de Sofre i dels dimonis 7DFOC de Sant Guim de Freixenet.
 

I en tota festa diabòlica no hi pot faltar la percussió, el cor dels correfocs. En aquesta edició Sofre ens porta a Lo Festeto una proposta de luxe, l’actuació de BRINCADERIA, una prestigiosa companyia internacional de percussió.

Després de deixar amb la boca oberta importants festivals a Rússia, França i Itàlia arriba a Ponts EVOLUTION. Aquest espectacle es va estrenar a Fira de Tàrrega el setembre de 2013 i posteriorment al Internationale Kulturbörse, el Festival Internacional de Cultura  d’Alemania, on va ser rebut amb excel·lents crítiques. 

 

EVOLUTION és un espectacle de percussió que converteix la disciplina en art. Presenta un format molt espectacular, amb coreografies impossibles, ritmes molt intensos, que busca nous límits en la creació de sensacions i atmòsferes en les que, profunditat i vitalitat, transmeses en cada cop, en cada moviment, en cada mirada, atrapen a l'espectador amb més potència i realitat que mai.

I després d’aquest gran espectacle la festa continua. MUNTBAND  i Dj ROSELL seran els encarregats de fer ballar la plaça vermella amb les millors versions i cançons del moment. 

El dimonis de Sofre han demostrat un any més que LO FESTETO és una festa viva i que l'adaptaran les vegades que faci falta.  Lluny queden aquelles nits d’estiu a la Plaça planell o quan arribaves a casa amb els peus polsosos de l’enyorada placeta del riu. L'important no és on es faci ni què es faci, l'important és el sentiment, les ganes de continuar una festa que porta ADN Pontsicà.  El suport incondicional de tot el seguici infernal de Ponts fa immortal aquesta festa. Una festa on els dimonis no pengen forques, en fan de noves pels seus fills. 

 

Aquest és el sentiment sofrero, qui és dimoni de Sofre n’és sempre. 

També et pot interessar